Web Analytics
scris joi, 29.02.2024

Notele obţinute la „Brătianu” de Minulescu şi Ion Barbu

Pe bună dreptate, Colegiul Național „I.C. Brătianu” se mândrește cu foștii săi elevi și dascăli, unii ajungând academicieni, mari scriitori, membri ai Guvernului sau chiar șefi de stat (Emil Constantinescu).
Nu e spațiu aici pentru a-i analiza pe toți. I-am ales pe Ion Minulescu, pentru că a scris un roman celebru, „Corigent la limba română” (în 1929), și pe Ion Barbu, pentru că este autorul „spațiilor Barbilian”.
Ion Minulescu a fabulat în romanul său cu caracter autobiografic, nu a rămas corigent la limba română. Concret, în anul școlar 1892-1893, la limba română, Minulescu are nota 7 pe trimestrul I, nota 7 pe al doilea, iar pe trim. III are la oral nota 5, iar la scris 7, media generală fiind de 6,50 (datele sunt din Fondul Liceului „I. Brătianu” de la Arhivele Statului, reg. Matricol nr. 410).

Notele obţinute la „Brătianu” de Minulescu şi Ion Barbu

Ion Barbu (Dan Barbilian) a rămas în cultura română ca un poet și ca un matematician de geniu. Nu insistăm nici asupra lui ca scriitor (i-am învățat la școală), adăugând doar că în 1934, participând la Praga la un congres de matematică, a adus o contribuție esențială. Astfel, într-un volum de L.M. Blumenthal, apărut la University of Missouri în 1938, cu un cuvânt înainte de Karl Menger, intitulat „Distance geometries; a study of the development of abstract metrics”, se află un paragraf dedicat „spațiilor Barbilian“. Așa a ajuns poetul-matematician să fie studiat, și în prezent, pe plan mondial ca geometru (O monografie asupra subiectului, „Hyperbolic geometry and Barbilian spaces”, a apărut în 1996 sub semnătura lui Wladimir G. Boskoff, la Istituto per la Ricerca di Base, Hardronic Press).

Dar a fost bun la matematică Dan Barbilian (Ion Barbu) pe când a învățat la „Brătianu”? La limba română a învățat bine, având media generală, în anul școlar 1906-1907, de 8,67. În schimb, viitorul mare profesor universitar de matematici a fost mediocru la matematică. Astfel, la matematică, a avut pe primul trimestru, media 6, pe al doilea – media 7, iar pe al treilea – media 6. Media generală a fost de 6,34 (a se vedea tot Fondul Liceului „Brătianu” de la Arhivele de Stat din Pitești).
Am scris aceste rânduri în atenția profesorilor. Nu notele pe care le acordați contează. Eminescu a fost repetent chiar. Cel mai important e să transmiteți elevilor pasiunea pentru o materie sau alta. În rest, timpul va fi cel mai bun judecător.

Citește și Demersuri pentru înscrierea închisorii de la Pitești în Patrimoniul Mondial UNESCO

Citește și Căluşul în jurul sicriului, la înmormântarea vătafului Petre Măsală

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *