Web Analytics

Mai multe zile libere plătite în 2023, de care mulți salariați nu știu

de | 24.01.2023 21:17 | Actualitate, Home

În afară de zilele de concediu, de care beneficiază fiecare angajat, românii mai au dreptul la câteva zile libere, plătite, pe care angajatorul este obligat să le respecte. Este vorba despre zilele libere pentru evenimentele familiale importante, precum nunțile sau înmormântările, zilele libere pentru urgențele familiale sau zilele libere pentru rezolvarea altor situații personale. Acestea din urmă nu sunt, însă, plătite.

Citește și: Doi șoferi români, trimiși la culcare de polițiști după un control în Germania

În primul rând, angajații au dreptul, potrivit Codului Muncii, la zile libere plătite în cazul unor evenimente familiale deosebite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.   Codul Muncii prevede doar dreptul la aceste zile, însă numărul acestora și toate celelalte aspecte se decid de la angajator, la angajator. Pe durata acestor zile contractul individual de muncă nu se suspendă, iar acordarea lor nu se înregistrează în Revisal, scrie avocatnet.ro.  În cazul salariaților plătiți din fonduri publice, HG nr. 250/1992 prevede atât evenimentele deosebite, cât și numărul de zile concediu plătit de care pot beneficia, respectiv:  căsătoria salariatului – 5 zile; nașterea sau căsătoria unui copil – 3 zile;  decesul soțului sau al unei rude de până la gradul II a salariatului – 3 zile.

Citește și: George Simion a organizat un protest la Iași, de Mica Unire

O altă categorie de zile libere sunt cele pentru urgențele familiale. Absențele de acest gen sunt prevăzute în Codul Muncii, iar dreptul acesta trebuie respectat de angajator.  Potrivit Codului Muncii, salariatul poate absenta de la locul de muncă, în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului. Numărul acestora poate fi de până la 10 zile într-un an calendaristic, iar salariatul are datoria de a anunța angajatorul înainte de lipsa efectivă. De subliniat este faptul că aceste zile vor fi plătite în lunile în care s-a înregistrat absența, întrucât există obligația de a le recupera.  Nici în acest caz contractul nu se suspendă și nu se trece nimic în Revisal. 

Citește și: Un polițist a dat în judecată statul român și cere despăgubiri

Cea de-a treia categorie de zile libere sunt cele de concediu fără plată. Deși nu sunt remunerate, angajații au dreptul, potrivit Codului Muncii, la astfel de zile libere, fie pentru a-și rezolva situații personale, fie pentru studii ori formare profesională. În perioada de concediu fără plată, contractul se suspendă prin acordul părților. 

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *