Web Analytics

Mari actori şi mari regizori au venit la Festivalul de film de la Câmpulung

de | 13.09.2023 19:05 | Actualitate, Cultură, Home

A doua ediție a Festivalului de film ”Muzica în filmul românesc” a fost magnetul care a atras săptămâna trecută, la Complexul Ceramus din Câmpulung, elita teatrului, filmului și muzicii românești. Și nu-s vorbe scoase din dicționar pentru a contura laudativ ceea ce s-a întâmplat pe malul lacului dominat de nimfe, ci chiar s-a reușit desfășurarea unui eveniment care poate impune municipiul muscelean în rândul atracțiilor de final de vară. La nivel național, deocamdată…

Cu un spectacol de teatru de deschidere, ca un fel de avant la lettre, festivalul a fost deschis marțea trecută cu o lansare de carte. Iar dacă ”Divorțul anului”, piesa de teatru de luni seara, a aprins interesul publicului pentru manifestări de excepție, ”Polemica dintre Dumitru Stăniloae și Lucian Blaga: repere pentru o reevaluare contemporană” a preotului Daniel Oprescu a deschis gustul pentru diversitate la Complexul Ceramus. Nelipsit de pe dealul Gruiului, Principele Nicolae al României a fost un oaspete activ în prima sesiune de întrebări și răspunsuri, cea despre documentarul Marilenei Rotaru, ”Nihil Sine Deo”, discuțiile din festival fiind moderate de către Manuela Cernat.

A urmat lansarea de carte „Joi 4” a autoarei Corina Dașoveanu, iar evenimentele de marți, 5 septembrie au continuat cu un recital la pian susținut de Maria-Louisa van Staden și cu proiecția filmului de lungmetraj „Odată pentru totdeauna”, în regia lui Iura Luncașu.
Ziua de miercuri a marcat reintrarea în scenă a actorului Dorel Vișan, cu poezia din ”Cântece pentru glas și toacă”. Dar nu au lipsit filmele de factură diversă, precum „Energica”, în regia lui Ion Popescu Gopo, „Teatrul cel mare” al lui Constantin Vaeni și documentarul lui Laurențiu Damian despre Maria Tănase. Cu intermezzo-uri captivante în care discuțiile s-au purtat și cu Ileana Popovici, Răsvan Cernat, Marius Mihalache, Nae Caranfil și Horea Murgu. Publicul s-a putut bucura apoi de spectacolele muzicale susținute de Andra Oproiu, Marion Saliba și trupa Getic, dar și de revederea filmului ”Filantropica”.

Citește și Maia Morgenstern, la Sinagoga Piteşti

Florin Piersic și-a lansat cartea ”Viața este o poveste”

Joi a venit Florin Piersic. Cu cadoul, cartea ”Viața este o poveste”. Și cu o sesiune de autografe de care avusese parte anterior și Dorel Vișan. Plus cu poveștile de neratat, dar și cu nostalgia vremurilor în care filma pentru ”Parașutiștii”. Iar atracția a continuat, în condițiile în care a venit rândul Tarafului ”Cătălin Iancu” să intre în scenă, urmat de trio-ul de excepție format din artiștii Marcel Pavel, Vlad Miriță și Iordache Basalic. Iar seara a fost ”Drumeț în calea lupilor”, de Constantin Vaeni și cu Valentin Teodosiu, sărbătorit anticipat la Câmpulung pentru împlinirea a 70 de ani.

A fost vineri și a fost ultima zi. O nouă lansare de carte, cea a lui Alexandru Gâdiuță, filme, precum ”Luca”, de Horațiu Mălăele, discuții cu Cornel Mihalache și Mircea Baniciu, dar și muzica ”fetei care chiar există”, adică a Alexandrei Ușurelu. Iar la final s-a cerut ”bis”. Pentru întreg festivalul…
Evenimentul ”Muzica în filmul românesc” a fost organizat de Ceramus Film, în colaborare cu Cinemaraton, Centrul Național al Cinematografiei și Asociația Dacin Sara. Și a beneficiat de pasiunea și interesul oferite tuturor participanților și spectatorilor de către Carmen Victoria Bârloiu și Dorin Mirea!
Cătălin I. Butoiu

Citește și Pitești. Biletele și abonamentele la Filarmonică, la vânzare din 11 septembrie

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *