Web Analytics

Lichidatorul Banu va radia SC ARO, după ce va vinde şi ultimele 6 garsoniere

de | 21.02.2013 15:13 | Actualitate

# Ultima lopată pe mormântul unui brand al Argeşului. # Colac peste pupăză, lichidatorul Gheorghe Banu a descoperit că Nicolae Rațiu, patronul firmei Landmark Management, cea care a cumpărat Aro, trebuie să mai scoată încă 50.000 de euro din buzunar pentru obligații de mediu. Fizic, SC ARO SA există încă şi chiar mai are… trei salariaţi, care se ocupă însă doar de eliberarea de adeverinţe pentru foştii angajaţi ai uzinei, care au ajuns la anii pensionării. Ca moştenire a vremurilor trecute, SC ARO SA mai are în patrimoniu doar şase garsoniere în blocurile uzinii, numai bune de vânzare, dar şi circa 400 de miliarde de lei vechi datorii rămase din cele aproape 1000 de miliarde de lei vechi, de la data intrării în faliment. În acest an, 2013, este foarte probabil ca tot ceea ce a fost odată SC ARO SA să obţină senţinţa judecătorului pentru radiere. Lucru posibil doar în momentul în care lichidatorul Gheorghe Banu va încheia procedura falimentului, imediat după ce din patrimoniu vor dispărea şi cele 6 garsoniere.

Scandal financiar generat de ultimele deșeuri toxice descoperite la Aro

Până atunci, până la momentul radierii, societatea ARO va mai trebui să se lupte prin instanţele de judecată, prin lichidatorul Gheorghe Banu, cu actualul proprietar Landmark Management. Anul trecut, firma lui Nicolae Raţiu a acţionat în judecată SC ARO SA, prin același lichidator, pentru un bilanţ de mediu care aduce diferenţe în numerar la nişte obligaţii de mediu asumate de cumpărătorul fabricii ARO, Landmark Management. În procesul început între cele două părţi, Judecătoria Câmpulung şi-a declinat competenţa către Tribunalul Argeş, care, la rândul său, şi-a declinat competenţa Tribunalului Comercial Argeş, unde Banu a câştigat, urmând recursurile Landmark Management. Cu privire la acest subiect, administratorul judiciar al SC ARO SA, Gheorghe Banu, ne-a declarat: „Eu nu am nimic să îmi reproşez. Totul s-a făcut legal. Am luat legătura cu un institut specializat (Iprochim), care a făcut bilanţul de mediu. Totul a fost făcut corect şi legal. Consider că nu am greşit cu nimic”.

Sergiu Filip: „Am cheltuit deja 400.000 euro cu eliminarea deșeurilor toxice”

Ca replică, Segiu Filip, reprezentantul firmei Landmark Management, ne-a precizat: „La cumpărarea ARO, noi ne-am asumat un bilanţ de mediu, din care odată cu derularea procesului tehnologic de eliminare a deşeurilor s-a constatat o diferenţă. Au fost identificate mai multe substanţe decât erau trecute iniţial în bilanţul de mediu. Nu este vorba de o sumă mare, circa 40-50 de mii de euro. Asta în condițiile în care, până acum, am cheltuit cu mediul, pentru eliminarea deşeurilor chimice istorice, aproape 400 mii de euro. Noi ne-am respectat un contract și am fost corecţi. Este o problemă de principiu şi vom merge până în pânzele albe”. Se poate spune că ambele părţi au dreptate. Banu, că a făcut totul legal, acceptând un bilanţ de mediu făcut de specialişti, iar firma lui Nicolae Raţiu pentru că a respectat acel bilanţ. Numai că, în teren, lucrurile au stat cu totul altfel, iar când Landmark Management a început să elimine deşeurile (câteva mii de tone, n.n) s-a constatat o diferenţă de câteva tone în plus într-un bazin care a fost supraetajat şi despre care se credea, iniţial, că este singurul existent. 
I. ŞTEFAN

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii