# Ce se întâmplă când sugi bani publici pe studii copy-paste
Proiecte luate cu copy paste de pe internet și fără a fi adaptate la nevoile reale ale comunităților din Argeș este doar una dintre acuzațiile aduse deputatului Mircea Drăghici în celebrul dosar Consultanța în care acesta a fost trimis în judecată, alături de 38 de primari și viceprimari argeșeni și de fostul președinte al Consiliului Județean, Constantin Nicolescu.
Cum au „ocupat” zgârie norii pășunile din Cuca, lăsând comuna fără parcare
Cum rechizitoriul DNA Pitești e deja pe rolul instanței, au început să iasă la iveală și exemple de investiții fantasmagorice pentru care primarii argeșeni au plătit bani publici către SC European Project Consulting SRL, firmă care le-a fost băgată pe gât edililor de către deputatul Drăghici. Ca mod de operare, studiile erau însăilate prin metoda copy paste, în principal de către două dintre angajatele firmei SC EPC SRL, Onela Carmen Oană și Aida Petronela Catană, trimise și ele în judecată (prima pentru 13 infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu iar a doua pentru 26 infracțiuni similare), după care deputatul Mircea Drăghici se ocupa să sune primarii și să pună presiune pe ei pentru a plăti respectivele studii. Despre care, subliniem, erau fie compilate, fie plagiate la modul grosolan. Iată și câteva exemple de studii care n-au nicio legătură cu filmul realității din comunele respective. La Cuca, de exemplu, proiectul copy paste prevedea atât construirea unei parcări subterane, cât și supraterane, mult mai potrivit pentru un municipiu decât pentru o amârâtă de comună al cărei trafic e generat într-un procent important din căruțe, tractoare, combine și alte atelaje de care se mai ajută țăranul la munca livezii sau a câmpului. Și apoi, ce parcare subterană la Cuca, există în această localitate rurală numai clădiri de zece etaje, înghesuite una lângă alta, încât să nu se fi putut identifica niciun petec de teren sau pășune disponibilă? În altă comună studiul identifica necesitatea construirii unui teatru, iar la Corbeni, de exemplu, a unei treceri la nivel cu calea ferată, deși toată lumea știe nu doar că localitatea nu figurează ca vreun nod pe harta feroviară a județului, dar n-a pomenit în existența ei de vreun metru de cale ferată construit.
Ce spune rechizitoriul DNA Pitești: ”Studiile nu au niciun fel de legătură cu realitatea faptică locală”
”Studiile de fezabilitate privind dezvoltarea locală/strategiile de dezvoltare locală ori studiul interdisciplinar pentru punerea în valoare a monumentelor istorice din județul Argeș, realizate de SC European Project Consulting SRL București, nu au identificat în concret nevoile reale de dezvoltare a comunităților locale, au caracter general, părți importante sunt preluate din acte normative comunitare și naționale, din documente oficiale cu caracter public sau articole ale unor specialiști în domeniu, postate pe paginile de internet ale instituțiilor publice și autorităților publice române cu atribuții în domeniul fondurilor structurale sau din surse/adrese de internet ce puteau fi accesate de orice persoană interesată în perioada respectivă, neînsoțite de analize propriii realizate de autorii studiului și fără particularizări la nivelul comunităților locale, unele realizate prin metoda copy-paste. Aceste studii (…), în unele cazuri cu mențiuni care nu au niciun fel de legătură cu realitatea faptică locală, în lipsa vreunui aport /prestații a SC European Project Consulting SRL București, sunt lipsite de valoare și utilitate practică , ceea ce, pe fond, echivalează cu nerealizarea obiectului acestor contracte de prestări servicii”, se arată în rechizitoriul întocmit de către DNA Pitești.
Gabriel Grigore
0 Comentarii