Web Analytics
scris vineri, 31.03.2023

Marcel Ciolacu: „Sper din tot sufletul să îndeplinim jalonul privind pensiile speciale în timp util”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că speră „din tot sufletul” ca jalonul din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) cu privire la pensiile speciale să fie îndeplinit în timp util, conform Agerpres.

Marcel Ciolacu: „Sper din tot sufletul să îndeplinim jalonul privind pensiile speciale în timp util”

El a a fost întrebat dacă este adevărat că reprezentanţii Comisiei Europene nu sunt de acord în totalitate cu forma proiectului pensiilor speciale aşa cum s-a votat în Senat.

Citește și:

„Am înţeles şi eu acelaşi lucru, dar nu ştiu de unde. De unde aţi înţeles acest lucru? (…) Eu nu mi-am permis (să vorbesc cu reprezentanţii Comisiei Europene pe acest subiect – n.r.). În schimb ştiu că la Camera Deputaţilor există dezbateri. Vom modifica şi vom discuta cu Comisia, astfel încât să îndeplinim jalonul. Nu am stat de vorbă cu Comisia. Avem un ministru de resort, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care negociază cu Comisia, nu negociază Ciolacu de la Cameră, nu negociază oricare îi trece prin cap să negocieze. Aşteptăm negocierile, avem o formă trecută printr-o cameră, sunt ferm convins că domnul ministru Boloş a fost cu ea, sunt ferm convins că domnul ministru Budăi continuă să strângă de la miniştri de resort afectaţi de legea cu pensiile speciale opiniile. Intrăm în Camera Deputaţilor în dezbateri şi sper din tot sufletul să îndeplinim jalonul în timp util”, a răspuns Marcel Ciolacu.

Acesta a adăugat că o „abordare corectă” în PNRR ar fi fost aceea a adoptării, la pachet, a legii salarizării, a legii pensiilor şi a legii pensiillor speciale, „ca să ai un tablou de ansamblu”.

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 79 de voturi „pentru”şi 37 „împotrivă”, proiectul de lege iniţiat de Guvern pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.

Guvernul arată în expunerea de motive că, în prezent, prin actele normative care reglementează pensiile de serviciu „s-a creat un regim special de pensionare pentru anumite categorii socio-profesionale, derogatoriu de la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, de natură să creeze avantaje în favoarea acestora, în unele cazuri fără o justificare obiectivă şi rezonabilă, încălcându-se principiul egalităţii de tratament între asiguraţii sistemului public de pensii”.

Citește și:

Potrivit documentului, „conform jalonului 215, până la sfârşitul trimestrului IV 2022 trebuie întreprinse demersurile necesare pentru intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Astfel, se face referire la o serie de categorii de indemnizaţii/pensii reglementate prin acte normative individuale cu caracter special, aplicabil pentru şase categorii: corpul diplomatic şi consular, funcţionarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, procurori şi judecători, personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, personalul Curţii de Conturi”.

Printre amendamentele propuse de senatori PNL şi PSD şi admise la comisii figurează eliminarea textului prin care magistraţii din CSM beneficiau de pensie de serviciu după un singur mandat, aplicarea unui impozit de 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor de serviciu, opţiunea pentru o singură pensie de serviciu, eliminarea a cinci sporuri din pensiile de serviciu ale militarilor, indexarea pensiilor de serviciu cu rata medie anuală a inflaţiei.

Articol preluat din ziarul bursa.ro

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *