Web Analytics

Lecţia de drept. Când şi cum vă puteţi adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului?

de | 13.06.2019 13:37 | Opinii

Veţi putea introduce o cerere în faţa Curţii Europene de Justiție dacă consideraţi că aţi fost, în mod personal şi direct, victima unei încălcări a drepturilor şi garanţiilor prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului sau în protocoalele sale.
Puteți să vă adresați Curţii fie ca persoană fizică, fie ca persoană juridică (societate, asociație etc.), dar trebuie sa fiți direct și personal victima încălcării pe care o denunțați.
Curtea nu este o instanță de apel împotriva hotărârilor pronunțate de instanțele naționale, nu poate anula sau modifica deciziile lor și nici nu poate interveni direct în favoarea dumneavoastră pe lângă autoritatea de care vă plângeți.
Sunt admisibile doar cererile cu privire la actele unei autorități publice dintr-unul dintre statele membre (Parlament, administrație, tribunal etc.), nu și plângerile îndreptate împotriva unor persoane particulare sau a unor instituții private.
Curtea poate fi sesizată doar după ce au fost epuizate în prealabil căile de atac interne (în cazul unei hotărâri judecătorești, apel și/sau recurs), în termen de șase luni, începând cu data deciziei definitive interne.
Epuizarea căilor de atac la instanțele de judecată interne presupune utilizarea tuturor remediilor juridice care sunt disponibile în situația de care vă plângeți sau să demonstrați că aceste remedii nu puteau fi eficace.
Cererea adresată Curții se redactează în limba română şi va trebui să includă un scurt rezumat al faptelor și al capetelor de cerere, să indicați dreptul sau drepturile garantate de Convenție care considerați că v-au fost încălcate, să precizați demersurile juridice interne pe care le-ați exercitat, să întocmiți o listă a deciziilor pronunțate în cazul dumneavoastră de către o autoritate publică.
Ulterior, în situația în care se decide analizarea în continuare a cazului, corespondența va fi purtată într-una din limbile oficiale ale UE, adică în limbile engleză sau franceză.
Cererile se transmit prin poștă, iar cazul dumneavoastră va fi examinat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în mod gratuit, dar suportați propriile cheltuieli (onorariul avocatului, costurile legate de procurarea actelor, costurile de corespondență cu CEDO etc.).
În situația în care Curtea decide că ați fost victima unei încălcări, vă poate acorda “o satisfacție echitabilă” ce constă într-o sumă de bani în compensație pentru daunele suferite.
Legislația internă (civilă și penală) permite, în anumite cazuri și condiții, revizuirea hotărârii interne, în situaţia în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a drepturilor sau libertăţilor fundamentale ale omului prin hotărârea judecătorească atacată.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole