Prezent la Biblioteca Județeană Argeș – marți, 22 martie – Nicolae Melinescu, profesionistul Televiziunii Române și corespondentul Canalului American CNN și al celui european de știri, Euronews, a fost protagonistul unei duble lansări de carte – „Nevoia de românism” (interviuri și comentarii) și „Deșertul de fier” (roman politico-fantastic).
Publicate la editura târgovișteană „Cetatea de Scaun”, lucrările s-au bucurat de o primire entuziastă, recomandate călduros și de prezidiul lansării – directorul Bibliotecii Județene Argeș, Octavian Mihail Sachelarie, vicepreședintele Consiliului Județean, Constantin Polexe, consilierul județean vâlcean, Adrian Bușu, directorul editurii privilegiate, Dan Mărgărit.
Succint și expresiv, atent să valorizeze ideea, dar și nuanța care conferă prospețime și subtilitate, Nicolae Melinescu a subliniat necesitatea restaurării conceptului de românism, în lumea globalizată de astăzi, ale cărei evoluții pe filieră identitară – tradiții, norme, credințe, personalități, specific și valori culturale, în general – amenință structura națională. Românismul, înțeles ca iubire de țară, ca patriotism, ca promovare și cultivare a calităților particulare, poate contribui la dezvoltarea europenismului.
Reputatul jurnalist este și un romancier valoros
Volumul reunește perspective și viziuni ale unor intelectuali de marcă: academicienii Răzvan Theodorescu, Gheorghe Păun (în a cărui revistă, „Curtea de la Argeș”, au fost publicate inițial), Mircea Malița, Dan Berindei, Eugen Simion, cosmonautul Dumitru Prunariu, sportivul Ivan Patzaichin, medicul Raed Arafat, violonistul Alexandru Tomescu, universitarul Teodor Meleșcanu, solista populară Maria Dragomiroiu, comandantul Statului Major General al Armatei, generalul-locotenent Nicolae Ionel Ciucă.
În ce privește romanul „Deșertul de fier”, acesta transfigurează experiențele de la fața locului ale autorului, dublate de o documentare riguroasă, în ideea de a înfățișa cititorului român realitățile crude, care bântuie încă, precum duhurile necurate, Africa Subsahariană. Războiul rece, despre care Nicolae Melinescu scrie, drapându-l în povestea unei căpetenii de mercenari albi, cu ascendență aristocrată britanică, a fost, în acea parte de lume, de o duritate greu de înțeles de mintea occidentală. În mod paradoxal, a ținut să precizeze autorul, răul pe care negrii l-au făcut și îl fac în continuare negrilor este cu mult peste cel închipuit și pus în practică de stăpânii albi, mai mult sau mai puțin vremelnici.
De remarcat copertele ambelor cărți, care înfățișează nuduri feminine, creații ale aceluiași Nicolae Melinescu, despre care foarte puțini știu că, în timpul liber, sculptează inspirat, departe de Bucureștiul profesiei sale devoratoare. Denisa Popescu
0 Comentarii