Web Analytics

Mircea Geoană, la Pitești: „Problema fundamentală a României este o politică rămasă în urma timpurilor”

de | 12.04.2024 20:19 | Actualitate, Cultură, Home, Politica si Administratie

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a fost, vineri, la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” din Pitești, unde și-a lansat cartea „Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la varful NATO”. Sala a fost plină de directori ai unor instituții de cultură, profesori, personalități, oameni de afaceri, dar și elevi.

“Mă simt atât de bine în Argeș și la Pitești. Am atât de multe amintiri după o viață deja lungă de diplomație, de politică și de slujbă pentru țara mea, români și românce. Dar aici este și un loc mai special, pentru că această carte pe care v-o propun este una care se întoarce puțin la istoria noastră ca națiune, ancestrală și recenta noastră istorie de stat modern. Și dacă vorbim despre Argeș, este clar că aici s-a născut limba romană, cea modernă și statalitatea română. Vin aici, într-un loc care are multă vibrație națională”, și-a început Mircea Geoană prezentarea cărții.

“De asta pleacă tinerii, pentru că nu li se oferă șanse corecte de educație și de sănătate”

Una dintre întrebările la care diplomatul a răspuns a fost legată de problema plecării tinerilor în străinătate. “Cred că această problema centrală, decalajele imense de dezvoltare și de șanse și de oportunități corecte pentru copiii de la țară, pentru cei din orașele mai mici, din periferiile marilor orașe, pentru copiii de romi, care ar primi o șansă mai corectă din partea noastră, ca societate, cred că ar putea să contribuie mult mai mult, și ar trebui să contribuie mult mai mult și la vindecarea unei răni istorice, dar și la productivitatea și nevoia de forță de muncă pe care o avem atât de acută la noi.

De asta pleacă tinerii, pe de o parte, pentru că nu li se oferă șanse corecte de educație și de sănătate. Doi, pentru că sunt dezamăgiți de sistemul nostru politic și o spun fără patimă. Și în multe alte țări europene și în lume, sistemul politic a rămas în urma transformărilor din societate. Este, efectiv, rămas în urmă ca metodă, ca abordare, ca eficacitate, ca transparență și cred că din această dublă cauză, inegalități de dezvoltare și de șanse corecte pentru toți tinerii noștri, dar și o anumită incapacitate sau dificultate a statului de a putea să performeze funcțiuni publice esențiale în sănătate, educație, infrastructură, bază industrială, baza economică”.

Citește și Poeţi şi scriitori din Justiţia argeşeană

“Nu tot ce se întamplă este rău în România”

Mircea Geoana a vorbit si despre poziția României. “Niciodată România, membră a NATO și a Uniunii Europene, nu a fost mai sigură și mai încrezătoare în suveranitatea, independența și propriul nostru destin ca acum. Niciodată în istorie. Tot timpul a fost în bătaia vânturilor, imperii… De asta avem acest instinct de supraviețuitor ca națiune, de asta ne adaptăm la orice mediu și de asta se adaptează și ai noștri când pleacă din țară, foarte ușor, oriunde muncesc.

Dar paradoxul pe care îl văd eu mai recent este că, din momentul integrării euro-atlantice, deci practic 20 de ani, decalajele de dezvoltare între regiunile țării s-au adâncit în loc să se atenueze. Fonduri de coeziune, bani europeni, proiecte guvernamentale, proiecte locale, România a avansat, agregat vorbind, dar în interiorul țării decalajele de dezvoltare s-au adâncit. Orașele mari se dezvoltă frumos, există dinamică economică. Cum te duci la 30 km mai departe, într-un oraș mai mic, într-o comună care nu respiră economia metropolei din care face parte ca ecosistem, te prăbușești uneori chiar în Evul Mediu. Să ai o țară în care aproape 80 % din copiii din mediul rural nu iau nota 5 la simularea la bac este o chestiune inacceptabilă, intolerabilă, aproape criminală cu privire la viitorul acestei națiuni. Cum poți să creezi, să te dezvolți, dacă nu dai o șansă copiilor țării tale?

Să fie foarte clar, nu vin aici nici cu gânduri politice, nici critice. De exemplu, ce s-a întâmplat recent cu creșterea de pensii e un lucru bun, încercarea de a aduce salariul minim pe economie la o zonă mai decentă, de supraviețuire este foarte ok, adică nu tot ce se întamplă este rău în România.

Citește și Istoricul Pădurii Trivale (5). În 1940, pădurea-parc Trivale nu întrunea condiţiile cerute de lege pentru a fi declarată monument al naturii (arie protejată)

Dar când răspund întrebării de ce ne pleacă tinerii, de ce sunt 5-6 milioane de români afară, în principal pentru că n-am rezolvat aceste două probleme. Prima- dezechilibrele de dezvoltare și de șanse corecte și a doua- un stat în continuare în spatele istoriei și incapabil să se modernizeze suficient de rapid, suficient de profund, suficient de transparent, ca să poată să furnizeze acele servicii publice.

Și această problemă trebuie rezolvată în România, pentru că ea este veche în România și n-am reușit în nicio etapă istorică până acum să o depășim. Am crezut că am depășit-o din punct de vedere al uniformității teritoriului în vremea comunismului, dar și acolo a fost, de fapt, o iluzie, pentru că a uniformizat în jos, eu vreau să uniformizez țara în sus, și vreau să văd că și în orașe mai mici, în mediul rural începe din nou să fie viață economică. Cred că problema fundamentală a României este un politic rămas în urma timpurilor și o incapacitate strategică a statului român să își rezolve problemele, decalajele de devoltare, care sunt chestiuni istorice, vin din spate.

Cred că ăsta este momentul, într-o lume care se schimbă, să venim cu mai multă îndrăzneală, cu mai mult curaj, să spunem lucrurilor pe lume și să încercăm să și facem ceva în această direcție, cred că este singura cale ca România să supraviețuiască în timp”.

Ulterior, Mircea Geoana a fost și la Topoloveni, unde și-a lansat cartea în sala de Consiliu a Primăriei.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *