Web Analytics

Nouă cerere de propuneri Erasmus+ pentru o cooperare transnațională mai strânsă între universitățile din Europa

de | 16.06.2022 10:44 | Actualitate, Bani europeni, Cultură

În ziua de 15 iunie, Comisia Europeană a lansat o nouă cerere de propuneri Erasmus+  referitoare la activități-pilot în vederea acordării unei etichete de diplomă europeană comună și la testarea instrumentelor de cooperare instituționalizată ale UE, cum ar fi un posibil statut juridic european pentru alianțe, astfel cum s-a anunțat în Strategia europeană pentru universități.

Aceste inițiative emblematice ale strategiei vizează facilitarea unei cooperări transnaționale mai strânse între instituțiile de învățământ superior din Europa. Această cerere de propuneri deschisă și competitivă are un buget total de 2 milioane EUR. 

Citește și: Peste 5 mii de oameni au urcat la sfinţirea noii biserici de la Slănic

Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, a declarat: „Prin acest proiect-pilot Erasmus+, încercăm să realizăm progrese în ceea ce privește inițiativele emblematice ale strategiei europene pentru universități și să aducem cooperarea transnațională la un nivel superior. Încercăm să dezvoltăm o dimensiune cu adevărat europeană în sectorul învățământului superior, bazată pe valori comune, în beneficiul studenților, al personalului și al instituțiilor superioare deopotrivă. Încurajăm implicarea sectorului învățământului superior în sensul mai larg al termenului”. 

Obiectivul este acela de a le acorda alianțelor, pe bază de voluntariat, libertatea de a acționa ca un întreg, de a lua decizii strategice comune, de a experimenta recrutarea în comun, de a elabora programe de învățământ comune sau de a pune la comun resursele și capacitățile umane, tehnice, de date, educaționale, de cercetare și inovare. Termenul de depunere a candidaturilor este 6 octombrie.

Eticheta de diplomă europeană comună ar urma să fie eliberată ca certificat complementar calificărilor obținute de studenții care au absolvit programe comune elaborate în contextul cooperării transnaționale dintre mai multe instituții de învățământ superior. Testarea instrumentelor de cooperare instituționalizată ale UE, cum ar fi un posibil statut juridic european pentru alianțe, va sprijini folosirea în programe-pilot a  instrumentelor europene existente cu scopul de a facilita o cooperare transnațională mai profundă, pe termen lung și flexibilă între instituțiile de învățământ superior.

Pe 28 iunie, la 11.30-13.30 ora României, este planificată o sesiune de informare online pentru candidați.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *