Web Analytics
scris vineri, 02.08.2024

Lovitură de teatru în dosarul de corupţie al caselor cumpărate de DGASPC! DNA e în corzi! Instanţa a redus de 10 ori sechestrul pus pe averea constructorului Sorin Briciu

Lovitură de teatru în dosarul DNA al caselor achiziționate de DGASPC Argeș pentru persoanele vulnerabile. Tribunalul Argeș a admis contestația SC Best Oil Sorama SRL Ștefănești, aparținând dezvoltatorului imobiliar Sorin Briciu (foto).

Lovitură de teatru în dosarul de corupţie al caselor cumpărate de DGASPC! DNA e în corzi! Instanţa a redus de 10 ori sechestrul pus pe averea constructorului Sorin Briciu

În consecință, instanța a diminuat măsura asiguratorie a sechestrului la doar 316.000 lei, de la 3.550.000 lei, prejudiciu calculat inițial de procurorii anticorupție! Adică de 10 ori mai puțin față de cât stabilise DNA Pitești. Iar asta chiar e o problemă fiindcă pune sub semnul întrebării o bună parte a cercetării penale din acest dosar ultramediatizat.
În septembrie, anul trecut, a izbucnit scandalul caselor achiziționate de către DASPC Argeș în cadrul unui proiect pe fonduri europene pentru beneficiari persoane vulnerabile. Conform celor de la Anticorupție, casele ar fi fost supraevaluate. În malaxorul DNA Pitești au intrat vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Marius Nicolaescu, care a primit calitatea de suspect pentru că ar fi oferit informații nedestinate publicitții, dar și funcționari de la DGASPC, în frunte cu directoarea Tatiana Eftime. Conform comunicatului DNA, în cursul anului 2023, conducerea D.G.A.S.P.C. Argeș, beneficiind de ajutorul suspectului Nicolaescu Marius-Florinel, ar fi achiziționat de la o societate comercială administrată de una din persoanele cărora li se divulgaseră aceste informații, cu încălcarea prevederilor legale și la prețuri supraevaluate, un număr de cinci clădiri destinate persoanelor vulnerabile, în condițiile în care acestea nu erau finalizate și nu erau racordate la rețelele de apă, gaze și canalizare.

Prin aceste demersuri, ar fi fost fost cauzat un prejudiciu D.G.A.S.P.C. Argeș de până la 3.550.000 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru societatea omului de afaceri (Sorin Briciu, n.n.), beneficiar al informațiilor nedestinate publicității”. Cert e că pe 16 iulie a.c s-a judecat în Camera de Consiliul cererea lui Sorin Briciu de a i se ridica sechestrul de pe avere, iar instanța i-a dat satisfacție. Tribunalul Argeș a hotărât restrângerea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor constructorului SC Best Oil Sorama SRL, până la concurența sumei de 316.000 lei (circa 60.000 euro). Asta de la 3.550.000 lei (peste 700.000 euro), cât fusese prejudiciul calculat inițial de către DNA Pitești.

Citește și Lovitură de teatru în dosarul de la DNA Piteşti. Constructorul Briciu returnează banii către DGASPC Argeş, dar vrea cele 5 case înapoi

Avocatul Radu Nistor: „Această hotărâre este în avantajul tuturor părților din dosar, din punctul meu de vedere

Radu Nistor, avocatul uneia dintre părțile cercetate în dosar: „Inițial, prejudiciu s-a considerat a fi fost întreaga sumă cu care s-au achiziționat casele. După ce s-a făcut expertiza s-a considerat că, de fapt, casele acelea au o valoare clară. Nu poți spune că toată suma este prejudiciu pentru că acele construcții s-au făcut, nu?! Și atunci au apreciat, ca și probabil prejudiciu, diferența de valoare de la cât au fost achiziționate casele de către DGASPC și cât ar fi valoarea lor de piață. Cam asta ar fi suma. Această hotărâre este în avantajul tuturor părților din dosar, din punctul meu de vedere. Este o chestie care nu are legătură cu penalul. Întrebarea este dacă sunt fapte penale acolo, restul sunt povești!”

Citește și Sechestru pe averea constructorului de la care a cumpărat DGASPC cele 5 case

Avocatul Bogdan Dorcea: „Hotărârea arată cât de serioasă a fost ancheta și cât de bombastice sunt prejudiciile puse de DNA”

Bogdan Dorcea, avocatul directorului general al DGASPC Argeș, Tatiana Eftime: ”O să se reducă prejudiciul până când nu va mai fi deloc! Ce părere am? Este o hotărâre care ține doar de măsura asiguratorie, nu de existența unui prejudiciu pentru că latura civilă a procesului penal este soluționată fie de procuror, în timpul urmăririi penale, fie de instanță, dacă trimite în judecată și arată cât de serioasă a fost ancheta și cât de bombastice sunt prejudiciile puse de DNA. Ca de obicei. A intrat în obișnuința publică. Pâine și circ! Și ca să revin: acolo este abuz în serviciu, așa cum sunt eu avion cu reacție! Cine vrea să vadă, vede. Această așa zisă expertiză eu nu pot s-o numesc expertiză. Valoarea respectivă care este foarte subiectivă. Sunt 8 experți în dosar, doar expertul DNA a stabilit această sumă care se încadrează într-o marjă de 20% – cât este legal. Cât de corect, Dumnezeu cu mila! Din punctul meu de vedere, asta reflectă ce face DNA-ul, deci circ! Întrebarea este cât este costul anchetei cu tot cu expertize, cu interceptări telefonice, cu audieri, cât a costat ancheta. Puneți dumneavoastră o întrebare și o să aflați. Costă dacă nu dublu, triplu, față de măsura asiguratorie”.

Constructorul Sorin Briciu: „Nu dau declarații, nu știu cum se va termina, vom vedea”

Constructorul Sorin Briciu: „Nu vreau să vă supărați pe mine, dar eu am vorbit cu domnul avocat și a zis să nu dau declarații. E prima oară când mă întâlnesc cu situația asta, nu știu cum se va termina. Cum curg lucrurile… vom vedea. Mulțumesc mult!”

Citește și DNA Piteşti a dispus o expertiză ANEVAR în dosarul celor cinci case de tip familial de la Ştefăneşti achiziţionate de către DGASPC Argeş

Citește și Panică la Şcoala nr. 5 Piteşti! Directoarea a chemat Poliţia pentru un profesor turbulent

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită