Web Analytics

Mioveni a devenit membru al Convenției Primarilor, la nivel european

de | 3.09.2021 10:01 | Actualitate, Politica si Administratie

La finalul lunii august, Orașul Mioveni a devenit oficial, membru al Convenției Primarilor privind Clima și Energia – Biroul Europa, intrând astfel în „lumea bună” a celor mai competitive municipalități la nivelul Uniunii Europene. Aderarea la acest organism înființat de Comisia Europeană va aduce beneficii, dar și obligații pentru Primăria Mioveni și comunitatea locală. Convenția Primarilor este cea mai mare inițiativă la nivel mondial a acțiunilor locale privind clima și energia, care reunește mii de guverne locale, cu scopul de a pune în aplicare, în mod voluntar, obiectivele UE îndomeniul climei și al energiei.
Beneficiile sunt reprezentate de fondurile pe care Primăria Mioveni le va putea accesa direct de la Bruxelles, fără a mai exista vreun organism intermediar de implementare și fără a fi necesară vreo aprobare pe linie administrativă sau de partid. Convenția Primarilor privind Clima și Energia de la Bruxelles asigură finanțarea proiectelor de dezvoltare sustenabilă care au drept scop diminuarea amprentei de carbon, fiind bine știut faptul că ambiția declarată a Uniunii Europene este ca până în anul 2050 Europa să atingă neutralitatea climatică. Al doilea scop declarat al Convenției Primarilor este legat de creșterea gradului de satisfacție a cetățenilor.
Acestea sunt de altfel și cele două condiții principale pe care Primăria Mioveni trebuie să le respecte pentru a putea accesa fonduri de investiții direct de la Bruxelles, în vederea asigurării dezvoltării locale sustenabile, a reducerii amprentei de carbon, deci un aer mai curat și mai bun pentru cetățenii orașului Mioveni și, în al doilea rând, creșterea gradului de satisfacție a cetățenilor cu privire la serviciile oferite de Primărie și la îmbunătățirea calității vieții. Orice proiect destinat îmbunătățirii serviciilor asigurate de către societățile aflate în coordonarea Primăriei Mioveni și finanțat prin intermediul Convenției Primarilor pentru Energie și Climă trebuie să conducă la scăderea tarifelor practicate de către societățile respective.
Aderarea la Convenția Primarilor privind Clima și Energia plasează Orașul Mioveni printre puținele unități administrativ-teritoriale din țară membre ale Convenției Primarilor, iar până la finalul acestui an Orașul Mioveni va putea deveni singura entitate administrativă din România care să îndeplinească toate criteriile de aderare și finanțare, implicit de accesare a fondurilor de investiții necesare dezvoltării sustenabile a localității.
Până în prezent, după adoptarea Pactului Verde European (New Green Deal) de către Comisia Europeană, nici o entitate administrativă din România nu a reușit să îndeplinească toate criteriile pentru a putea beneficia de alocarea de fonduri prin intermediul Convenției Primarilor pentru Energie și Climă.
Consultantul, pro bono, al Primăriei Mioveni care va fi responsabil de procedura de aderare a Primăriei Mioveni la Convenția Primarilor de la Bruxelles este ALIANȚA PENTRU NATURĂ, organizație non-guvernamentală specializată în finanțarea și managementul proiectelor de mediu, singura organizație non-guvernamentală din România acceptată de către Convenția Primarilor de la Bruxelles ca membru cu drepturi depline în calitate de Suporter (consultant), având rolul de a promova Convenția Primarilor și de a mobiliza și sprijini membrii și/sau administrațiile locale pentru îndeplinirea obiectivelor Convenției Primarilor.
UAT Orașul Mioveni a avut oportunitatea de a participa încă din anul 2003 la programul GRASP finanțat de SUA prin USAID, fiind unul dintre puținele orașe, la acea vreme, care a realizat Planul Strategic de Dezvoltare Economică. În anul 2012, orașul Mioveni a câștigat Diploma Europeană, în 2013 Steagul de Onoare, iar în 2019 Placheta de Onoare, toate acestea fiind acordate de către Consiliul Europei în cadrul aplicației Premiul Europei, ca recunoaștere a eforturilor comunitătății și administrașiei locale din Mioveni pentru promovarea ideii de unitate europeana. Încă din anul 2016 suntem membri ALDA – Asociația Europeană pentru Dezvoltare Locală, participând în parteneriat cu diverse țări la proiecte ”Europa pentru Cetățeni”. Suntem invitați în mod consecvent la întâlniri și evenimente europene, inclusiv de către Institutul Regiunilor Europene de la Salzburg.
Prin aderarea la Convenția Primarilor, orașul Mioveni continuă dimensiunea europeană la care își desfășoară activitățile și proiectele.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii