Web Analytics
scris miercuri, 17.07.2024

Lecția de drept. Asigurarea de călătorie sau cardul european de sănătate? Ce e mai avantajos în cazul tratamentelor medicale de urgență în străinătate?

În cazul unei călătorii într-un stat membru al Uniunii Europene există două modalităţi de asigurare a serviciilor medicale în cazul unui accident, al unei urgențe medicale sau îmbolnăviri: prin intermediul cardului european de asigurare de sănătate (care se emite gratuit asiguraților CAS) sau prin intermediul asigurării medicale de călătorie.
Atât cardul de sănătate, cât și asigurarea medicală de călătorie sunt instrumente necesare când călătoriți și vă puteți afla în situația producerii unor evenimente neplăcute care vă afectează sănătatea sau viața.

Lecția de drept. Asigurarea de călătorie sau cardul european de sănătate? Ce e mai avantajos în cazul tratamentelor medicale de urgență în străinătate?

1. LA CE TREBUIE SĂ FIȚI ATENT ATUNCI CÂND CUMPĂRAȚI O ASIGURARE MEDICALĂ DE CĂLĂTORIE

Excluderile unei asigurări de călătorie sunt acele cheltuieli care nu vor fi decontate sau plătite de asigurător și sunt specificate în orice contract de asigurare.
Pentru fiecare poliţă de asigurare sunt valabile excluderile menționate în cadrul condiţiilor generale de asigurare, cumulate dacă există și cu cele menționate de condițiile sau clauzele specifice sau suplimentare.
Asigurarea medicală de călătorie nu oferă despăgubire pentru toate afectiunile medicale, mai ales dacă acestea existau înainte de cumpărarea poliței.
Printre excluderile polițelor de calătorie pot fi enumerate următoarele: afecțiunile cronice, boli preexistente călătoriei; medicamentele prescrise pentru probleme medicale precum diabet, colesterol, dizabilități mentale etc.; afecțiunile care nu au caracter de urgență; tratamentele care pot fi amânate până la întoarcerea în țară; bolile si accidentele provocate intenționat de asigurat; boli sau accidente ca urmare a comiterii unei infracţiuni; intervenții chirurgicale cu caracter estetic; controale medicale; diferite vaccinuri; nașterea în străinătate; accidentele provocate în urma consumului de acool, droguri sau abuz de medicamente; tratamentele psihiatrice și de graviditate; sporturile extreme sau alte activități care au un grad mare de risc (există asigurări speciale pentru acestea); dezastre naturale previzibile (furtuni tropicale, uragane sau alte evenimente care au fost anterior anunțate de instituții și centre specializate); boli venerice; achiziţionarea/repararea de echipamente medicale; evenimentele produse de acte de război, terorism, revolte, greve, vandalism.

Fiecare societate de asigurare are propriile clauze contractuale care prevăd excluderile, drept urmare recomand analizarea cu atenție a ofertei societăților de asigurare și compararea lor, pentru a alege acea asigurare care răspunde cel mai bine nevoilor dumneavoastră.
Unele asigurări oferite de societățile de asigurare pot include clauze de decontare directă cu unitățile medicale la care apelați în țara în care călătoriți, ceea ce înseamnă că în cazul producerii unui eveniment asigurat care vă afectează sănătatea și apelați la servicii medicale locale dumneavoastră nu veți plăti cheltuieli legate de tratamentul sau intervenția medicală.
Evident, aceasta se aplică în limita sumei prevăzute de asigurare, orice alte sume care depășesc acest plafon sunt suportate de asigurat.
În cazul în care contractul de asigurare nu prevede decontarea directă, atunci dumneavoastră veți plăti serviciile medicale la fața locului și veți deconta cheltuielile la întoarcerea în țară.
Nu este necesar să aveți la dumneavoastră în timpul călătoriei asigurarea în forma sa tipărită, este important însă să cunoașteți câteva informații esențiale precum numărul poliței de asigurare și numărul de telefon de asistență la care trebuie să suni în cazul producerii unui eveniment asigurat.

Citește și Lecția de drept. Ce este semnătura electronică, cum se obţine, de ce avem nevoie de ea?

2. Ce este Cardul European de Sănătate?

Cardul European de Asigurat este documentul care conferă titularului asigurat dreptul la prestații medicale necesare în cadrul unei șederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene. Acest document se eliberează la cererea persoanei asigurate, pentru deplasări scurte (de maxim 12 luni) în afara granițelor României și este valabil numai pe teritoriul statelor membre UE. Cardul European de Asigurat nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este condiționată de prezentarea acestuia, fiind suficientă prezentarea oricărui alt tip de asigurare medicală.
Pot beneficia de Card European de Asigurat toți cetățenii care au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate și fac dovada achitării la zi a contribuției.

În situația în care persoana care a obținut un card nu îndeplinește toate condițiile în baza cărora s-a eliberat cardul pe toată perioada de valabilitate a acestuia (inclusiv plata contribuției de asigurări sociale de sănătate) și în această perioadă beneficiază de servicii medicale în cadrul unei deplasări într-un stat membru al Uniunii Europene, persoana în cauză va suporta contravaloarea acestor servicii.
În această situație, Casa de Asigurări de Sănătate emitentă a cardului va rambursa contravaloarea acestor servicii instituției din statul membru care a acordat serviciile și, ulterior, va recupera contravaloarea acestora de la persoana în cauză.
Cardul European de Asigurat conferă dreptul de a beneficia de asistența medicală necesară în cursul unei șederi temporare într-un stat membru al UE, dar nu acoperă situația în care asiguratul se deplasează într-un stat membru UE în scopul de a beneficia de tratament medical pentru afecțiuni preexistente deplasării. Serviciile medicale acordate în statele membre UE, în baza cardului, sunt cele prevăzute de legislația fiecărui stat și nu trebuie să depășească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul șederii temporare.
Cardul se eliberează gratuit și este valabil 24 luni, iar cu maximum o lună înainte de expirarea lui se poate obține unul nou, urmând procedura normală.

3. Ce e de făcut în situația apariției unei urgențe medicale în străinătate?

În situația unei urgențe medicale fiecare asigurător are propria procedură care trebuie cunoscută de asigurat și trebuie urmată conform contractului de asigurare. Pașii de făcut sunt, în general, următorii: • mergeți la cea mai apropiată unitate medicală de urgenţă. • sunați la numărul de asistență al asigurătorului în cel mult 48 de ore de la producerea evenimentului și comunicați: numele, prenumele, data nașterii asiguratului, țara în care s-a întâmplat urgența medicală, numărul poliței de asigurare, detalii privind urgența medicală, alte informații privind evenimentul asigurat produs • păstrați toate facturile, chitanţele și fișele de tratament.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

Citește și Lecția de drept. Reglementări legale și limitări pentru salariații care au încheiate mai multe contracte de muncă

Citește și Lecția de drept. Despre ordinul de protecție extins și cum îl poți obține

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Adrian Mutu a votat în Italia

Adi Mutu este unul dintre cei mai cunoscuți fotbaliști români. Fostul atacant nu s-a ferit să-și...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită