Web Analytics
scris joi, 20.01.2022

Nichita Stănescu, acuzat la Piteşti

La 22 decembrie, când mii de oameni au intrat în Casa Albă din Pitești după fuga lui Nicolae Ceaușescu (nu înainte!), fiecare a luat ce a vrut. Unii au plecat cu televizoarele din clădire, unii cu tablouri, alții cu cărți cu dedicație pentru prim-secretari, iar alții, mai orientați, au rămas la telefon (Doru ”Mușchi” Pop-Hotăran), în legătură cu Bucureștiul, ajungând mari șefi peste județ și oraș, alții au luat din subsol diverse acte. Cei de la S.R.I. tot făceau poze, pe care le-am publicat într-un ziar propriu. Așa am ajuns, peste câțiva ani, să… cumpăr tot felul de dosare legate de cultura desfășurată în Pitești în anii comunismului, de la colecționarul particular Radu Iacob (a făcut avere vânzând Muzeului Județean Argeș tot felul de lucruri și documente, de la… tabachera lui Ion Antonescu la diverse fleacuri, fără probe elocvente, angajându-și și fata la muzeu).
Printre cele cumpărate de la dr. Iacob din arhiva de la Casa Albă, se numără și un dosar al cenzurii piteștene din anii 70. Toate realizate de către dl. Radu Albu, cenzorul județului (și am fost siderat când i-am citit volumul de amintiri, „Odiseea trăirilor în școală și presa argeșeană”, în care bătrânul făcea mare caz de… anticomunismul său!).

Nichita Stănescu, acuzat la Piteşti

Citește și 13 Decembrie 1983: A murit poetul român Nichita Stănescu

În 1973, cenzorul Radu Albu face, printre altele, o analiză a conținutului revistei de cultură „Argeș”. Poetul Gh. Tomozei, conducătorul revistei „Argeș” la acea vreme, e făcut zob de către Radu Albu. Motivul? Îl publica pe… Nichita Stănescu, cel care scria poezii „abstracte, evazioniste”, în loc să publice poezie patriotică, scrisă de poeții piteșteni. Consecința? Tomozei e schimbat din funcție. Firește, nu pot publica aici nu știu câte pagini din raportul cenzorului (vai, repet, tocmai el, anticomunist după 1990), dar să îți pierzi locul de muncă pentru că l-ai publicat pe Nichita este prea mult. Comuniștii români se pricepeau la orice. Inclusiv la poezie. Iar slujitorii lor și-au schimbat pielea, după 1990, precum șerpii, dar tot șerpi rămânând…

Citește și Steliana Stănescu, fosta directoare a Şcolii Generale Nr. 1 din Piteşti, la 90 de ani

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită