Web Analytics

Lecția de drept. Pensia de urmaș

de | 2.09.2021 12:53 | Actualitate, Opinii

De pensie de urmaș beneficiază copiii defunctului, dar și soțul supraviețuitor, în următoarele condiții:
Copiii până la împlinirea vârstei de 16 ani, iar dacă își continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
Dacă în perioda în care copiii se aflau în una dintre situaţiile prevăzute mai sus s-a ivit o cauză de invaliditate, atunci pensia de urmaș se acordă pe toata durata invalidității de orice grad.
Soţul supravieţuitor beneficiază de pensie de urmaș la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani și nu se iau în calcul anii de concubinaj.
În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puțin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaș cuvenit soțului supraviețuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

Indiferent de vârstă, soțul supraviețuitor beneficiază de pensie de urmaș pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 1 an.
La fel, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi soțul supraviețuitor nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut.
Soțul supraviețuitor care însă nu îndeplineşte condiţiile de mai sus beneficiază de pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut.

Citește și Lecţia de drept. Procedura de mediere în cazul contribuabililor care sunt supuşi executării silite

Dacă la data decesului susținătorului soțul supraviețuitor are în întreținere unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani, atunci beneficiază de pensie de urmaş până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, în perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut.
Soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie și îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după soţul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie.
Copiii care beneficiază de pensie de urmaş, de regulă, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii.

Soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, poate cumula pensia cu venituri din activităţi profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, dacă acestea nu depăşesc 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea Legii Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat.
Copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie doar în condiţiile în care timpul normal de lucru este de cel mult jumătate din programul normal de lucru, respectiv 4 ore pe zi;
Urmaşii încadraţi în gradul I sau II de invaliditate (copii sau soţ supravieţuitor), nu pot cumula pensia de urmaş cu venituri de natură profesională, întrucât au capacitatea de muncă pierdută în totalitate, respectiv nu pot desfăşura activităţi profesionale.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

 

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii