Web Analytics
scris joi, 23.11.2023

Mircea Bârsilă – Premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor

Florentin Sorescu – Premiul „Miron Cordun”

Vineri, 17 noiembrie, la Centrul Cultural Pitești, a avut loc festivitatea acordării premiilor Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Pitești, pe anii editoriali 2021 și 2022, festivitate coordonată de către criticul literar Nicolae Oprea, totodată, și președinte al juriului (din juriu au mai făcut parte Mihai Stan, Târgoviște, Octavian-Mihail Sachelarie, Pitești, și subsemnatul, Topoloveni).
Pentru a elimina orice formă de subiectivism, premiile au fost acordate conform Statutului U.S.R. (cărți apărute la edituri importante, trei cronici minimul semnate de cronicari literari de importanță națională, cronici apărute în reviste editate de către U.S.R. sau care apar sub egida U.S.R.). Precizări importante. De pildă, o carte a avut parte de cronici elogioase în ziare din Argeș, dar nu au fost luate în calcul; e vorba de volumul „Poezia lirică din Muscel”, de Maria Chirtoacă și de Liviu Mățăoanu).

Mircea Bârsilă – Premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor

Pentru anul 2021, din trei propuneri – două au luat premii. A primit Cartea Anului pentru proză romanul „Amar(a)”, de Carmen Georgeta Popescu, din Târgoviște, și Premiul special „Miron Cordun” – Florentin Sorescu, proză, din Pitești.
Pentru 2022, propunerile au fost mai numeroase. Deși întrunea absolut toate criteriile, Nicolae Oprea, președintele Filialei Pitești a Uniunii Scriitorilor din România, fiind ales președinte al juriului, s-a retras din concurs.

Marele premiu „Opera Omnia” (cel mai important) a fost obținut de către poetul și criticul literar piteștean Mircea Bârsilă, pentru volumele „Poezia optzecistă” și „Vise reverii Vedenii”. De altfel, Mircea Bârsilă a obținut, săptămâna trecută, Premiul lunii ianuarie, oferit, la Iași, de U.S.R., dar a pierdut, nedrept, deși s-a aflat pe lista scurtă (de cinci), Premiul U.S.R. pentru 2023. Și era propus, pentru acest premiu, a 5-a oară. Așa se face că singurul scriitor piteștean care a obținut, până în prezent, râvnitul premiu continuă să fie, de 50 de ani încoace (!!!), Miron Cordun.

Scriitoarea Ecaterina Petrescu Botoncea, din Târgoviște, a obținut premiul Cartea Anului pentru poezie („Cântece în cenușă. Imnuri orfice”), depunând și romanul „De dincolo de dimineți”.
Marele perdant s-a dovedit a fi Dumitru Ungureanu, a cărui carte, „Terapie narativă”, primise, din parte juriului, Premiul pentru Proză. Din motive de sănătate, Dumitru Ungureanu nu a putut fi prezent la festivitate. Conform Statutului U.S.R. a pierdut premiul, prin absență.
A fost o festivitate reușită și un bun prilej pentru scriitori de a se mai întâlni din cele patru zări.

Citește și Primim la redacţie. Scriitorul Toma Biolan – un omagiu

Citește și Monumentul „Maternitate” poate fi refăcut şi reamplasat la Casa Căsătoriilor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *