Web Analytics
scris miercuri, 07.12.2022

Lecția de drept. Drepturi de care beneficiază salariatele însărcinate

În cazul în care salariata gravidă prezintă un document medical care să îi ateste starea, angajatorul are următoarele obligații: de a înștiința, în termen de 10 zile lucrătoare de la data la care a fost anunțat în scris, medicul de medicina muncii și inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia își desfășoară activitatea; de a păstra confidențialitatea asupra stării de graviditate a salariatei și de a nu anunța alți angajati decât cu acordul scris al acesteia, doar în interesul bunei desfășurări a procesului de muncă, când starea de graviditate nu este vizibilă; de a preveni expunerea salariatei la riscuri ce îi pot afecta sănătatea și securitatea; de a include în regulamentul intern prevederi privind igiena, protecția sănătății și securitatea în muncă în astfel de cazuri; de a modifica locul de muncă, astfel încât să i se asigure, la intervale regulate de timp, pauze și amenajări pentru repaus în poziție șezândă sau, respectiv, pentru mișcare.

Lecția de drept. Drepturi de care beneficiază salariatele însărcinate

Medicul de medicina a muncii stabilește intervalele de timp la care este necesară schimbarea poziției de lucru, perioadele de activitate și repaos.
Dacă amenajarea condițiilor de muncă și/sau a programului de lucru nu sunt din punct de vedere tehnic și/sau obiectiv posibile sau nu pot fi cerute din motive bine întemeiate, angajatorul va lua măsurile necesare pentru a schimba locul de muncă al salariatei.
Angajatorul are obligația de a informa în scris salariata însărcinată asupra rezultatelor evaluarii privind riscurile la care poate fi expusă la locul de muncă, drepturile de care beneficiază și nu o poate constrânge să desfășoare muncă de noapte.

Citește și Lecția de drept. Persoanele între care există obligația de întreținere și ordinea în care se datorează

La cerere, salariatelor însărcinate li se acordă dispensă (un număr de maximum 16 ore libere plătite, pe durata programului normal de lucru) pentru efectuarea consultațiilor și examenelor prenatale pe baza recomandării medicului de familie sau a medicului specialist, în cazul în care acestea se pot efectua numai în timpul programului de lucru, fără diminuarea drepturilor salariale, dar și reducerea cu 1/4 a duratei normale a timpului de muncă, cu menținerea drepturilor salariale, în cazul în care nu pot îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate.
Anual, angajatorul are obligația să evalueze natura, gradul și durata expunerii salariatelor la condițiile de muncă susceptibile să prezinte un risc specific în cazul femeilor gravide.
În termen de 5 zile lucrătoare de la data întocmirii acestui raport, angajatorul înmânează o copie sindicatului sau reprezentanților salariaților.

În cazul în care salariata însărcinată desfășoara la locul de muncă o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii și alăptării, angajatorul este obligat să îi modifice în mod corespunzător condițiile și/sau orarul de muncă ori, dacă nu este posibil, să o repartizeze la alt loc de muncă fără riscuri, conform recomandării medicului de medicină a muncii sau a medicului de familie, cu menținerea veniturilor salariale.
Atunci când angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească această obligație, salariata gravidă are dreptul la concediu de risc maternal.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

Citește și Lecția de drept. Măsuri de ocrotirea a majorului

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Dănuţ Bica are promis un loc în CNA

Cu o cotă de Unirea Slobozia să bată FCSB, la pariuri, senatorul Dănuț Bica își va lua adio de la Parlament, după două mandate. A fost plasat, ca să...