Web Analytics
scris miercuri, 08.05.2024

Luna aprilie 2024 a fost cea mai caldă din istorie

Luna aprilie 2024 a fost cea mai caldă din istorie. Temperatura medie, la nivel global, a depășit cu peste +1,6 grade Celsius media perioadei preindustriale, iar în Europa de Est s-au înregistrat cele mai mari temperaturi de pe continent. Aprilie a fost a unsprezecea lună la rând în care recordurile globale au fost doborâte.

Luna aprilie 2024 a fost cea mai caldă din istorie

Citește și Banii Mioveniului – îngropaţi de grandomania primarului Georgescu în proiecte suspectate de corupţie în Măgdăceşti, Republica Moldova

Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE a calculat o medie globală, pentru luna aprilie, de peste 21 de grade Celsius, depășind recordul înregistrat anterior în 2016. În același timp, temperatura medie, la nivel global, a fost cu +0,73 de grade Celsius peste media perioadei 1990-2020 și cu +1,61 grade Celsius peste media perioadei preindustriale (1850 – 1900). 

Copernicus mai arată că, în aprilie 2024, cele mai mari temperaturi s-au înregistrat în regiunile est-europene. Doar în Scandinavia și Islanda temperaturile au fost sub mediile anuale. 

Ultimele 12 luni reprezintă acum cea mai caldă perioadă înregistrată pe Pământ de când există date climatice, în ultimele 11 luni fiind doborâte recordurile istorice de temperatură. Mai important, temperaturile continuă să crească, deși fenomenul climatic El Nino s-a oprit în această primăvară.

Cercetătorii nu mai au acum dubii că pragul de +1,5 grade Celsius, stabilit ca limită prin Acordul din 2015 de la Paris, va fi doborât anul acesta și își pun problema dacă nu cumva această perioadă reprezintă un punct de cotitură în evoluția climei pe Pământ.

“În ce moment declarăm că am pierdut lupta pentru a menține temperaturile sub pragul de +1,5° Celsius? Părerea mea personală este că am pierdut deja acea bătălie și că trebuie să ne gândim foarte serios la menținerea sub pragul de +2°C prin reducerea emisiilor la fel de repede”, a declarat pentru Reuters Hayley Fowler, specialist în climă la Universitatea din Newcastle.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *