Web Analytics

Lecţia de istorie. Vremuri tulburi

de | 19.10.2022 14:07 | Actualitate, Cultură, Home, Opinii

Asistăm în ultimul timp la atacuri foarte dure și minuțios orchestrate la adresa Bisericii ortodoxe. Din păcate, răspunsul oficial este destul de palid, ce ridică omului de rând destule semne de întrebare. Declarăm cu patos și, de ce nu, ne mândrim de fiecare dată că doar ortodoxia este dreapta credință, calea cea mai dreaptă spre mântuire. Și așa este! Numai că ortodoxia nu este un pașaport pentru viața de dincolo. Simplu fapt că te-ai născut ortodox nu te ajută cu nimic. Dimpotrivă, aș zice că îți complică existența, pentru că îți arată calea și atât! Ortodoxia îți spune că nu vezi pădurea din cauza copacilor. Pentru a vedea pădurea, trebuie să alegi copacul cel mai înalt, care este însăși ortodoxia. Că trebuie să urci pentru a ajunge în vârful lui și, pe măsură ce te apropii de vârf urcușul este tot mai anevoios, aerul tare al înălțimii, dar și balansul copacului te înfricoșează. Răsplata, însă, este pe măsură: vezi pădurea, vezi linia orizontului! Iată deplina libertate! Când privești în jos, îți vezi semenii precum furnicile alergând încolo și încoace printre trunchii a câtorva zeci de arbori ce pentru ei reprezintă pădurea.

Fățărnicia, fariseismul, ipocrizia sunt cele mai de temut arme cu care se luptă azi împotriva credinței noastre strămoșești. Și aceasta de multe ori chiar cu concursul celor care ar trebui să stea în fruntea oștilor luptătoare. Dar care oști?
În războiul modern se are în vedere folosirea pe scară largă a armelor neletale, a așa-ziselor arme „curate”, care să ducă la obținerea victoriei fără victime omenești. Aceasta să nu credeți că din motive umanitare. Nicidecum. Doar pentru a păstra intact potențialul uman, viitorii sclavi ce vor lucra pentru noii stăpâni. Acest tip de război se numește psihotronic. Se folosesc arme care vizează modificări de conștiință. Fie anularea voinței, fie inducerea unei stări de teamă îngrozitoare. Din fericire, aceste arme nu au fost folosite pe câmpurile de luptă. Dar pe alt plan acest război a început deja. El vizează tot modificarea conștiinței și se face tot prin mijloace electronice, mai precis prin mass-media și site-uri de socializare. De aici vine ipocrizia, fariseismul. Fățărnicia, egoismul, golirea eului și umplerea lui cu un balast plăcut la gust, vedere și miros. În Evul Mediu, diavolul pătrundea în case mult mai greu ca acum. Atunci venea în vizită, acum l-am adoptat, locuiește cu noi.

Citește și Lecţia de istorie. Masacrul de la Fântâna Albă

Termenul de anticrist, în afara sensului cunoscut de noi toți, mai are un înțeles, mai profund, în limba greacă veche: acela de a-l batjocori pe Dumnezeu. A-L maimuțări pe Dumnezeu-Tatăl. Și atunci ce-i de ales? Ați ignora Tatăl cum face ateul, sau a-L batjocori, cum face credinciosul creștin? Ce fac de fapt cohortele de așa-zis credincioși care își condiționează diverse scopuri de numărul de vizite la mormântul părintelui Arsenie Boca? Ce Dumnezeu, care Dumnezeu? Mergi la Arsenie Boca și orice dorință îți va fi îndeplinită! Și, ca să fie mai cu folos, ultimele sute de metri mergi în genunchi…

Cohorte de corporatiști își zăngăne armele și scot strigăte de luptă precum romanii, arătând spre Biserică. Care de cele mai multe ori tace, să nu-i deranjeze cumva pe noii stăpâni, trădătorii, care își ascut zâmbind armele tăioase. Avem nevoie de un Ioan Gură de Aur. Aceste vremuri ne cer sacrificii. Trăim vremuri mai grele decât protocreștinii din catacombele Romei împăratului Nero. Atunci măcar lucrurile erau mult mai clare și opțiunea era simplă: da sau nu, viață sau moarte. Acum trăim vremuri mult mai tulburi. Și totuși, pe ici pe colo, se ridică glasuri care, cu voia Domnului, vor deveni tot mai numeroase și mai puternice. La sărbătoarea Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei și nu numai, au fost prezenți la Iași peste 350.000 de oameni.
Prof. dr. Cornel Carp

Citește și Lecţia de istorie. Doamna Chiajna, singura femeie din istoria românilor care a condus o armată

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *