Web Analytics

Liste contrafăcute, cu revoluţionari care îşi vor pierde drepturile, circulă pe Internet

de | 19.06.2013 22:08 | Actualitate

Probleme cu mii și mii de certificate de revoluționar. După ce au fost analizate și verificate certificatele eliberate în perioada 1998-2002, s-a constatat că un număr de 3428 de certificate nu au îndeplinit condiţiile legale de preschimbare. În acest sens, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 a propus anularea acestora.
Această informare apare într-un comunicat de prin luna martie publicat pe site-ul instituţiei şi tot într-un comunicat de pe la începutul acestui an, noua conducere a SSPR promitea să publice săptămânal o listă a persoanelor în cazul cărora se va proceda la anularea certificatelor de revoluţionar. Secretariatul renunţând însă ulterior subit la ideea de a informa la zi publicul. În ce privește certificatele nominalizate pentru anulare, procedura care ar urma ar fi aceea de a trimite propunerea preşedintelui României, cu avizul Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din decembrie 1989. Cei vizați sunt revoluționarii dovediţi că au colaborat cu fosta Securitate, foşti angajaţi ai Ministerului Apărării Naţionale sau ai Ministerului de Interne, în general certificatele contestate fiind acordate pe vremea Guvernului Boc.

„Cei care au întocmit listele contrafăcute vor ajunge să dea cu subsemnatul”

Ca dovadă a interesului sporit în această problemă de a nu pierde toate drepturile aferente, dar şi uriaşa sumă aşteptată, pe net au început să circule mai multe liste false conţinând atât revoluţionari îndreptăţiţi, dar şi din cealaltă categorie. Întrebat asupra listei oficiale de falşi revoluţionari, actualul secretar de stat, Victor Socaciu (foto), ne-a declarat: „Eu nu mai vreau să vorbesc despre lucrurile astea. Acum nu vreau să inflamez lucrurile. În două săptămâni s-ar putea să se întâmple un lucru foarte important. Vă pot spune însă că, într-adevăr, pe lângă revoluţionarii îndreptăţiţi au apărut foarte mulţi impostori care fac rău şi de asta s-a ajuns în această situaţie dramatică. Este vorba despre liste care au fost contrafăcute de unii, ceea ce mă îndeamnă pe mine să nu mai fac referire la aceste liste. Cei care le-au făcut, vor ajunge să dea cu subsemnatul. Listele sunt făcute de persoane rău intenţionate.”

Mii de falși revoluționari au beneficiat de mari beneficii

Fenomenul afacerilor cu certificatele de revoluţionar a pornit încă de la începutul anilor ’90, după ce fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a emis Legea nr. 42/1990 privind drepturile revoluţionarilor. Cu timpul, mii de profitori au declanșat o goană turbată după beneficiile certificatelor de revoluţionar şi toate avantajele care derivă din ele: scutiri de impozite, acordarea de terenuri și spații comerciale, indemnizații, transport gratuit, iar de ani de zile impostorii Revoluţiei au constituit o masă de manevră politică pentru toate regimurile. Pentru exemplificare, amintim numai faptul că anul trecut doar anumiţi revoluţionari aflaţi sub aripa protectoare a PDL şi-au primit o primă tranşă din bani, aproximativ 500 milioane lei vechi, în timp ce restul mai aşteaptă şi acum, pentru că li se spune că nu mai sunt bani după ce au fost deturnaţi în beneficiul falşilor participanţi la evenimentele din 1989. Cu toate acestea, instanțele din România au evitat să deschidă dosare pentru depistarea și anularea titlurilor false de revoluționar şi pedepsirea impostorilor, cu toate că, an de an, de la buget s-au cheltuit sume enorme pentru beneficiile acestora. Iar cu excepţia arestării în cursul anului trecut a fostului secretar de stat pentru problemele revoluționarilor, George Costin, (în urma denunţului unora dintre ei), şi acesta eliberat condiţionat în urmă cu o lună, nimic de impact nu s-a mai întâmplat între timp.
Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii