Moderna a lansat o versiune actualizată a vaccinului anti-Covid împotriva variantei Omicron

de | 10.06.2022 10:44 | Actualitate

Compania farmaceutică Moderna a anunţat că o versiune actualizată a serului său anti-Covid-19, administrată ca doză booster în cadrul unui studiu clinic, a indus o reacţie imunitară mai bună împotriva variantei Omicron decât versiunea originală a acestui ser. Rezultatele studiului i-au făcut pe directorii companiei americane să spere că vaccinul va fi utilizat în cadrul unei campanii de imunizare anti Sars-CoV-2 în toamna acestui an. Moderna va transmite datele agenţiilor de reglementare medicală în următoarele săptămâni şi se aşteaptă ca noul său booster să primească autorizaţia de administrare spre sfârşitul verii.

Citește și: Arde în continuare hala din Pitești. 50 de pompieri intervin pentru stingerea focului

În contextul în care cererea globală de vaccinuri continuă să scadă, companiile producătoare şi-au schimbat strategiile şi mizează de acum pe piaţa unor doze booster mai competitive. În acest studiu, care nu a măsurat eficacitatea vaccinului, noul booster produs de Moderna, mRNA-1273.214, a crescut de opt ori cantitatea de anticorpi neutralizanţi împotriva Omicron. Moderna a studiat un ser bivalent, care ţinteşte atât varianta Omicron, cât şi tulpina originală a noului coronavirus, pentru a afla dacă acest ser funcţionează mai bine împotriva variantelor Sars-CoV-2. Mai multe studii au arătat că imunitatea dobândită prin vaccinare începe să scadă odată cu trecerea timpului şi că varianta Omicron reuşeşte să evite, parţial, protecţia oferită de două doze ale serurilor anti coronavirus.

Citește și: Miguel Gane, cetățean de onoare al comunei Lerești 

„Anticipăm o protecţie mai durabilă împotriva variantelor îngrijorătoare prin administrarea vaccinului mRNA-1273.214, care va fi candidatul nostru principal pentru o campanie de imunizare cu doze booster în toamna anului 2022”, a declarat CEO-ul companiei Moderna, Stephane Bancel. Potrivit AFP, doza booster a noului ser Moderna are o concentraţie de 50 de micrograme. Efectele secundare au fost comparabile cu cele ale vaccinului original şi noul booster a fost bine tolerat în rândul celor 437 de participanţi la studiul clinic, a precizat compania americană, care intenţionează să monitorizeze noul răspuns imunitar pentru o perioadă de 91 de zile după injectare. Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite a prevăzut să reunească la sfârşitul lunii iunie un comitet care va analiza chestiunea necesităţii unei versiuni actualizate a vaccinurilor anti Covid-19 în vederea unei vaste campanii de imunizare cu doze booster în toamna acestui an. Toate serurile sunt pentru moment bazate pe tulpina iniţială a noului coronavirus şi s-au dovedit treptat mai puţin eficiente împotriva noilor variante virale apărute odată cu trecerea timpului.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *