Web Analytics
scris luni, 17.07.2023

Mănuşa care depistează boala Parkinson înainte de apariția primelor simptome, invenția unui start-up din Iași

Creative Penguins este numele unui start-up ieşean care ar putea avea o contribuţie importantă în următorii ani la depistarea în faze incipiente a bolii Parkinson, relatează Ziarul de Iași.

Mănuşa care depistează boala Parkinson înainte de apariția primelor simptome, invenția unui start-up din Iași

Citește și: România, locul III în lume la Olimpiada Internațională de Fizică


Pentru acesta, creatorul soluţiei, Andrei Stoleru, a dezvoltat pentru lucrarea de disertaţie susţinută în urmă cu o lună la Facultatea de Automatizări şi Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice din Iaşi, o mănuşă cu senzori pe care urmează să o prezinte în Italia, la Verona, unor membri din comunitatea medicală şi academică. “O persoană din familia mea a fost diagnosticată cu Parkinson. Iar apoi am aflat de unul dintre prietenii mei, care are o vârstă apropiată de a mea, diagnosticat şi el cu Parkinson”, povesteşte Andrei Stoleru (35 ani).

Citește și: Ansamblul „Ciobănașul”, de la Corbi, reprezintă România la Festivalul Internațional Cappadocia World Dance


Cum tremurul este unul dintre simptomele bolii Parkinson, ieșeanul şi-a propus să dezvolte o mănuşă IoT (Internet of Things) capabilă să monitorizeze şi să înregistreze datele referitoare la mişcările mâinii pacienţilor. “Utilizarea senzorilor de mişcare şi a dispozitivelor IoT poate permite monitorizarea precisă şi continuă a mişcărilor pacienţilor şi detectarea semnelor timpurii ale bolii Parkinson, prin analizarea frecvenţei tremuratului mâinii”, spune el.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *