Comisia Europeană a dat undă verde mai multor măsuri propuse de România pentru implementarea PNRR și schemelor de ajutor de stat așteptate de IMM-uri. Foto reprezentativă: bjursa.ro
În perioada 10-12 mai 2022, delegația Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), condusă de ministrul Marcel-Ioan Boloș, a purtat la Bruxelles discuții cu mai mulți reprezentanți ai Comisiei Europene în vederea validării măsurilor propuse de România, pentru evitarea posibilelor riscuri de întârziere în etapele asumate.
Citește și: Creşa cu Dumnezei
Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene: „Am inițiat această deplasare pentru a ne asigura că reprezentanții Executivului european cunosc în detaliu poziția României în ceea ce privește PNRR-ul și pentru a clarifica din timp toate elementele din procesul de evaluare. Era necesar să ne asigurăm că nu vor exista blocaje. Salut deschiderea Comisarilor europeni Elisa Ferreira și Nicolas Schmit, împreună cu care am identificat soluții constructive pentru fiecare dintre subiectele pe care le-am prezentat”.
Discuțiile purtate de delegația MIPE la Bruxelles au acoperit multiple tematici, de la pregătirea primei cereri de plată a României din PNRR în valoare de 2,944 miliarde euro, din care 2,037 miliarde euro reprezintă sprijin nerambursabil (granturi) și 0,907 miliarde euro sprijin sub formă de împrumut, până la aprobarea până la începutul lunii iunie 2022 a mai multor scheme de ajutor de stat aferente programelor de sprijin pentru IMM-uri.
Concluziile prezentate la întoarcerea în țară:
- Aprobarea Acordului de Parteneriat 2021-2027 intră în linie dreaptă pentru investiții europene care totalizează 30,45 miliarde euro.
- A fost agreată cu Comisia schema de ajutor de necesară ajustării prețurilor prin care o injecție de minim 700 milioane euro în economia românească deblochează șantierele de construcții.
- Modificarea „Programului Operațional Competitivitate (POC)” se va realiza în scurt timp, astfel încât să devină disponibilă schema de finanțare în valoare de 300 de milioane euro aferentă sprijinului prin granturi pentru capital de lucru pentru sectorul agroalimentar.
- A fost agreată și posibilitatea utilizării fondurilor aferente REACT-EU din cadrul „Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM)” ca sprijin pentru IMM-uri. Măsura sprijină investițiile în eficiența energetică cu scopul reducerii cheltuielilor cu utilitățile.
- S-a convenit asupra alocării suplimentare în procesul de programare a sumei de 250 de milioane de euro în cadrul Priorității 9 aferente „Programului Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS)” pentru sprijinirea persoanelor defavorizate. Precum și decontarea parțială din fonduri europene a voucherelor sociale pentru pensionari, persoanele cu dizabilități, familiile monoparentale și familiile cu doi copii în întreținere care au venituri nete lunare sub 600 lei, beneficiarii de ajutor social, persoanele fără adăpost, în cadrul programului „Sprijin pentru România” prin intermediul POIDS 2021-2027.
- Până la începutul lunii iunie vor fi aprobate patru scheme de ajutor de stat aferente programelor de sprijin pentru IMM-uri: programul Agroalimentar cu granturi din fonduri europene în cuantum de 300 milioane de euro, programul Garant Construct, programul Invest Rural și programul IMM PROD.
„Nu concep să existe blocaje în acest proces! Tocmai de aceea am fost la Bruxelles să discutăm calendarul și particularitățile tehnice, pentru a ne asigura că închidem la timp toate etapele.
Citește și: Nevasta şi călugărul se iubeau în Toyota monahului, pe câmp şi chiar în… spatele bisericii
Înțelegere și deschidere există, trebuie doar să fim mult mai transparenți ca până acum în ceea ce privește PNRR! Feedback-ul oferit de Comisie în procesul de implementare a Planului Național este normal și util, pentru a ne alinia din timp așteptările”, a explicat ministrul Marcel Boloș.
Prima cerere de plată din PNRR este în valoare de 2,9 miliarde de euro:
Discuțiile cu europarlamentarii români purtate în seara zilei de 10 mai au fost continuate miercuri, 11 mai, cu Céline Gauer, șefa Grupului operativ pentru Redresare și Reziliență, și cu Declan Costello, director general adjunct în cadrul DG ECFIN – Directoratul General Afaceri Economice și Financiare din perspectiva transmiterii de către România a primei cereri de plată din PNRR, în valoare de 2,944 miliarde euro. Din care 2,037 miliarde euro reprezintă sprijin nerambursabil (granturi) și 0,907 miliarde euro sprijin sub formă de împrumut.
De altfel, astăzi, 13 mai, ministrul Marcel Boloș a și semnat angajamentele operaționale pentru PNRR ca pas esențial și condiție obligatorie pentru transmiterea primei cereri de plată.
Negocierile purtate cu reprezentanții a trei Directorate Generale sunt concluzionate astfel:
Temele discutate la nivelul Directoratul General pentru Politică Regională (DG REGIO) care vor duce de asemenea la creșterea absorbției în actuala perioadă de programare:
A fost agreat mecanismul pentru ajustarea prețurilor din contractele aferente proiectelor finanțate prin fonduri europene. Mai exact, peste 7.000 de proiecte pot beneficia de mecanismele stabilite prin OUG 64/2022 care prevede decontarea din fonduri europene a valorilor rezultate din creșterea actuală a prețurilor. În actualul context economic această măsură cu un impact estimat la minim 700 de milioane de euro era necesară pentru ca șantierele de construcții să fie deblocate.
A fost de asemenea convenită modificarea Programului Operațional Competitivitate (POC), astfel încât schema de finanțare în valoare de 300 de milioane de euro aferentă sprijinului prin granturi pentru capital de lucru necesar sectorului agroalimentar să devină disponibilă. Granturile, parte a pachetului de măsuri „Sprijin pentru România”, vine să contracareze efectele economice resimțite de sectorul agroalimentar ca urmare a crizei provocate de pandemia COVID-19. Finanțările pot fi contractate de IMM-uri, societăți agricole, cooperative agricole, grupuri de producători, organizații de producători care îndeplinesc condițiile de eligibilitate și își desfășoară activitatea în agricultură, piscicultură și acvacultură, industria alimentară și alte activități asimilate acesteia.
Citește și: Cazul copiilor agresați la o creșă din Pitești. Educatoarea este anchetată și disciplinar
A treia măsură agreată cu DG REGIO de referă la posibilitatea utilizării fondurilor aferente REACT-EU din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM), astfel încât IMM-urile să poată face investiții în eficiența energetică, cu scopul reducerii cheltuielilor cu utilitățile.
Acordul de Parteneriat 2021-2027 va fi aprobat în cel mai scurt timp:
România a primit asigurarea aprobării în cel mai scurt timp a Acordului de Parteneriat aferent perioadei de programare 2021-2027. Prin documentul trimis de MIPE Comisiei în data de 14 aprilie 2022, România are la dispoziție pentru investiții 30,45 miliarde de euro din Politica de Coeziune, care se adaugă fondurilor aferente PNRR.
Decontarea parțială din fonduri europene a voucherelor sociale, agreată de Comisia Europeană:
Discuțiile purtate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene cu Nicolas Schmit, Comisar european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, s-au axat asupra sprijinirii grupurilor vulnerabile în contextul provocărilor produse de inflația crescută și de creșterea prețurilor la utilități.
A fost agreat cu Directoratul General pentru Ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune (DG EMPL) decontarea parțială din fonduri europene a voucherelor sociale pentru pensionari și persoane cu dizabilități cu venituri nete de până la 1.500 de lei/lună, familii monoparentale și familii cu cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri sunt sub 600 de lei/membru de familie, familii care primesc ajutor social, persoane fără adăpost, în cadrul programului „Sprijin pentru România”, prin intermediul Programului Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS) 2021-2027.
De asemenea, s-a convenit asupra alocării suplimentare în procesul de programare a sumei de 250 de milioane de euro în cadrul Priorității 9 aferente POIDS pentru sprijinirea persoanelor defavorizate.
Aprobarea a 12,3 miliarde de euro reprezentând cea mai mare tranșă de când țara noastră gestionează fonduri europene, discutată cu Direcția Generală a Concurenței (DG COMP):
Delegația MIPE s-a asigurat că reprezentanții Executivului european cunosc în detaliu poziția României și că vor fi clarificate din timp toate elementele din procesul de evaluare a celor 69 de apeluri de proiecte competitive finanțate prin PNRR, cu o valoare totală de 13,8 miliarde euro. Dintre acestea, 58 au termen de lansare în acest an, fiind cea mai mare tranșă de când țara noastră gestionează fonduri europene: 12,3 miliarde de euro.
De asemenea, pentru ca numărul ridicat de scheme de ajutor de stat aferente apelurilor de proiecte din PNRR să poată fi analizat în timp util de autoritățile naționale și cele europene, ministrul Marcel Boloș a discutat cu directorul general DG COMP, Olivier Guersent, despre identificarea pârghiilor necesare pentru ca acestea să fie aprobate în termen. Prioritatea o reprezintă evitarea întârzierilor în calendarul asumat de România pentru implementarea reformelor, astfel încât lansarea apeluri si acordarea sprijinului pentru investiții să poată fi realizate în termenele prevăzute la nivelul PNRR de către coordonatorii de reformă.
Totodată, Guvernul României va primi sprijinul necesar din partea structurilor Comisiei Europene ca până la începutul lunii iunie să fie aprobate un număr de 4 scheme de ajutor de stat aferente programelor de sprijin pentru IMM-uri, în contextul cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19. În acest sens, în următoarea perioadă administratorii schemelor de ajutor de stat, cu sprijinul Consiliului Concurenței și colaborarea Comisiei Europene, vor face demersurile procedurale pentru a fi aprobate următoarele scheme de ajutor de stat:
- „Programul Agroalimentar”, având ca administratori MIPE / MADR și MAT (granturi din fonduri europene în cuantum de 300 milioane de euro);
- „Programul Garant Construct”, având ca administratori MFP / FNGCIMM și FRC (granturi și garanții);
- „Programul Invest Rural”, având ca administrator MFP / FGCR (granturi și garanții);
- „Programul IMM PROD” având ca administrator MFP / FNGCIMM și FRC (granturi și garanții).
0 Comentarii