Web Analytics

Mitică Popescu a împlinit 86 de ani. S-a născut de Sfântul Andrei, dar a fost înregistrat la „Sfat” două zile mai târziu

de | 30.11.2022 14:19 | Actualitate, Cultură, Home

Astăzi, 30 noiembrie, Mitică Popescu, actor la Teatrul Mic din Bucureşti și gazdă a emisiunii „D’ale lui Mitică’, una din cele mai longevive emisiuni ale TVR, împlinește venerabila vârstă de 86 de ani. La naștere, părinții l-au înregistrat la Sfatul Popular două zile mai târziu, pe 2 decembrie, dată care apare trecută în buletin.

Citește și: Concert simfonic cu piese românești, la Filarmonica Pitești, de Ziua Națională


Mitică Popescu împlinea 22 de ani în pușcăriile comuniste. Securitatea l-a arestat în noiembrie 1958, pe când era student în anul II la teatru. Motivul: nu își turnase doi colegi care apelaseră la Ambasada americană pentru a fugi din România. Pentru „tăinuire”, a fost închis timp de trei ani la penitenciarele Jilava, Periprava şi Salcia. Mitică Popescu nu uită să spună, cu umor, și părțile bune din închisoare, unde a învățat să tundă foarte bine. Printre clienții săi fideli s-a numărat și Ștefan Iordache, bunul său prieten.

Mitică Popescu a fost actor al Teatrului Tineretului din Piatra-Neamţ, din 1967 şi până în 1973, când s-a transferat la Teatrul Mic din Capitală.

La Teatrul Tineretului a avut roluri memorabile precum Vang din spectacolul „Omul cel bun din Seciuan”, Woyzeck din piesa cu același nume de Georg Büchner, în regia marelui regizor Radu Penciulescu sau cel din spectacolul Peer Gynt (1972). Maestrul a fost distribuit în două spectacole, alături de Leopoldina Bălănuță. Cei doi s-au căsătorit pe 2 iunie 1977. La 14 octombrie 1998, cu puțin înainte de muri, la doar 63 de ani, actriţa Leopoldina Bălănuţă îi spunea soțului: „Te iubesc atât de mult, încât aș vrea să mori înaintea mea”.

După zeci de piese de teatru, teatru TV, filme și seriale în care a jucat, Mitică Popescu a fost decorat în decembrie 2002 cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler. A fost premiat pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER din 2009.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *