Web Analytics

Mii de argeşeni au fost prezenţi la Focul lui Sumedru de la Topoloveni

de | 28.10.2015 21:57 | Actualitate

Ca în fiecare an, Primăria Topoloveni a pregătit un program special și foarte atractiv cu ocazia Focului lui Sumedru. Manifestarea a început duminica trecută, de la ora 16.30, în Târgul nou.
Partea muzicală a fost așadar asigurată de ansambluri folclorice și soliști din Argeș și anume Ansamblul folcloric Hora – Albeștii de Argeș, Ansamblul folcloric și orchestra „Doina Bascovului”, Ansamblul folcloric Ciuleandra din Topoloveni și Fanfara Argeșul a Teatrului Al. Davila, precum și din județele Olt, Vâlcea, Gorj, Brașov și Cluj. Tot cu ocazia Focului lui Sumedru au fost decernate diplome pentru cinci cupluri care sărbătoresc 50 de ani de la căsătorie: Deaconu Mihalache și Cornelia-Nataela, Ene Dan și Ivenita, Lungu Ion și Vasilica, Obagiu Marin și Florica, Petrică Nicolae și Florica.

Focul lui Sumedru este o tradiţie care datează încă din epoca păgână, prin care iniţial se sărbătorea revenirea păstorilor la vatra satului. În zilele noastre, această tradiţie se mai păstrează în Argeş, Dâmboviţa şi zona montană a judeţului Vâlcea. În fiecare seară de 25 octombrie, mii de argeşeni aprind ruguri imense, prin care se alungă spiritele rele din gospodăriile lor peste an. Personalităţile judeţului au onorat cum se cuvine această sărbătoare și menționăm aici pe preşedintele PSD Argeş, senatorul Şerban Valeca, prefectul Mihai Oprescu, vicepreşedintele CJ Argeş, Dorin Mărăşoiu și pe senatorul Iulian Cristache.
La Topoloveni, primarul Gheorghiţă Boţârcă a demonstrat, încă o dată, că este o gazdă foarte bună. Participanţii au putut servi gratuit fasole cu ciolan şi vin fiert, iar spectacolul muzical a fost unul de excepţie. La ora 19.00, un rug imens a fost aprins pentru a mulţumi zeilor pentru belşugul din acest an, dar şi pentru a alunga duhurile rele.
M.I.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii