Web Analytics

Ion Năftănăilă, fostul primar de la Lereşti, a fost condamnat la un an şi trei luni de închisoare cu suspendare

de | 12.01.2017 15:30 | Dezvăluiri

# Sentința nu e definitivă și a fost deja atacată cu apel

În urmă cu doi ani, Direcţia Naţională Anticorupţie a declanşat începerea urmăririi penale a doi foşti primari ai comunei Lereşti, Ion Năftănăilă şi Gheorghe Tonghioiu, aceştia fiind acuzaţi de săvârşirea de fapte de corupţie prin implicarea în depunerea, respectiv determinarea depunerii de către altul a cererilor de sprijin financiar de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (fonduri de la bugetul de stat şi din surse externe).

Prejudiciul a fost estimat la circa 200.000 de lei, Primăria Lereşti fiind responsabilă civilmente pentru 137.000 de lei. În cauză au intrat şi alte persoane: Nicolae Fianu, Nicoleta Sarmiza Stoica (agent agricol la Primăria Lereşti), Ileana Soceanu (secretarul Primăriei) şi Neculae Poşchină. În iulie 2015, procesul acestora s-a finalizat în primă instanţă, iar hotărârea a fost una cu consecinţe diferite faţă de cei şase acuzaţi. În cazul lui Gheorghe Tonghioiu, Ileana Soceanu şi Neculae Poşchină s-a decis încetarea procesului, în timp ce Ion Năftănăilă a fost condamnat la un an şi nouă luni de închisoare cu suspendare, Nicolae Fianu a primit un an, iar Sarmiza Stoica un an şi nouă luni, şi pentru ei fiind dispusă suspendarea executării. Numai că, în apel, instanţa a cerut rejudecarea procesului, procedură finalizată în ajun de Crăciun, pe 20 decembrie 2016.

Năftănăilă trebuie să presteze și 60 de zile de muncă neremunerată la Primăria Lerești sau Câmpulung

Tribunalul Argeş a efectuat inclusiv schimbări de încadrare juridică, la solicitarea Parchetului DNA (cererile inculpaţilor nu au fost acceptate) şi a pronunţat din nou soluţie de condamnare. Năftănăilă, primar la Lereşti în mandatul 2004-2008, a primit două pedepse cu închisoarea, ajungându-se la un cumul de un an şi trei luni. Executarea a fost suspendată sub supraveghere, iar condamnatul a fost obligat şi la efectuarea a 60 de zile de muncă neremunerată la Primăria Câmpulung sau Lereşti. Fianu s-a ales cu un an de închisoare cu suspendare, plus cele 60 de zile de muncă, iar Stoica a primit un an şi nouă luni cu suspendare (două condamnări şi o încetare a procesului pentru una dintre acuzaţii) şi obligaţia celor două luni de muncă.
Hotărârea Tribunalului a fost deja atacată cu apel de doi dintre cei pedepsiţi, dar şi de către Parchetul de pe lângă Serviciul Teritorial Piteşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii