# Bunele intenţii ale Elenei Lasconi se năruie din cauza celor care o înconjoară
Dorinței Elenei Lasconi de a conduce administrația câmpulungeană folosindu-se de un aparat propriu structurat conform propriilor idei i se pun piedici greu de depășit. Sunt piedici puse atât de opoziție, cât și de cei vizați direct de reorganizarea organigramei Primăriei, iar instrumentul folosit este justiția. Și cum instrumentul a fost eficace până acum, apar semnele de întrebare legate de priceperea și buna-credință a celor care au stat în spatele modificărilor aduse aparatului administrativ.
Sunt zece procese deschise în contencios administrativ prin care se cere anularea unor părți ale hotărârii de consiliu din ianuarie, act prin care s-a adoptat noua organigramă a Primăriei Câmpulung. Unul a depășit faza fondului, în altul s-a luat o măsură de urgență, celelalte sunt în analiză preliminară sau au primit termene în toamnă și la începutul anului viitor. Tot ceea ce s-a decis până acum a fost împotriva celor votate de aleșii locali.
Trei consilieri PSD au atacat organigrama în ceea ce privește reorganizarea Poliției Locale, constând în transformarea din serviciu în direcție și renunțarea la treisprezece posturi de agenți de pază. Iar instanța le-a aprobat solicitarea, adică a dispus anularea parțială a hotărârii de reorganizare. Dar a fost o hotărâre dată în primă instanță, adică una care poate fi atacată cu apel, așa că Tribunalul Argeș a luat măsura suspendării punerii în practică a măsurilor decise de consilierii locali, până când se va încheia procesul și pe calea de atac.
Citește și Primăria Câmpulung se apără împotriva angajaţilor cu avocaţi din afară
O reorganizare făcută fără temei
O a doua decizie împotriva reorganizării a venit într-un litigiu declanșat recent de un fost referent de specialitate. Reorganizarea aparatului propriu al primarului Câmpulungului a prevăzut și desființarea Compartimentului Protecție Civilă și Situații de Urgență cu consecința mutării unuia dintre posturi și desființarea celui de-al doilea. Persoana vizată de concediere a intenționat inițial să se pensioneze anticipat, cu un an înainte de termen, apoi a încercat să obțină o revenire asupra hotărârii Consiliului Local. Plângerea sa prealabilă a fost respinsă, fiind formulată tardiv; între timp a apărut și decizia de încetarea a raporturilor de muncă, dar cel vizat s-a adresat instanței de contencios administrativ. Pe lângă acțiunea principală, a fost introdusă și o cerere de suspendare a efectelor produse prin reorganizare în privința Compartimentului de Protecție Civilă. Iar petentul a avut câștig de cauză.
”Există cazuri bine justificate de natură să creeze o îndoială serioasă în privința legalității actului administrativ, ținând cont de prevederile legale încălcate, care pot fi vizibile la o analizare sumară a fondului”, aceasta este concluzia trasă de instanța de judecată după ce a analizat hotărârea de reorganizare a Primăriei Câmpulung și actele care au stat la baza acesteia. Altfel spus, hotărârea Consiliului Local din ianuarie este afectată de elemente de nelegalitate, cel puțin în privința măsurilor luate punctual pentru Protecția Civilă.
Un important aspect sesizat de instanță este acela că reorganizarea s-a făcut fără a fi prezentate ca motive anumite situații temeinic justificate. Adică nu s-a explicat de ce este nevoie de desființarea unui compartiment și care ar fi eventualele aspecte pozitive apărute prin luarea acestei măsuri. Este un lucru evidențiat și atunci când am prezentat hotărârea de reorganizare, în expunerea de motive a acesteia fiind prezentate motive precum schimbarea conducerii administrației locale și, citez, ”creșterea capacității administrative, creșterea calității și diversificarea serviciilor publice, digitalizarea administrativă și dinamizarea vieții societății civile din comunitate”. Nimic concret și, conform instanței, niciun temei care să justifice măsura.
Apoi, ”în condițiile în care nu există o nouă analiză și se merge pe vechea analiză în baza căreia postul reclamantului era necesar, nu se putea desființa postul pentru că nu există bază legală și decizia luată nu este motivată, justificată”, susține instanța. Adică se revine la ideea că reorganizarea, cel puțin în privința Protecției Civile, s-a făcut fără cap, fără motiv și fără temei legal! Mai ales că tot în hotărârea Tribunalului se invocă texte de lege care prevăd faptul că o administrație locală nu poate funcționa fără angajat cu atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor, asta fără a mai indica și alte aspecte care conturează un compartiment de Protecție Civilă și Situații de Urgență.
Citește și Despre cum le promite Lasconi cozonac unora care își permit doar pâine
Primărița a apelat la clubul „profesioniștilor”
Precizam la început faptul că reorganizarea aparatului propriu al primarului Câmpulungului a fost pohta ce-a pohtit Elena Lasconi. Evitând aici problema creșterii numărului de angajați, în pofida efectuării de disponibilizări, este de precizat faptul că primărița a procedat la modificarea organigramei avându-i în spate pe celebrul city manager de la Sinaia, bine plătit pentru sfaturi ale căror consecințe încep să apară, și câțiva oameni din Primărie care ar fi trebuit să cunoască legea, adică ce e permis și ce nu e permis când te apuci să reorganizezi aparatul administrativ de specialitate. Nu de alta, dar, dacă instanțele de judecată vor merge pe calea deja deschisă a acceptării contestațiilor, noua organigramă va redeveni în mare parte vechea organigramă. Aspect care va costa, fiindcă contestatarii au în vedere nu doar repunerea pe posturi, ci și recuperarea salariilor pierdute.
Elena Lasconi a vorbit des despre leneșii din Primărie și despre lipsa de profesionalism a unora. Rămâne să identifice aspecte de acest fel și în rândul celor care au sfătuit-o cum să își pună în aplicare ideile despre modul de a conduce o instituție administrativă și un municipiu.
„Nu ar fi corect ca municipiul să plătească greșelile celor din Primărie”
Primarul Elena Lasconi a declarat vizavi de acțiunile împotriva organigramei că acestea sunt piedici puse de cei care nu doresc modernizarea și eficientizarea aparatului administrativ. Ținta ei a fost în special grupul de consilieri PSD, care s-a aliat cu polițiștii locali. Pe de altă parte, însă, liderul de sindicat din Primărie, Stelian Ungureanu, ridică problema haosului creat din ianuarie încoace. ”Va fi interesant de văzut cine va plăti pentru această aventură. Și nu ar fi corect ca municipiul să plătească pentru greșelile făcute din cauza unor consilieri veniți să ne învețe să pierdem procese pe bani mulți”, susține acesta.
Cătălin Ioan Butoiu
Citește și Lasconi face revoluţie urbanistică la Câmpulung! Începe să demoleze sute de garaje ilegale
*** *** ***
Se schimbă din nou organigrama Primăriei Câmpulung
Noua structură a aparatului de specialitate al primarului Câmpulungului, aprobată în ianuarie, suferă deja primele modificări. Plângerile prealabile și acțiunile în justiție prin care se cer anulări parțiale ale hotărârii de reorganizare s-au soldat deja cu o primă măsură impusă de instanțele de judecată, o acțiune accesorie fiind acceptată de Tribunalul Argeș. Consecința a fost prezentată la începutul acestei săptămâni sub forma unei propuneri de hotărâre a primarului Elena Lasconi și a prevăzut adaptarea organigramei la dispozițiile instanței. Astfel s-a decis (re)înființarea Compartimentului Protecție Civilă și Situații de Urgență și a funcției de referent de specialitate în cadrul acestuia.
Hotărârea de reorganizare din ianuarie a prevăzut desființarea Compartimentului Protecție Civilă, mutarea unuia dintre posturi în cadrul altei structuri și desființarea celui de-al doilea post, funcționarului în cauză fiindu-i desfăcut contractul de muncă.
C.I.B.
Citește și Război în Muscel: Ţâroiu se luptă cu Lasconi pentru poliţiştii locali
0 Comentarii