Web Analytics
scris miercuri, 20.08.2014

Muzeul Câmpulung devine feuda managerului Alexandru Oprea

# Bucureşteanul începe să se comporte ca un senior pe moşie, impunându-şi oamenii şi poftele.
Câştigător al concursului pe post organizat toamna trecută, managerul Muzeului Municipal Câmpulung a venit de la Bucureşti cu idei. Unele bune, cum ar fi cea declarată în sensul atragerii publicului larg. Doar că acum intenţia de apreciere tinde să se transforme în stupefacţie! După ce a alungat comercianţii de la Mausoleul Mateiaş, a provocat iritare şi prin selectarea subiectivă a invitaţilor la vernisajul Expoziţiei „Rembrandt – Apogeul artei gravurii”.

Muzeul Câmpulung devine feuda managerului Alexandru Oprea

Exces de putere: o parte a presei, interzisă la vernisajul expoziției Rembrandt

Alexandru Oprea a făcut paradă cu manifestarea expoziţională cuprinzând reproduceri după gravurile lui Rembrandt, astfel că au aflat despre artistul olandez inclusiv muncitorii care lenevesc spre reabilitarea parcurilor din Câmpulung. În atari condiţii, nu i-a fost greu să-i convingă pe consilierii locali să aloce un supliment de 45.000 de lei Muzeului, pentru a asigura organizarea expoziţiei. Bani din bugetul public reprezentând un fel de împrumut: Muzeul trebuie să-i restituie din încasările proprii.
Dincolo de faptul că Oprea a ajuns să ordoneze aproape 9 miliarde de lei vechi într-un an, mare parte a sumei provenind din bugetul local, el s-a pus şi în postura de a acorda invitaţii la expoziţie după bunul plac. Mai precis spus, cine nu i-a intrat în graţii în ultimele luni nu a beneficiat de chemare la eveniment. Despre cât de obtuz a devenit un bucureştean tobă de carte şi deschis la minte s-a aflat măsura taman la cea mai importantă şi costisitoare manifestare expoziţională din ultimii ani. În afară de câteva personalităţi culturale uitate, uşile Muzeului au fost închise şi pentru cei care reprezintă „o anumită parte a presei” pentru Alexandru Oprea. Cei de la „Evenimentul muscelean” şi „Jurnalul de Argeş” nu s-au regăsit pe lista verificată la intrare de o fătucă în negru, iar asta s-a întâmplat pentru că jurnaliştii de la cele două ziare au mai uzat şi de critică la adresa managerului. Iar această aroganță a domnului Oprea este total nejustificată, în condițiile în care conduce o instituție publică, și nu un SRL.

Invitaţie la şampanie printre exponate

Că are idei managerul de la Muzeu o dovedeşte şi ultima iniţiativă apărută tot în scopul obţinerii de fonduri. Oprea a propus un ataşament la expoziţia cu opera lui Rembrandt: cine are chef şi bani poate rezerva o masă la Muzeu! „V-aţi gândit vreodată să beţi o şampanie, alături de prieteni, în faţa celor mai celebre capodopere?”, este provocarea-întrebare postată pe site-ul Muzeului. Dincolo de disputa cu gradele de comparaţie pentru termenul „celebru”, omul cu idei de la Muzeu a trecut, iată, de la organizarea de şezători şi „storytelling” la agape prieteneşti cu şampanie şi icre negre printre gravuri din epoca de aur olandeză.

Suprastructură prin Asociaţie

Fantomele trecutului încă bântuie Muzeul Municipal, în pofida iniţialei orientări a managerului către deschidere şi implicare socială. Există o conducere reprezentată de manager şi un Consiliu de Administraţie în care sunt incluşi şi trei consilieri locali, dar şi o asociaţie denumită „Prietenii Muzeului Câmpulung”, structură din care nu lipseşte fostul manager Ştefan Trâmbaciu. Asociaţia, prin membrii săi, începe să se confunde cu personalul Muzeului.
Oprea a reuşit să scape de consilierul local George Bălan, acesta fiind înlocuit în Consiliul de Administraţie (Bălan reprezintă una dintre puţinele voci critice la adresa managerului) şi s-a înconjurat de diverse persoane atrase din diverse motive de Muzeu.
Cătălin Ion Butoiu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...