Web Analytics
scris miercuri, 21.02.2024

Demersuri pentru înscrierea închisorii de la Pitești în Patrimoniul Mondial UNESCO

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că a avut o discuţie aplicată privind iniţierea demersurilor oficiale pentru înscrierea mai multor închisori comuniste din țară în Patrimoniul Mondial UNESCO. Printre aceste închisori se numără și fostul penitenciar de la Pitești (locul unde au fost „reeducați” prin tortură studenți și deținuți politici în perioada comunistă, în timpul Experimentului Pitești).

Demersuri pentru înscrierea închisorii de la Pitești în Patrimoniul Mondial UNESCO

„Fostele închisori comuniste – Sighet, Pitești, Jilava, Râmnicu Sărat și Făgăraş, reprezentative pentru fenomenul opresiunii comuniste, sunt locuri simbol, păstrătoare ale memoriei victimelor regimului totalitar.

În cursul zilei de ieri am avut o discuție aplicată privind inițierea demersurilor oficiale pentru înscrierea lor în Patrimoniul Mondial UNESCO. Astfel, ne asigurăm că fostele închisori comuniste nu vor fi uitate, că vor fi păstrate și puse în valoare, că se vor menține în timp ca spații ale memoriei, învățării și reflecției.

Ministerul Culturii, prin efortul Institutului Național al Patrimoniului și al partenerilor implicați, a pregătit foaia de parcurs, cu obiectivele științifice și administrative concrete pentru completarea în conformitate cu cerințele UNESCO a dosarului de înscriere în Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO”, a transmis Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

Citește și Cristian Cocea, despre „Celularul” de la Închisoarea Piteşti: „Pentru valoarea memorialistică, sunt şanse mari să fie clasată şi această clădire”

Citește și Specialiști ai Institutului Național al Patrimoniului au sosit la Închisoarea Pitești. Motivul: clasarea corpului carceral

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *