Web Analytics

Ministerul Culturii dă de pământ cu Primăria Piteşti. Blocul de 10 etaje din Centru n-are avizul obligatoriu de la Direcţia Judeţeană de Cultură

de | 25.04.2019 13:39 | Dezvăluiri

# În plus, spune răspunsul oficial primit de Jurnalul de Argeș de la minister, adresa la care se construiește imobilul apare ca făcând parte din situl urban b-dul Republicii, însă din PUZ-ul avizat de Primăria Pitești lipsește acest lucru

Se rostogolește bulgărele și se face tot mai mare, în scandalul iscat pe marginea construirii blocului de 10 etaje din centrul Piteștiului, pe b-dul I.C. Brătianu, lângă Centrul de Afaceri Forum, în situl urban Republicii, la doar câteva sute de metri de Primărie. Litigiul notoriu existent între dezvoltatorul imobiliar SC Titidan SRL și familia doctorului Tiberiu Irimia, care a ajuns până la Tribunalul Vâlcea, acolo unde petenții cer, pe fond, suspendarea lucrărilor (recent reluate), este clarificat de Ministerul Culturii, autoritate căreia instanța i-a cerut un punct de vedere. Jurnalul de Argeș a reușit să obțină această poziție chiar de la minister, care, într-un răspuns transmis redacției noastre, spune negru pe alb că autorizația de construire pentru imobilul din b-dul I.C. Brătianu nr. 54 Pitești trebuia eliberată de către Primăria Pitești doar cu avizul Direcției Județene pentru Cultură Argeș. Iar acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, Ministerul Culturii a constatat existența unor neclarități, în sensul în care, conform Listei Monumentelor Istorice, adresa la care se construiește imobilul apare ca făcând parte din situl urban Bulevardul Republicii, însă potrivit PUG avizat de Primăria Pitești nu face parte, motiv pentru care, cu atât mai mult, lucrurile trebuiau clarificate înainte de emiterea autorizaţiei de construire.

Ce spune Ministerul Culturii

Redăm mai jos, integral, răspunsurile transmise de Ministerul Culturii – Biroul Comunicare și Dialog Social redacției noastre la întrebările pe care Jurnalul de Argeș le-a formulat în urmă cu mai bine de o lună:

”Având în vedere solicitarea formulată în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, republicată, transmisă în format electronic Ministerului Culturii și Identității Naționale și înregistrată de Biroul Comunicare și Dialog Social cu nr. 74/05.03.2019, suntem în măsură să vă comunicăm următoarele:
1. Jurnalul de Argeș: Dezvoltatorul imobiliar putea obține legal, pentru imobilul b-dul I.C. Brătianu nr. 54, Pitești, autorizația de construire fără un aviz al Direcției Județene pentru Cultură Argeș?
Ministerul Culturii: Autorizația de construire pentru imobilul din b-dul I.C. Brătianu nr. 54, Pitești, trebuia eliberată de către Primăria Pitești doar cu avizul Direcției Județene pentru Cultură Argeș. Pentru detalii referitoare la autorizația de construire, vă rugăm să vă adresați DJC Argeș.

2. Dezvoltatorul imobiliar avea dreptul să construiască în sit?
Construirea în monumentele istorice din categoria sit este permisă cu respectarea avizului Ministerului Culturii și Identității Naționale, respectiv serviciilor publice deconcentrate, după caz.

3. În cazul în care există inadvertențe între descrierea localizării sitului în LMI și PUG avizat, vor fi luate în considerare documentele de urbanism în vigoare?
Precizăm că Lista Monumentelor Istorice este aprobată printr-un ordin de ministru, iar PUG-ul este aprobat printr-o Hotărâre a Consiliului Local.
În cazul dat, se constată că în Lista Monumentelor Istorice la rubrica adresă, pentru monumentul istoric Situl urban „b-dul Republicii”, apare atât o referire la b-dul I.C. Brătianu nr. 54 cât și sintagma „delimitare cf. PUG avizat”.
Monumentul istoric Situl urban „b-dul Republicii”, delimitat în PUG-ul în vigoare, nu conține imobilul din b-dul. I.C. Brătianu nr. 54. De asemenea, nu au fost identificate în arhivă piese scrise sau desenate care să clarifice dacă PUG-ul avizat în 1996 se referea la imobilul din b-dul I.C. Brătianu nr. 54 ca parte a sitului urban, iar în PUG avizat în 2010 figurează situl urban fără imobilul din b-dul I.C. Brătianu nr. 54. Se constată existența unor neclarități cu privire la Lista Monumentelor Istorice referitor la acest subiect.

4. DJC AG poate cere modificarea descrierii sitului dacă constată inadvertențe?
DJC AG poate solicita modificarea descrierii sitului, însă este necesară identificarea în prealabil a situației exacte în care ne aflăm (o eroare a PUG-ului sau o eroare a LMI) pentru a ști ce trebuie modificat.”

Precizăm că în cadrul Listei monumentelor istorice din județul Argeș, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 113 bis / 2016, la nr. 130, având codul AG-II-s-B-13432, apare situl urban „B-dul Republicii”, care cuprinde, printre alte amplasamente, și strada I.C. Brătianu, de la nr. 54 până la nr. 62 (front est) – până la limita posterioară a loturilor.
Doar că în descrierea făcută acestui sit apar mai multe inadvertențe în raport cu documentațiile P.U.G. şi P.U.Z. privind Zona Centrală.
Potrivit legii, în cadrul monumentelor istorice protejate este inclus și situl, ca teren delimitat topografic cuprinzând acele creaţii umane în cadru natural care sunt mărturii cultural-istorice semnificative din punct de vedere arhitectural, urbanistic, arheologic, istoric, artistic, etnografic, religios, social, ştiinţific, tehnic sau al peisajului cultural.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii