Web Analytics

21  Martie 1844 – începe Calendarul Religiei Baha’i. Regina Maria a României a fost adeptă

de | 21.03.2021 18:24 | Actualitate, Cultură, Politica si Administratie

În ziua de 21  Martie 1844 începe Calendarul Religiei Baha’i. Aceasta este prima zi a primului an din calendarul religiei Bahá’í, sărbătorită anual de către adepții credinței Bahá’í ca fiind Anul Nou Bahá’í sau Náw-Rúz. Foto: Templul Baha i din Haifa – Israel.

Citește și: Amănunte inedite despre clădiri reprezentative ale Piteştiului

Credința Bahá’í este o religie monoteistă fondată de Mírzá Husayn-‘Alí Núrí cunoscut sub numele de Bahá’u’lláh (în limba arabă: Slavă lui Dumnezeu) în secolul al XIX-lea în Persia.

Numărul bahá’í-lor din lume este de aproximativ 6 milioane, fiind răspândiți în peste 200 de țări din toată lumea. În multe din orașele mari ale lumii se află așezăminte Baha’i, chiar temple. În București există o casă baha’i în zona Pieței Romane .

Citește și: Troiţe şi cruci vechi din Argeş au fost expuse la Muzeul Goleşti

Orașul Haifa (Israel) a devenit centrul mondial al credinței Baha’i și reședința parcului cu același nume. Decizia ca sediul mondial al Baha’i-ului să fie Haifa a fost luată ca urmare a faptului că nici o altă țară din acea zonă geografică nu a oferit o libertate mai mare de desfășurare a activității religioase a acestei credințe.

Regina_Maria_a_Romaniei_(1)

Regina_Maria_a_Romaniei_(1)

Este puțin cunoscut faptul că Regina Maria a României a devenit adeptă a acestei religii, după ce a intrat în contact cu o jurnalistă americană, în 1926.

 E scria: “De curând am căpătat o mare speranţă de la cineva, ‘Abdu’l-Bahá. Am găsit în Mesajul său, ca şi în Mesajul de Credinţă al Tatălui Său, Bahá’u’lláh, deplina împlinire a dorinţei mele arzătoare de religie adevărată.”

Calendarul Bahá’í sau calendarul Badí‘ (badí‘ are sensul de minunat sau unic, utilizat de către religia monoteistă Bahá’í), este un calendar solar cu ani regulați de 365 de zile și anii bisecți de 366 zile.

Citește și: Argeșul-regiunea membru și fondatoare a Asociației Internaționale a Regiunilor Francofone

Anii sunt compuși din 19 luni a câte 19 zile fiecare, (361 de zile), plus o perioadă suplimentară de zile intercalate (4 zile în mod regulat și 5 în anii bisecți).

Anii în calendar încep cu echinocțiul de primăvară și sunt marcați la sfârșit cu BE (de la Bahá’í Era)(sau EB de la Era Bahá’í).

În prezent, calendarul Bahá’í este sincronizat cu calendarul gregorian, ceea ce înseamnă că ziua suplimentară a anului bisect apare simultan în ambele calendare. 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii