Web Analytics

Miuţescu bate câmpii şi afirmă că ar fi scurgeri radioactive de combustibil la ICN Mioveni, oficialii îl contrazic cu probe

de | 19.03.2015 21:43 | Actualitate

#Declaraţiile inconştiente ale purtătorului de cuvânt al PNL Argeş au produs panică la Piteşti şi Mioveni
Purtătorul de cuvânt al PNL Argeş, Adrian Miuţescu, a făcut afirmaţii grave vizavi de buna funcţionare a Institutului de Cercetare Nucleară de la Mioveni. Miuţescu a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că ICN Mioveni se confruntă cu probleme de mediu şi că ministrul Energiei, deputatul argeşean Andrei Gerea, a fost informat despre acest lucru, dar nu a întreprins nimic pentru îndreptarea situaţiei. „Am informaţii de la ICN Mioveni că sunt scurgeri radioactive de combustibil şi de apă când funcţionează reactorul. Şeful de sector de acolo şi-a dat demisia datorită acestui lucru. I s-a comunicat domnului Gerea când a fost în vizită acolo, dar nu a luat nicio măsură”, a declarat liberalul Adrian Miuţeascu.

Cristian Gentea: „Este o prostie! Reactorul nostru nu are nici un fel de problemă”

Contactat de noi, Cristian Gentea, directorul adjunct pe Securitate Nucleară al ICN Mioveni, infirmă categoric zvonurile lansate de liberalul Adrian Miuţescu, conform cărora ar exista scurgeri radioactive la Institutul de Cercetări Nucleare. Gentea spune că populaţia nu are motive să se alarmeze. „Domnul Miuţescu, care nici nu ştie carte, şi-a permis să facă o afirmaţie care nici nu ştie ce poate să însemne, legat de panica pe care o poate produce în rândul cetăţenilor. Reactorul nostru nu are nici un fel de problemă. A funcţionat două luni de zile şi l-am oprit acum două săptămâni. Nu există nici un fel de scurgere radioactivă. Reactorul merge după o autorizaţie dată de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare şi autorizaţia e în vigoare. Avem aprobare şi când porneşte şi când se opreşte. Dacă s-ar întâmpla ceva, în secunda următoare se opreşte el automat. Deci, este o prostie! A băgat frica în populaţie dl Miuţescu, altceva n-a făcut! Nu ştiu cum îşi permite, dar în orice caz, noi îl vom acţiona în instanţă pentru că aşa ceva nu se poate!”, ne-a declarat Cristian Gentea. 

Robert Tudorache, consilierul ministrului Gerea: „Ministrul a primit un raport din partea ICN din care reiese că nu au existat şi nu există probleme”

Şi Robert Tudorache, consilierul ministrului Andrei Gerea, critică inepţiile lui Miuţescu: „Ministrul Andrei Gerea a primit, în urma afirmațiilor dlui Miuțescu, un raport din partea ICN Mioveni cu privire la funcționarea reactorului nuclear TRIGA de la RATEN ICN, din care reiese că nu au existat și nu există probleme. De altfel, nici nu ar fi posibil să existe scurgeri radioactive fără să fie luate măsuri urgente, dat fiind caracterul strategic și legislația cu privire la protecția mediului și a Situațiilor de Urgență în domeniu. Am înțeles, din reacțiile publice al conducerii ICN, inclusiv a directorului adjunct pentru Securitate Nucleară, dl. Cristian Gentea, că Institutul îl va acționa în instanță pe dl. Miuțescu în virtutea legislaţiei siguranţei naţionale”.
I.B.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii