Web Analytics
scris marți, 25.04.2023

MIPE invită beneficiarii să contribuie la instituirea măsurilor pentru sprijinirea proiectelor care sunt în risc să nu se finalizeze în perioada 2014-2020

Comunicat de presă

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat în consultare publică proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind stabilirea cadrului general pentru închiderea programelor operaționale finanțate în perioada de programare 2014-2020. Proiectul reglementează și modalitățile prin care proiectele/ operațiunile nefinalizate în acest exercițiu financiar pot fi continuate din fondurile alocate pentru perioada de programare 2021-2027.

Citește și: Student de la ASE, găsit mort în camera de cămin

Astfel, proiectul de act normativ reglementează cadrul general – măsurile, activitățile, condițiile și termenele generale care trebuie respectate de către toate structurile implicate în închiderea programelor operaționale finanțate în perioada de programare 2014-2020, asigurând abordarea unitară a procesului de închidere a programelor operaționale. Totodată, asigură continuitatea și predictibilitatea implementării proiectelor cu finanțare europeană în perioada de programare 2021-2027.

Citește și: Nu a băut, nu a fumat! Pasionat de ciclism, ofițerul(r) Petre Popa a făcut infarct la 58 de ani

Proiectul vine la solicitarea autorităților publice locale, pentru asigurarea unui cadru de predictibilitate pentru acțiunile și proiectele aflate în implementare din fonduri europene, prin intermediul programelor operaționale 2014-2020.

„Aflați la granița între două perioade de programare, este necesar să construim cadrul necesar autorităților de management pentru evaluarea portofoliilor de proiecte finanțate în cadrul exercițiului financiar 2014-2020, pentru a identifica riscul de nefinalizare a investițiilor în termenul de eligibilitate. Așa ne asigurăm că marile proiecte de infrastructură nu au de suferit și își vor continua dezvoltarea. Concret, proiectul de Ordonanță de urgență reglementează procedura și condițiile de etapizare pentru proiectele/operațiunile contractate în cadrul programelor operaționale 2014-2020, care nu sunt finalizate până la 31 decembrie 2023 și pentru a căror finalizare este necesară asigurarea finanțării din programele 2021-2027 (etapa a II-a a implementării respectivelor proiecte/operațiuni). Pe această cale, invităm toți partenerii noștri să obținem o formă cât mai apropiată de nevoile lor”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Citește și: Arestat în Argeș pentru tentativă de omor!

În absența etapizării acestora, respectiv a finanțării etapei a II-a din programele 2021-2027, în condițiile în care aceste proiecte/operațiuni sunt implementate de autorități și instituții publice, ar trebui ca sumele necesare pentru continuarea lor să fie suportate din surse publice (bugetul de stat/bugetele locale), cu efecte negative asupra deficitului bugetar al României.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *