Web Analytics

Maria, prima regină Bahá`i din lume, înmormântată, fără inimă, la Mânăstirea Curtea de Argeş

de | 30.06.2022 12:05 | Actualitate, Cultură

Regina Maria este, de mulți ani încoace, cea mai iubită și respectată regină a României, pentru ceea ce a făcut pentru realizarea României Mari. O imagine de sfântă, dar nu e deloc așa. Era considerată, de ambasadorul francez la București, ca „singurul… bărbat din România”! Dar se cunosc prea puține lucruri despre viața sa privată.

Regina infidelă

Maria a fost căsătorită cu regele Ferdinand al României. S-a logodit la 16 ani cu principele moștenitor al României, care îi va deveni soț la 29 decembrie 1892. O lună mai târziu, municipalitatea Bucureștiului i-a oferit o cupă de argint, gravată cu inscripția „Bine ai venit, mireasă, de Dumnezeu aleasă spre a patriei cinstire”. La 15 octombrie 1893 se năștea primul ei fiu, Carol Caraiman, viitorul rege al României. Au urmat Elisabeta, Maria, Nicolae, Ileana și Mircea. Dar, de remarcat, nu l-a iubit pe Ferdinand. Ba chiar l-a înșelat cu mai mulți. Primul ar fi fost vărul ei primar, marele duce Boris Vladimirovici, pe care l-a cunoscut la Moscova la începutul secolului al XX-lea şi împreună cu care se spune că a avut o relaţie de cinci ani. Maria i-a spus, de altfel, regelui Carol I că îl iubeşte pe Boris şi că doreşte un divorţ de Ferdinand fiindcă era însărcinată, iar copilul era al aristocratului rus.

Principesa Maria a născut la Londra. Se spune chiar, de către istorici avizați, că mai mulți dintre copii aparțin altora, nu regelui și soțului legitim. Unii ziariști au spus că fiica sa Maria a apărut după o relație cu locotenentul Zizi Cantacuzino, aghiotantul său. Apoi s-a îndrăgostit de Waldorf Astor, un aristocrat american, care avea doar 20 de ani. Și de un colonel canadian, Joe Boyle, cu care a petrecut mult timp în Anglia, dar și la Balcic. Dar adevărata ei dragoste a fost prințul Barbu Știrbei. Se spune că a fost tatăl ultimilor doi copii, Ileana și Mircea, care semănau izbitor cu prințul. Siderat, premierul Ionel Brătianu avea să exclame: „Dacă mă mai stresați cu Știrbei, introduc Republica!” Carol al II-lea, când ajunge pe tron, îl va exila pe Știrbei.

Cauza morții ei a provocat speculații. Cică (vai, istoria României nu e cunoscută!), în urma unui schimb de focuri ce a avut loc între Carol și fratele său Nicolae, regina-mama s-a aruncat în apărarea fiului cel mic, primind glonțul în locul acestuia. Simțindu-și sfârșitul aproape, i-a cerut fiului său, Carol al II-lea, să-i trimită un avion să o aducă în România. Auzind de refuzul monarhului de a-i îndeplini această ultimă dorință, Hitler s-a oferit să-i pună la dispoziție un avion sanitar. Regina l-a refuzat, preferând să vină cu trenul ca să moară în România.

Citește și Concertul cameral „Regina Maria, gânduri către țară în vremuri de război”, la Filarmonica Pitești

Patronul iranian de la „Regina Maria”, membru Bahá`í, o cinstește și azi

Și mai e ceva, mai ales că e înmormântată în Mânăstirea ortodoxă de la Curtea de Argeș, alături de regele Ferdinand. Nu doar că Minovici i-a extras inima din piept (testamentul îl obliga) și i-a depus-o la Balcic (a ajuns la Castelul Bran, până la urmă, dar nu lângă soț), ci pentru că, pe când regele trăia, regina a aderat la credința Baháí. Scrierile Baháí promovează pacea mondială, unitatea în diversitate, existența unei singure familii umane în care nu există prejudecăți legate de rasă, religie, clase sociale, sex. La începutul anilor 90, și la Pitești se dezvoltase o comunitate Baháí, dar a sărit presa locală (amintiri!) și turma s-a risipit… Nu facem istoria acestei religii născute în Persia, din lipsă de spațiu. Dar trebuie știut că patronul clinicilor „Regina Maria”, care a cumpărat și „Muntenia Hospital” din Pitești, Wargha Enayati, e de credință Baháí .

Citește și 21 Martie 1844 – începe Calendarul Religiei Baha’i. Regina Maria a României a fost adeptă

Maria, prima regină Bahá`í din lume!

Maria a fost prima regină din lume care a studiat și susținut credința Baháí. În ianuarie 1926, regina Maria a primit-o în audiență, la Palatul Cotroceni pe misionara Martha Root. A fost primul contact direct al reginei cu un reprezentant al credinței Baháí. În urma invitației pe care a primit-o, misionara s-a prezentat la Palatul Cotroceni în data de 30 ianuarie 1926. Regina i s-a părut frumoasă, cum și era, înțelegând că este iubită pentru spiritul și manierele sale. Întâlnirea s-a desfășurat cu simplitate. În ceea ce privește religia, regina a dat exemplul familiei sale: ea protestantă, regele catolic, iar copiii ortodocși, fără să existe între ei neînțelegeri religioase. Mai mult, pronunțându-se pentru toleranță, simpatizează învățăturile Bahá`í deoarece promovează binele în lume. Cu acea ocazie regina și-a exprimat credința că aceste învățături reprezintă soluția la problemele lumii.

Citește și Emblema de onoare pentru preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Argeş

Maria – adeptă a credinței Bahá`í

În câteva luni, în mai 1926, devine o adeptă a credinței. Mai mult, se implică în promovarea ei începând cu fiica ei favorită, prințesa Ileana. La Palatul Cotroceni au studiat împreună învățăturile profetului Abdul-Bahá și preceptele Baháí. În data de 4 mai 1926, regina publică o scrisoare deschisă în ziarul „Toronto Daily Star” prin care își face publică adeziunea, recomandând-o „tuturor”, îndemnând la lectura învățăturilor Baha’i.
La scurt timp după moartea regelui Ferdinand, la Pelișor, regina Maria a primit-o în audiență și i-a acordat misionarei un interviu, vorbindu-i acesteia despre învățăturile Baha’i referitoare la nemurire, fapt care atestă studierea credinței și învățăturilor lui Shoghi Effendi. De altfel, Martha Root a remarcat pe masa și divanul aflate în camera în care a fost primită cărți ale credinței Bahá`í. Timp de 10 ani regina a fost la curent cu noile apariții editoriale, pe care le primea și le citea împreună cu fiica sa Ileana.

În aprilie 1930, regina Maria a dorit să facă, împreună cu fiica sa Ileana, un pelerinaj la locurile sfinte ale acestei credințe și să-l vadă pe Shoghi Effendi.
La moartea reginei, un mesaj de condoleanțe a fost trimis în numele Bahá’í tuturor comunităților din est și vest, fiicei sale, regina Iugoslaviei, care a răspuns exprimând „sincere mulțumiri tuturor discipolilor lui Bahá’u’lláh”.

Citește și 22 iunie 1961: A decedat la Londra, Maria de România, regina Iugoslaviei, soția regelui Alexandru I al Iugoslaviei

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *