Web Analytics

Medic prins în flagrant de luare de mită, cercetat în stare de arest preventiv

de | 26.06.2017 11:06 | Actualitate

mita 200În data de 23 iunie a.c., procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita împreună cu ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Harghita a organizat şi realizat prinderea în flagrant a lui P.O.V., medic primar expert al asigurărilor sociale din cadrul Casei Judeţene de Pensii Harghita, în timp ce primea, cu titlu de mită, suma de 200 de lei de la un martor denunțător în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle sale de serviciu (verificarea încadrării în grad de invaliditate a persoanelor).

Citește și: Ascensiune fulgerătoare în ANRE: în doar doi ani, a trecut de la consilier la șef Serviciu Achiziții Publice și la director general adjunct

În fapt, la data de 22.06.2017, a fost înregistrat un denunţ din partea unei persoane care a arătat că a dat aceluiași medic atât în anul 2015, cat și în cursul anului 2016, o anumită sumă de bani pentru a fi sigur că nu va fi respins în mod abuziv cu ocazia reevaluării medicale în legătură cu menţinerea în gradul de invaliditate. Denunţătorul a precizat că a auzit de la mai multe persoane bolnave că medicul respectiv condiţionează actul medical de primirea unor sume de bani.

Astfel, în data de 23 iunie, în jurul orelor 20,30 martorul denunțător F.I. a dat suma de 200 de lei cu titlu de mită medicului expert al asigurărilor sociale, sumă oferită la cabinetul său din municipiul Gheorgheni.

Ca urmare a percheziţiei efectuată în cabinetul medicului, activitate autorizată de judecătorul de drepturi şi libertăți, au fost identificate mai multe sume de bani, respectiv 14.350 lei şi 250 euro, posibil provenite din fapte de corupție. Printre aceste sume au fost găsite și cele două bancnote (suma de 200 lei) primite de la martorul denunțător. Există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că, în baza aceleiași rezoluții infracționale, medicul a primit sume de bani de la majoritatea celor aproximativ 100 de persoane evaluate medical în data de 23.06.2017 la cabinetul din Gheorgheni și, astfel, toate sumele de bani ar proveni din comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

Cu privire la inculpatul P.O.V., procurorul de caz a dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al I.P.J. Harghita, iar judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Harghita a admis propunerea procurorului de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile .

Citește și:  Primăriţa Câmpulungului vorbeşte de ipocrizia Direcţiei de Cultură în problema tăierii copacilor de pe Bulevardul ”Pardon”

În prezent, medicul este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată. În cauză s-a beneficiat de sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice.

De menționat că punerea în mişcare a acţiunii penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de Procedură Penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinoţie.

M.I.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *