Web Analytics
scris miercuri, 01.03.2023

Martie. Mărțișoare cu o vechime de peste 8000 de ani!

MARTIE  este prima lună de primăvară și o lună a îndrăgostiților. În vechime, 1 martie semnifica și data începerii noului an agricol. Este numele dat acestei luni de către romani în cinstea zeului razboiului, Marte.

Martie. Mărțișoare cu o vechime de peste 8000 de ani!

Povestea mărțișorului începe acum mai bine de 2000 de ani, pe vremea dacilor și a romanilor, dar traditia este mult mai veche. Se spune ca strămoșii nostri purtau monede găurite, atârnate de un fir împletit – colorat în alb si negru. Bănuții erau de aur, argint sau metal obișnuit, indicând cât de bogată sau de săracă era persoana care îi purta. Albul însemna revenirea la viață a naturii și caldura verii, în timp ce negrul semnifica frigul iernii.

Citește și:

Aceste martisoare erau purtate la incheietura mainii sau prinse in piept cu un ac, iar fetele credeau despre ele ca le vor aduce noroc, frumusețe si le vor feri de razele arzatoare ale soarelui verii. Cand copacii infloreau, femeile agatau firul de o ramura, iar cu moneda respectiva cumpărau caș, pentru ca tot restul anului pielea lor să fie albă și moale. În timp, rolul de talisman sau obiect purtător de noroc al mărțișorului s-a transformat în simbol al iubirii. În acelasi timp, si firul negru a devenit rosu.

Săpăturile arheologice au scos la iveală mărțisoare cu o vechime de peste 8000 de ani! Sub forma unor pietricele de râu, vopsite în alb si rosu, ele erau înșirate pe ață și se purtau la gât. Culoarea roșie era data de foc, sânge si soare – însemnând nașterea si viata, adică femeia. Iar albul era limpezimea apelor, culoarea norilor, zapada rece si pură – semnificând înțelepciunea bărbatului.

Împletirea șnurului arată legătura inseparabila dintre cele doua elemente ale vietii. Traditia bănuțului este legată, de asemenea, de legenda Babei Dochia, păstorița cu cele sapte cojoace, transformata intr-o stanca.

Se spune ca Dochia a gasit intr-o zi o moneda, a gaurit-o, a legat-o de un snur din fire de lana – albe si negre – impletite, purtand-o la gat in semn de noroc.  

 In traditia româneasca, de 1 martie se daruia celor dragi un mic talisman legat cu un snur alb-rosu ori pur si simplu snurul bicolor. Martisorul simbolizeaza venirea primaverii, realuarea unui nou ciclu al naturii odata cu reinvierea Dochiei.

Citește și:

Prima referire la martisor din tratatele folclorice a aparut in lucrarea cercetatorului Iordache Golescu, iar profesorul Simion Florea Marian a reluat ideea în cartea “Sarbatorile la romani“, unde se spune ca de 1 martie copiilor li se lega la mana un bănuț din aur ca sa le poarte noroc și sa fie feriti de vrăji.

Amuleta trebuia purtata 12 zile dupa care era prinsa de ramura unui copac.

Chiar si acum, dăruirea unui martișor persoanei dragi s-a pastrat ca un obicei al romanilor in intreaga  țară.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Vot pe banii câmpulungenilor

Ultima întrunire a consilierilor locali din Câmpulung care își încheie mandatul în această săptămână a avut loc cu ocazia unei ședințe extraordinare...

Un bulevard de multe milioane

Valoarea proiectării și a execuției rezultată din licitația prin care a fost desemnat executantul lucrărilor de reabilitare a fost de 5.530.577,91...