Web Analytics

Maratonist la 75 de ani. De două decenii, piteşteanul Marian Tănăsie aleargă în costum popular la crosul de Ziua Naţională

de | 9.12.2022 10:45 | Actualitate, Dezvăluiri, Home, Sport

Veteranul aleargă la 20-25 de crosuri pe an și spune că „sănătatea e cea mai importantă medalie câștigată de noi, maratoniștii”

Tinerețe la pensie sau omul care sfidează vârsta – asta îl caracterizează pe Marian Tănăsie, veteran maratonist, din Pitești. La 75 de ani, seniorul aleargă anual la 20-25 de crosuri și face asta de 30 de ani. Înscris la Federația de Atleți Veterani alături de alți piteșteni, maratonistul e dovada clară că există tinerețe la pensie. Ba mai mult, de 20 de ani, Marian Tănăsie dă onorul României. De 1 Decembrie, la Alba Iulia și București, la Crosul Unirii, aleargă în costum popular pentru că, spune el, „de asta suntem români”. În 1992, a câștigat locul 1 la primul maraton al Bucureștiului, iar anul 2022 a adus pentru maratonistul de 75 de ani, 6 medalii câștigate la Salonic. Cu toate astea, Marian Tănăsie e de părere că „cea mai importantă medalie câștigată de noi, maratoniștii, este sănătatea”.
L-am invitat pe veteranul maratonist în redacția Jurnalului de Argeș, unde ne-a povestit mai multe despre pasiunea sa.

Citește și Pitești. Sesiune de alergare pentru părinți și copii, în Lunca Argeșului

Locul I la primul maraton al Bucureștiului, în 1992

Dle Marian, cum v-ați început activitatea? De unde a venit pasiunea pentru sport?

– Sunt înscris împreună cu alți prieteni din Pitești la Federația de Atleți Veterani din București, unde se înscriu bărbații care au peste 35 de ani și doamnele de peste 30 de ani. Eu am început activitatea fără să fiu sportiv profesionist, la 45 de ani, la primul maraton al Bucureștiului. Eram pasionat de alergare, mai organizam și eu concursuri sportive. În 1992 se anunța maratonul Bucureștiului, prima ediție. Am plecat la București fără pregătire, fără nimic. Am terminat pe primul loc. Într-adevăr, puțini oameni au alergat atunci, dar a fost o mulțumire pentru mine, pentru că am obținut locul 1 deși nu aveam nicio pregătire, nimic. Și de atunci am început să particip la toate maratoanele organizate în țară, inclusiv la semi-maratoanele organizate la Pitești.

Ați participat și la evenimentul atletic de Ziua Națională…

– Da, pe 26 noiembrie am fost la Alba Iulia și pe 1 Decembrie la București. La Alba Iulia mă duc de 20 de ani la Crosul Unirii și întotdeauna am alergat în costum popular, pentru că e o sărbătoare națională. Am zis că e un prilej bun să îmi port costumul popular pe care îl am moștenire de familie. La fiecare cros al Unirii, în costum tradițional, că de asta suntem români. Pe 1 Decembrie, la București, am alergat tot în costum tradițional și cu steagul dacilor. Pe daci îi consider strămoșii noștri. Ăsta e motivul pentru care alerg mereu cu steagul acesta după mine.

Citește și Veteran maratonist din Pitești, prezent la Crosul Unirii 2022, la Alba Iulia

Șase medalii câștigate la balcaniada din Grecia

În medie, la câte maratoane participați, anual?

– În fiecare an alerg cam la 20-25 de concursuri și strâng tot cam atâtea medalii. Anul acesta a fost cel mai bun an pentru mine, pentru că am fost la Balcaniadă în Grecia, la Salonic. Am cucerit șase medalii: două de aur, trei de argint și una de bronz. A fost o experiență frumoasă, o relaxare. Acum pot spune că mă mențin și mai bine.

Cum vă mențineți?

– Fac un antrenament de întreținere, zilnic, cam jumătate de oră, dimineața. Și apoi, din două în două zile, alerg pe un traseu al meu de 5 km, în Pitești. Oricum e puțin… am colegi care aleargă și câte 10 km.

Citește și Ultramaraton la Bâlea Lac. 250 de alergători din 10 țări vor partcipa

„Nepoții îmi zic mereu: «Taie, hai la alergare!»”

V-a urmat cineva din familie pasiunea asta pentru sport?

– Toți copiii s-au apucat de sport. Cel mare face tenis, al doilea băiat a făcut atletism, a fost campion național la juniori, dar, între timp, s-a reorientat spre o altă meserie. Fata mea, la fel, a practicat atletism, dar acum e profesoară de engleză. În schimb, am patru nepoți, iar cei mai mici merg cu mine la alergare. De multe ori, ei sunt cei care mă ambiționează și pe mine. Îmi zic mereu: „Taie, hai la alergare!”. Au alergat și ei la crosurile din Pitești, ba în spinarea mea, ba pe lângă.

Ce mesaj aveți pentru tineri, dar și pentru cei mai în vârstă care se cam feresc de sport?

– Îi încurajez să facă sport, pentru că, pe lângă plăcere, e vorba și de sănătate. Sănătatea e cea mai importantă medalie câștigată de noi, maratoniștii.

Citește și Prefectul îl provoacă pe primarul Gentea la un… maraton. Edilul-șef îl așteaptă mai întâi la antrenamente

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *