# Adriana Molfea: „Fiecare priză din cadrul SJUP are împământare, existând și siguranțe care să protejeze prizele, asigurând evitarea pericolelor, în cazul în care consumatorii electrici ar depăși maximumul admis”
La începutul lunii iulie, Spitalul Județean Argeș a hotărât mutarea cazurilor de Covid de la Boli Infecțioase, secție aflată în linia întâi anul trecut în tratarea bolnavilor de Covid, la Secția de Pneumologie Pitești. Mutarea a provocat protestul cadrelor medicale de la Pneumoftiziologie, care au scris la minister că se confruntă cu dificultăți grave în cazul preluării adulților, dar mai ales a copiilor bolnavi de Covid.
Memoriul a fost trimis și la Comisia de Pneumologie din cadrul Ministerului Sănătății, iar președintele acesteia, dr. Cristian Iulian Oancea, a scris conducerii Spitalului Județean Argeș, cerând, în termeni duri, revenirea asupra deciziei. „În caz contrar, ne vom adresa DSP-ului teritorial, ca să vedem în ce bază ați decis forțarea limitelor de competență și blocarea unei specialități așa de vaste ca pneumologia, doar în tratamentul Covid 19. De asemenea, vom face toate demersurile legale la nivelul Ministerului Sănătății, cât și la Avocatul Poporului, ca actul medical să reintre în normalitate”, a scris dr. Cristian Iulian Oancea.
Ne-am adresat conducerii SJUP, cea care a luat această decizie cu foarte multe semne de întrebare, iar managerul unității medicale, Adriana Molfea, a oferit explicații.
# Care este răspunsul la punctul de vedere al președintelui Comisiei de Pneumoftiziologie, potrivit căruia medicii pneumologi nu pot trata pacienți copii bolnavi de Covid?
– Activitatea desfășurată în cadrul Sectorului Covid din Secția Pneumologie a SJU Pitești va fi asigurată atât de medici infecționiști din cadrul Secției Boli Infecțioase Copii, cât și de medici pneumologi. Legislația în vigoare prevede că, pe durata stării de alertă, pot acorda asistență medicală, în afara specialității, persoanelor diagnosticate cu COVID-19, în baza și în limitele protocoalelor de practică medicală, aprobate prin ordin al ministrului Sănătății. De asemenea, ordinul ministrului Sănătății prevede că în unitățile sanitare resursa umană pentru îngrijirea pacienților COVID-19 se asigură prin: participarea medicilor de specialitate anestezie-terapie intensivă, boli infecțioase, pneumologie și alte specialități nonchirurgicale (medicină internă, cardiologie, hematologie, oncologie medicală, gastroenterologie, neurologie), pediatrie, neonatologie, respectiv din specialitățile medicină de urgență și medicină de familie pentru asistență pre și postspitalicească.
# Se pot organiza circuitele potrivit legii, la Spitalul TBC?
– Da, au fost organizate. Potrivit avizului DSP nr. 20911 din 07.07.2021, în cadrul Compartimentului TBC s-au stabilit următoarele circuite pentru pacienți/personal medical: Compartimentul TB va fi destinat pentru pacienții confirmați Covid-19 adulți/adulți și copii (zona roșie), iar în spațiul internări de zi se va amenaja zona de lucru a personalului medical (zona verde), conform procesului-verbal din data de 08.07.2021 întocmit de DSP Argeș.
# Ce se întâmplă cu internările de zi?
– Internările de zi se efectuează în afara Secției COVID, într-un spațiu amenajat și avizat de către Direcția de Sănătate Publică Argeș.
# Unde se vor face bronhoscopiile? Vor fi puși pacienții pe drumuri?
– Dintotdeauna, în cadrul SJUP, bronhoscopiile s-au efectuat în ambulatoriul de specialitate al Spitalului Județean de Urgență Pitești (fosta Policlinică).
# Există stație de oxigen? Se poate asigura necesarul de oxigen în ceea ce privește debitul în caz de forță majoră? În situația completării, există riscul ca prizele să ia foc?
– Pacienții COVID din cadrul Secției PNF vor fi tratați în aceleași condiții în care erau tratați în cadrul Secției de Boli Infecțioase, respectiv cu concentratoare de oxigen. Stația realizată la Secția de Boli Infecțioase a fost necesară deoarece nu dispuneam de suficiente concentratoare. De asemenea, cazurile de TBC, fiind cazuri cronice, vor fi tratate în cadrul Dispensarului TBC. În concluzie, toată această strategie a fost elaborată și aprobată în cadrul Comandamentului de Criză, plan de reziliență ce a obținut avizul DSP, urmărindu-se, în egală măsură, atât asigurarea capacității de tratare a pacienților infectați cu virusul SARS CoV-2, cât și a capacității de tratare a celorlalți pacienți, cu alte patologii, față de care avem aceeași datorie. În ceea ce privește cazurile grave și critice infectate cu virusul SARS CoV-2, acestea vor fi tratate la etajul 8 al clădirii principale, cât și în Secția ATI a SJUP. Mai menționez că fiecare priză din cadrul SJUP are împământare, existând și siguranțe care să protejeze prizele, implicit asigurând evitarea pericolelor, în cazul în care consumatorii electrici ar depăși maximumul admis.
Citește și Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti nu are butoane de panică pentru pacienţi. Ce spune managerul Adriana Molfea
Citește și Adriana Molfea, manager Spitalul Judeţean Argeş: „Am dat-o în judecată pe Amalia Dumitraşcu, să fim siguri că recuperăm aproape un milion de euro”

Fostul chestor al IPJ Constanța, care a demisonat după tragedia de la 2 Mai, a ajuns consul în Pakistan
Chestorul Adrian Glugă, fost șef al IPJ Constanța, a devenit consul în Pakistan. El a fost detașat...
0 Comentarii