Web Analytics

Notă de plată pentru condamnări de acum cinci ani. Un fost primar de la Lereşti are de plată peste 50.000 de lei

de | 2.06.2022 12:57 | Actualitate, Dezvăluiri, Politica si Administratie

Doi foști primari ai comunei Lerești au fost prinși în urmă cu aproape un deceniu într-un dosar penal sub acuzația de săvârșire de fapte de corupţie, prin implicarea în depunerea, respectiv determinarea depunerii de către altul a cererilor de sprijin financiar de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (fonduri de la bugetul de stat şi din surse externe).

Prejudiciul a fost estimat la circa 200.000 de lei, Primăria Lereşti fiind responsabilă civilmente pentru 137.000 de lei. În cauză, pe lângă Ion Năftănăilă (foto) și Gheorghe Tonghioiu s-au mai aflat Nicolae Fianu, Nicoleta Sarmiza Stoica (agent agricol la Primăria Lereşti), Ileana Soceanu (secretarul Primăriei) şi Neculae Poşchină.

În iulie 2015, procesul acestora s-a finalizat în primă instanţă, iar hotărârea a fost una cu consecinţe diferite faţă de cei şase acuzaţi. În cazul lui Gheorghe Tonghioiu, Ileana Soceanu şi Neculae Poşchină s-a decis încetarea procesului, în timp ce Ion Năftănăilă a fost condamnat la un an şi nouă luni de închisoare cu suspendare, Nicolae Fianu a primit un an, iar Sarmiza Stoica un an şi nouă luni, şi pentru ei fiind dispusă suspendarea executării. Numai că, în apel, instanţa a cerut rejudecarea procesului. La reluarea judecății, Năftănăilă, primar la Lereşti în mandatul 2004-2008, a primit două pedepse cu închisoarea, ajungându-se la un cumul de un an şi trei luni.

Citește și Ion Năftănăilă, fostul primar de la Lereşti, a fost condamnat la un an şi trei luni de închisoare cu suspendare

Executarea a fost suspendată sub supraveghere. Fianu, unul dintre beneficiarii fondurilor de la APIA, s-a ales cu un an de închisoare cu suspendare, iar Stoica a primit un an şi nouă luni cu suspendare (două condamnări şi o încetare a procesului pentru una dintre acuzaţii). Condamnaţii trebuia să plătească 133.000 lei către APIA, în solidar cu Primăria Lereşti. S-a făcut iar apel, dar în martie 2017 hotărârea nu a fost modificată decât în privința lui Ion Năftănăilă, căruia pedeapsa i-a fost redusă cu câteva zile.

Primăria vrea recuperarea banilor plătiți către APIA

Anii au trecut, Primăria a trebuit să plătească banii către APIA, însă cei trei condamnați nu au avut posibilitatea să scape de datorie pe de-a-ntregul. Așa că în această lună s-au întocmit trei dosare civile la Judecătoria Câmpulung, toate având obiect comun constând în acțiune în regres. Adică Primăria cere în justiție obligarea celor trei la înapoierea plății făcute ca despăgubire. Suma indicată în fiecare caz este de 50.422,50 lei. Cauzele care îi privesc pe Ion Năftănăilă, Nicoleta Sarmiza Stoica și Nicolae Fianu își așteaptă acum primul termen de judecată.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și Detalii spectaculoase ies la iveală. Fostul primar Năftănăilă a dat ilegal bani AJF Argeş din fonduri europene

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *