# Probleme noi în paradisul magnatului Nicolae Ivănescu. De mai bine de opt luni, angajaţii de la Muntenia, societate condusă de magnatul Nicolae Ivănescu, îşi strigă disperarea în faţa conducerii, a autorităţilor de la nivel local și judeţean, dar cei în drept sunt indiferenţi la apelurile lor. Oamenii nu şi-au mai primit salariile din noiembrie 2011, iar unii dintre aceștia se află la limita supravieţuirii. Dacă în 2010, de bine, de rău, salariile angajaţilor au fost plătite, începând de anul trecut situaţia a devenit critică. Societatea care administrează hotelul Muntenia n-a plătit niciun salariu din luna noiembrie, ca să nu mai vorbim de faptul că nu şi-a onorat nici obligaţiile de plată faţă de bugetul asigurărilor sociale sau către șomaj.
Situația este cu atât mai disperată cu cât mulți dintre angajați se află în imposibilitatea de a-și achita facturile la utilități, chiriile sau ratele la bănci. „Ne-am săturat să mai primim promisiuni şi doar atât. Pare greu de crezut, dar nu mai avem ce mânca, suntem întreţinători de familii şi nu avem posibilitatea să ne achităm de aceste obligaţii. Ne-am trimis copiii fără pachet de mâncare la şcoală pentru că nu am avut ce să le mai dăm. Am aflat că nu suntem asiguraţi pentru că societatea n-a plătit cotizaţiile, iar dacă ne vom îmbolnăvi nu vom avea acces în spitale. Au fost situații în care un coleg de-al nostru s-a îmbolnăvit și s-a dus să se interneze abia peste trei zile, după ce i-au achitat contribuțiile la sănătate. Avem vechime în societate de peste 30 de ani, iar la vârsta noastră cu greu ne vom găsi alte locuri de muncă. Nici în șomaj nu putem intra, pentru că n-au plătit la stat. Întrebați și dumneavoastră dacă în Argeș e cineva care a intrat în șomaj de la Muntenia”, au spus angajaţii.
Bani pentru salarii ba, pentru firmele lui Ivănescu da
Paradoxul este că bani există, dar aceștia sunt folosiți în alte scopuri. Bunăoară, cei din anturajul patronului au salarii mai mult decât decente, ca să nu spunem babane, și care, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în cazul pulimii, sunt plătite la zi. Mai mult decât atât, în conturile firmelor lui Nicolae Ivănescu au fost virate sume amețitoare, pentru lucrări de care n-a știut absolut nimeni. Numai anul trecut, Euro Construct și Neo Construct au umflat de la SC Turism Muntenia SA, conform procesului verbal de recepție finală nr. 480/05.04.2011, suma de 9 miliarde de lei vechi, reprezentând lucrări de extindere a restaurantului Muntenia. Cei care lucrează aici susțin însă că nu s-a extins nimic, iar lucrările s-au făcut doar scriptic. Iar atunci când s-a mișcat ceva, totul a fost făcut de mântuială, dovadă că periodic zugrăveala se exfoliază sau, mai grav, tencuiala de pe exteriorul hotelului cade, punându-i în pericol pe oamenii care au ghinionul să se afle în zonă. Așa cum s-a întâmplat chiar în noaptea de duminică spre luni, atunci când câteva bucăți de tencuială de la etajul IV au căzut, iar perimetrul din vecinătatea agenției de turism a fost împrejmuit pentru a nu se întâmpla vreo nenorocire. Poate că vă veți întreba de unde are Ivănescu bani pentru a-i transfera în conturile propriilor firme sau pentru a alimenta cardurile colaboratorilor fideli, în condițiile în care datoriile societății sunt uriașe, iar conturile blocate. Răspunsul este simplu. Când intră ceva bani, Nenea merge la bancă și arată un tabel cu angajații, spunând că plătește salariile. Numai că, așa cum v-am spus, banii ajung în cu totul altă parte decât în buzunarul angajaților, fapt care în literatura de specialitate se traduce prin deturnare de fonduri.
„Nu plătește salariile, dar îl angajează pe Ilie Dobrin de la Megacaritas”
Tina Florescu, acționar minoritar la SC Turism Muntenia, a confirmat la rândul ei că situația salariaților este critică. „Au depus mai multe plângeri la Inspectoratul Teritorial de Muncă, însă cei de aici nu vor să ia nicio măsură, că, știți, e vorba de domnul Ivănescu. ITM le-a dat amenzi de vreo două ori, a recunoscut că se iau bani din bancă și că aceștia se duc în altă parte, în loc să se plătească salariile, dar mai departe nu s-a mai întâmplat nimic. Vreau să mai spun că în loc să se ducă unde trebuie banii ajung în altă parte. De exemplu, de câteva zile s-a deschis și restaurantul, iar domnul Ivănescu l-a angajat pe Ilie Dobrin de la Megacaritas. În schimb, când angajații se duc peste el să-și ceară drepturile, Nenea începe să se vaite că n-are de unde să-i păţească”, ne-a declarat Tina Florescu unul dintre acționarii minoritari de la Muntenia.
Șeful ITM spune că l-a „ars” pe Nenea cu 130 de milioane
Ciprian Berevoianu, directorul ITM Argeș, susține însă că instituția pe care o conduce nu poate da decât cel mult niște sancțiuni, drepturile salariale putând fi obținute doar în urma unei hotărâri definitive și irevocabile dată de o instanță judecătorească. „Într-adevăr, în ultimii ani, la ITM au fost înregistrate 30-40 de plângeri, toate pe drepturi salariale. Numai anul acesta am primit opt sesizări de la angajații de la Muntenia. Problema este că noi nu putem decât să facem controale, cred că asta s-a întâmplat de vreo zece ori, inclusiv astăzi (n.r.-luni, 18 iunie) avem o echipă de control acolo, și să le lăsăm niște măsuri de îndeplinit. Abia apoi le putem aplica sancțiuni. De exemplu, din ianuarie și până acum le-am aplicat trei sancțiuni contravenționale în valoare de 130 de milioane de lei vechi, toate pe neîndeplinire de măsuri. Trebuie să precizez, însă, că ITM-ul nu are pârghiile necesare pentru a-i obliga pe cei din conducerea de la Muntenia să-și plătească angajații. Aceștia trebuie să meargă în instanță, și după ce obțin o hotărâre definitivă și irevocabilă pot merge să-și ceară drepturile. Dacă nici atunci nu vor primi banii, ceea ce înseamnă că hotărârea instanței nu este respectată, se pot adresa unui executor judecătoresc”, ne-a declarat Ciprian Berevoianu, șeful ITM Argeș.
Nenea spune că angajații sunt leneși
I-am luat un punct de vedere și lui Nicolae Ivănescu, însă spre surprinderea noastră boss-ul de la Turism Muntenia consideră că dracu` nu este chiar atât de negru. „Cine v-a spus asta? Cum să nu le dăm salariile? Și apoi, ce, eu sunt responsabil cu asta? Avem casieră, avem director, nu eu fac asta. Eu nu zic că mai sunt și oameni care nu-și fac treaba, oameni mai leneși, dar în general suntem în grafic. Vedeți și dumneavoastră ce vremuri grele trăim. Apoi, mai sunt și Finanțele, cu care nu te joci, apă, canal, curent, gaze. Și mai e ceva. La începutul săptămânii am fost la București, unde m-am întâlnit cu mai mulți oameni de afaceri care mi-au spus că toate firmele întârzie cu plățile. Noi sperăm însă că pentru noi vor veni și vremuri mai bune, mai ales că am deschis și restaurantul de sus”, ne-a spus Nicolae Ivănescu. Neluţu DINU
0 Comentarii