# Primarul Frătică este încercuit de procurorii Anticorupţie # Procurorul de caz Laurențiu Palaghiea de la DNA Pitești face cercetări vizavi de investițiile megalomanice în stadionul C.S Atletic Bradu # Stadionul a costat 1,7 milioane euro, iar licitațiile au fost organizate la București, la Ministerul Dezvoltării Regionale condus de prietena Elena Udrea, așa că n-ar fi exclus să avem de a face cu o ”Gala Bute II” # Cifre de infarct: numai terenul sintetic de fotbal a costat 200.000 euro, iar stâlpii de nocturnă 30.000 euro
După toate belelele penale care au lovit modesta dar profitabila, pentru unii, localitate de la marginea Piteștiului, un nou dosar DNA e pe cale să îl cocoșeze pe „titratul” edil Florin Frătică. E vorba de dosarul cu numărul 159/P/2013, deschis de Anticorupția din Pitești, și care vizează mult lăudata și descântata bază sportivă care deține și un stadion cu nocturnă. Și toată această megalomanie în ”Comuna cu 5600 de locuitori și un stadion de 5600 locuri”, după cum inspirat a titrat Gazeta Sporturilor într-o anchetă de presă publicată în 18 mai 2013.
Procurorul Laurențiu Palaghiea a cerut 20 de dosare, însumând 3377 file, toate legate de construcția bazei sportive din comună
Anchetă, care, foarte probabil, să fi stat la originea declanșării investigației DNA în acest dosar. Și spunem asta având în vedere că materialul colegilor noștri de la Gazeta Sporturilor era subtitrat „Sub deviza «Nici un sat fără nocturnă»: Primăria Bradu construiește arenă de Liga II pentru o echipă de Liga IV” și punea sub semnul întrebării tocmai oportunitatea unor investiții aberante făcute de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, condus la acea vreme de Elena Udrea. Era chiar perioada când Gazeta Sporturilor era foarte aproape să documenteze și demonstreze implicarea Elenei Udrea în sifonarea grosolană a banului public în cadrul galei Bute. Ca o paranteză, nu ne-ar mira ca procurorii să descopere și la Bradu o „Gală Bută II”, având în vedere relația de amiciție de notorietate dintre Elena Udrea și primarul Frătică. Revenind, DNA Pitești a cerut Clubului Sportiv „Atletic Bradu” nu mai puțin de 20 de dosare, însumând 3377 file, privind investiția megalomanică de la baza sportivă pe care fostul primar Florin Frătică o prezenta, prin 2011, ca fiind un fel de „Mini Național Arena”. Procurorii i-au somat astfel pe cei de la Clubul Sportiv din Bradu, cu amenințarea că vor răspunde pecuniar dacă nu se vor supune obligației de a prezenta înscrisurile care au stat la baza relației de afaceri dintre Primăria Bradu și C.S Atletic Bradu, începând cu anii 2009-2010. Este vorba despre adresa semnată de procurorul șef al DNA Pitești, Daniela Lupu, în care se stipulează: „În interesul soluționării dosarului penal de mai sus, al serviciului nostru, vă înaintăm alăturat pentru îndeplinire ordonanța din data de 06.04.2015 prin care s-a dispus predarea de către unitatea dumneavoastră a unor înscrisuri.”
DNA Pitești a ridicat toate dosarele de achiziție și contractele de finanțare ale clubului Atletic Bradu, din 2009 și până în prezent
Iar ordonanța de dispunere a predării înscrisurilor e semnată de procurorul de caz de la DNA Pitești, în speță Laurențiu Palaghiea. E vorba, așadar, de același procuror care a instrumentat pe când era la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș și dosarul privind frauda electorală și abuzul în serviciu în formă continuată în care Florin Frătică a fost pus sub urmărire penală. Prin urmare, procurorul Palaghiea, cel care ar putea să-și dea doctoratul în Frătică, arată în ordonanța respectivă că: „În cauza penală cu numărul de mai sus se efectuează cercetări, printre altele, cu privire la relația contractuală dintre Primăria Bradu și C.S Atletic Bradu desfășurată în perioada 2009-2013, relație contractuală care a continuat și ulterior anului 2013. Prin urmare, la sediul Clubului Sportiv Atletic Bradu se află înscrisuri referitoare la activitatea menționată precum: documente financiar contabile, inclusiv actele și documentele de evidență tehnico-operativă aferente activității desfășurate, propuneri de angajare a unor cheltuieli, facturi și alte înscrisuri aferente operațiunilor comerciale derulate din perioada anilor 2009 până în prezent, contracte de prestări servicii și acte adiționale la aceste contracte încheiate între Primăria Comunei Bradu-beneficiar și C.S Atletic Bradu-prestator, contracte cu titulatura «contract de finanțare programe sportive» încheiate între Comuna Bradu ca finanțator și CS Atletic Bradu ca beneficiar.”
Punctual, procurorul de caz Palaghiea a cerut fișa analitică a conturilor 401 „furnizori” și 411 „clienți”
Astfel, magistratul a dispus predarea în original a următoarelor documente: fișa analitică a conturilor 401 „furnizori” și 411 „clienți” pentru partenerul Consiliul Local Bradu/Primăria Bradu aferente perioadei 2009-până în prezent; documentele financiar-contabile, inclusiv actele și documentele de evidență tehnico-operativă aferente activității desfășurate în perioada 2009-până în prezent; contractul/contractele de finanțare nerambursabile, în baza cărora C.S Atletic Bradu a primit, în perioada 2009-până în prezent finanțări pentru activitatea desfășurată, inclusiv sponsorizări și venituri din alte surse.
Reamintim că, în decembrie 2009, Elena Udrea, prietena primarului PDL Florin Frătică, devenea ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului și din această calitate l-a sprijinit pe edilul din Bradu cu fonduri pentru dezvoltarea bazei sportive, dar și a altor investiții din localitate. De altfel, licitațiile pentru baza sportivă din Bradu s-au organizat la București, la MDRT-ul condus de Udrea, prin urmare există posibilitatea să avem de a face, la Bradu, cu o veritabilă Gală Bute II.
Alte acte cerute de procurorul Laurențiu Palaghiea au fost: documente din care să rezulte contribuția proprie a C.S Atletic Bradu la cheltuielile finanțate de Consiliul Local Bradu; documente privind atribuirea dreptului de folosință a bazei sportive de către Consiliul Local Bradu către C.S Atletic Bradu, modalitatea de administrare a bazei sportive, precum și modul de decontare a cheltuielilor ocazionate de întreținerea și funcționarea acesteia.
Megalomania de la Bradu a costat 1,7 milioane euro. Stâlpii de nocturnă au înghițit 30.000 euro, iar covorul sintetic 200.000 euro
În cifre, megalomania lui Frătică s-a ridicat la 1,7 milioane euro. Ca să dăm doar două exemple, numai stâlpii de nocturnă au costat 30.000 de euro iar covorul sintetic de iarbă a înghițit și el vreo 200.000 de euro. Cum spuneau și colegii noștri de la GSP, stadionul lui Frătică are 5.000 de locuri și comuna toată 5.600 de locuitori. La un calcul sumar rezulta că pentru ca existența stadionului să se justifice ar trebui ca 98% dintre locuitorii comunei, inclusiv babele și copiii abia înțărcați, să participe la fiecare meci al echipei Atletic Bradu.
Vicepreşedintele Atletic Bradu, Cristinel Soare: „Domnul primar Frătică m-a sunat duminica trecută să mă întrebe cum merg lucrările la canalizare prin comună”
Cum primarul Frătică era arestat pe 6 aprilie 2015, atunci când procurorul Laurențiu Palaghiea a cerut cele 20 de dosare cu documente care vizează sifonarea banului public la stadionul din Bradu, cel care a semnat pentru pred
area respectivelor documente este vicepreședintele CS Atletic Bradu, Cristinel Soare, care este și consilier local. Acesta a menționat că, pentru cheltuielile finanțate de către Consiliul Local Bradu nu există o contribuție proprie a C.S Atletic Bradu iar în ceea ce privește dreptul de folosință asupra bazei sportive a răspuns că „există un contract de comodat din 17.07.2010 prin care Comuna Bradu a atribuit în folosință gratuită către C.S Atletic Bradu pe o perioadă de 10 ani doar terenul situat în vecinătatea Primăriei Comunei Bradu. Cât privește baza sportivă, cheltuielile ocazionate de întreținerea și funcționarea acesteia sunt decontate de către Primăria Comunei Bradu.
L-am căutat și noi pentru un punct de vedere referitor la mega-dosarul instrumentat la DNA Pitești pe vicepreședintele Cristian Soare, care ne-a spus: „Nu m-au chemat personal la DNA pentru că nu am făcut eu investițiile și nu eu am făcut licitațiile. Eu am răspuns mai mult pe linie de sport și nici nu cunosc prea multe detalii dar, din ceea ce știu, sala de sport este făcută pe fonduri europene sau fonduri de la bugetul central, oricum, pentru că licitația s-a făcut la București. În rest, au fost sume virate de la Consiliul Local. Am predat niște acte, au venit cei de la DNA și au ridicat de la primărie, de la domnul viceprimar. S-au cerut foarte multe documente. Nu doar cele referitoare la baza sportivă dar și la terenuri, fondul funciar, tot ce s-a făcut pe mandatul domnului primar Frătică. Oricum, nu s-a mai lucrat nimic la baza sportivă de când l-au arestat. Pe domnul primar nu l-am mai auzit de duminica trecută. Dânsul mă sună și mă întreabă ce mai e prin comună. Ultima dată m-a întrebat despre cum merg lucrările la canalizare care se fac acum, la noi.”
Material realizat de Alina Crângeanu
0 Comentarii