# Consilierul Caliopie declară că Arhiepiscopia n-a fost prinsă pe picior greşit # ÎPS Calinic se afla chiar la Palatul Elisabeta, când a fost anunțat decesul Reginei Ana
„În timp ce orânduiam cele necesare pentru eventualul deces al Reginei Ana, a sosit vestea încetării din viață la Spitalul Morges-Elveția, la 1 august 2016, începutul Postului Adormirii Maicii Domnului”, a scris Episcopul Argeșului și Muscelului, ÎPS Calinic, pe pagina sa de socializare, imediat după ce vestea decesului reginei Ana a fost anunțată oficial de Casa Regală a României. Episcopul de la Argeș se afla, de fapt, chiar la Palatul Elisabeta pentru discutarea unor detalii legate de lucrările de la necropola regală, în momentul în care reprezentanții familiei regale au primit un telefon din Elveția prin care a fost anunțat decesul celei ce a fost Ana de Bourbon-Parma. Cel care se ocupă de pregătirile de la Curtea de Argeș este protosinghelul Caliopie Cristian Ichim, consilierul responsabil de sectoarele Economic – Financiar și Construcții Bisericești din Eparhia Argeșului și Muscelului, care ne-a confirmat că înmormântarea Majestății Sale va avea loc în ziua de 13 august, începând cu ora 15.00, la noua catedrală care va fi inaugurată cu această ocazie. Tot ce înseamnă slujbă catolică, practic ceremonia în rit catolic va avea loc însă la București, pentru ca la Curtea de Argeș să fie oficiată doar o slujbă scurtă ortodoxă și înmormântarea propriu zisă. „Noi am creat acest scenariu de mai bine de o jumătate de an, ne vine un decedat care nu ne-a luat prin surprindere neapărat. Noi am ținut tot timpul legătura cu Casa Regală”, ne-a declarat părintele protosinghel. Există astfel un plan și un protocol încheiat nu doar cu Casa Regală ci și cu autoritățile și forțele de ordine, respectiv Poliția și Jandarmeria, pentru ca afluxul de oameni așteptat să asiste la înhumarea Reginei să nu creeze probleme dar și pentru luarea unor măsuri speciale de pază și ordine, precum închiderea circulației pe anumite trasee, etc.
„Sunt 12 morminte regale în necropolă”
Cât despre temerile legate de nefinalizarea lucrării la necropola regală, tot părintele-consilier ne lămurește: „Lucrările, vă spun în calitate de reprezentant oficial, sunt realizate de mai bine de un an de zile. Ceea ce nu este finalizat reprezintă decorațiunile interioare pe care trebuie să le facă Casa Regală, conform specificului. Aceste decorațiuni fiind costisitoare pot dura și ani de zile, astfel încât nu împiedică cu nimic ceremonia întrucât noi locul de veci propriu zis îl avem gata pregătit, pietrele funerare sunt pregătite. Însă nu tot aici, la suprafață, unde sunt 12 morminte exclusiv regale. A fost inițial o discuție ca alte 12 morminte să fie dedicate marilor clerici dar s-a renunțat la această idee. Era vorba să facem 12 morminte pentru regi, 12 morminte pentru noi, dar s-a renunțat. Ar fi de dorit să avem și laici, nu în necropolă, nu în același perimetru, ci într-o parte care ține tot de necropola regală, dar în subsol. Aceste morminte regale sunt la suprafață, celelalte de care vorbim sunt sub catedrală”, ne-a spus P. C. Caliopie.
Alina Crângeanu
*** *** *** *** ***
Mai mulţi argeşeni cu dare de mână şi fiţe şi-ar fi dorit un loc de veci alături de regii României
Deși exista inițial un plan de construire a 24 de cripte în necropola regală, adică partea de la suprafață a noii Catedrale Episcopale și Regale de la Curtea de Argeș, fondurile uriașe necesare lucrărilor grandioase suportate exclusiv din fondurile Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului au făcut ca proiectul inițial să fie redimensionat. Viitoarele cripte ale bisericii ce va purta hramul Sfintei Muceniţe Filofteia şi al Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril sunt în număr de 12 și vor fi destinate membrilor familiei regale, implicit regelui Mihai şi soţiei acestuia, Ana. Tot potrivit gândirii inițiale, o parte dintre mormintele din aceste zone ar reveni marilor clerici ai Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului printre care unul ar fi destinat episcopului Calinic, atunci când va trece la cele veșnice, pentru care înalta față bisericească s-a și pregătit din timp cu sicriu din lemn de trandafir frumos decorat cu încrustații din argint. Tot potrivit unor surse, o seamă de laici cu dare de mână au solicitat și ei un loc de veci în compania capetelor încoronate și adormite, însă Ministerul Cultelor a spus pas. Prea era aiurea ca banii să țină loc și de sânge albastru, la o adică, chit că de cultură, școală, inteligență, educație sau bun simț mai țin, în ziua de azi! Asta, cu toate că paralele bogătașilor tare ar fi fost bune la plata muncitorilor și a lucrărilor de construcție la noua catedrală.
Ba, unii zic că ar fi acoperit chiar jumătate din costurile pentru pictura interioară și care potrivit schițelor ar urma să fie executată în mozaic așa cum se cuvine unei Catedrale Episcopale și Regale… Unde mai pui că recentul scandal pe care l-au făcut preoții din Argeș ca să nu mai vândă lumânări și calendare ca să adune la pușculița Episcopiei pentru edificiu, l-a făcut pe ÎPS să oprească orice colectă, singurii bănuți adunați fiind de atunci încoace cei din donațiile benevole ale drept credincioșilor. Asta pentru că din înmormântări, slujbe sau botezuri nu ajung la Argeș nici jumătate din încasări, restul intrând sub patrafirele preoților. M.S.
0 Comentarii