Web Analytics

13 Decembrie 1983: A murit poetul român Nichita Stănescu

de | 13.12.2021 10:19 | Cultură, Actualitate

În ziua de 13 Decembrie 1983, poetul român Nichita Stanescu, laureat al premiului Herder și membru post-mortem al Academiei Române, a încetat din viață la vârsta de 50 de ani.

Născut la Ploiești, judetul Prahova, la  31.03.1933,  Nichita Hristea Stănescu a început sa scrie de tânăr, iar cu trei ani înainte de a se stinge din viață a fost propus de Academia suedeză, candidat la premiul Nobel pentru literatură.

Este considerat unul dintre cei mai importanţi poeţi români („O viziune a sentimentelor”, „Necuvintele”, „Epica magna”).

Citește și: La înmormântarea omului de afaceri Laurențiu Floroiu, fost preot, nu au bătut clopotele iar preoții nu i-au rostit numele

Este considerat de critica literară și de publicul larg drept unul dintre cei mai importanți scriitori de limbă română, pe care el însuși o denumea „dumnezeiesc de frumoasă”. Nichita Stănescu aparține, temporal și formal, neo-modernismului românesc din anii 1960 – 1970. Nichita Stănescu a fost considerat de către unii critici literari, precum Alexandru Condeescu și Eugen Simion, un poet de o amplitudine, profunzime și intensitate remarcabile, făcând parte din categoria foarte rară a inovatorilor lingvistici și poetici.

A fost laureat al Premiului Herder.

În anul 1972  publică două noi volume de poezii. Ca o consecință a prieteniei cu Adam Puslojic, marele poet și scriitor sârb, publică  „Belgradul în cinci prieteni”, și „Măreția frigului”. Pentru volumul de eseuri „Cartea de recitire” obține pentru a treia oară Premiul Uniunii Scriitorilor.

În anii 1970 a susținut o rubrică lunară în revista „Argeș”.

Citește și: CALENDAR CREȘTIN ORTODOX: Sfântul Ierarh Dosoftei

În anul 1977 – la 4 martie, poetul încearcă, în zadar, să-l salveze pe prietenul său Nicolae Ștefănescu și este lovit de un zid care s-a prăbușit după cutremur. În urma șocului suferă o paralizie de scurtă durată a părții stângi a corpului care va lăsa ceva sechele și după vindecare.

Scriitorul suedez Arthur Lundkvist îl propune Academiei Suedeze pentru includerea pe lista candidaților la Premiul Nobel.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii