Web Analytics

Laureaţii Festivalului-concurs naţional al cântecului popular românesc „Tita Bărbulescu”

de | 21.04.2022 11:44 | Actualitate, Cultură

Așa cum „Jurnal de Argeș” a anunțat, Festivalul-concurs național al cântecului popular românesc „Tita Bărbulescu”, aflat la ediția a VI-a, s-a desfășurat la Topoloveni în zilele de 15 – 16 aprilie 2022, în organizarea Primăriei, Consiliului Local, Casei de Cultură Topoloveni, în parteneriat cu Centrul Județean de Cultură și Arte din Pitești.

A fost o ediție foarte puternică, deschisă de către vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Bughiu, cu mulți concurenți valoroși, juriul – prezidat de către etnomuzicologul Roxana Gibescu, de la „Electrecord” – având o sarcină grea în a-i selecționa pe cei mai buni dintre cei buni. Tocmai de aceea, Roxana Gibescu, atunci când a înmânat Marele Premiu și Trofeul Festivalului, a mai spus publicului numeros: „Este un festival deja de notorietate în țară. Îmi aduc aminte de Tita Bărbulescu. Emana bunătate, era o doamnă distinsă și care nu lăsa să se vadă că, uneori, în sufletul ei se ascundea o lacrimă. Am un deosebit respect pentru dl. primar Gheorghiță Boțârcă și pentru directorul Emil Antohi că i-au dedicat acest festival. Îi felicit pe toți concurenții, inclusiv pe cei care nu au luat premii!”

Citește și Muzeu al mineritului, la Schitu Goleşti

Citește și Trofeul „Tudor Muşatescu” a plecat în Canada

Și etnomuzicologul Gabriela Nedelcu-Păsărin, prof. univ. dr. și președinte al Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul Ministerului Culturii, cea care a înmânat Premiul I, a spus: „Într-o casă sunt mai multe suflete decât numărul membrilor familiei. În această sală, simțim sufletul d-nei Tita Bărbulescu. (…) Aș avea o sugestie pentru organizatori. Pe diplomă să fie trecute și titlurile melodiilor. În felul acesta, concurenții tineri își vor diversifica repertoriul”.

Au fost lăudaţi și prezentatorul Georgel Nucă, dar și orchestra „Doina Argeșului” (mai nou, condusă de către Cătălin Iancu, în locul lui Virgil Iordache), cea care i-a acompaniat și pe cei care au susținut recitaluri – Ștefania Rareș, Ion Ghițulescu, Polina Gheorghe, Georgeta Chițoran, Iuliana Muscalu, Ana Maria Iorgulescu ș.a.

Citește și Locuri de legendă: locaşurile de cult de la Ioneşti şi Valea Cucii şi stejarul milenar de pe Valea Topologului

Fata preotului Din de la Schitul Trivale a câștigat Marele Premiu

Dar iată câștigătorii: Marele Premiu și Trofeul Festivalului – Alexandra-Ilinca Din (16 ani, din Pitești, care s-a acompaniat la nai, fata preotului Din de la Schitul Trivale, după cum am aflat de la solistul Grațian Bădescu); Premiul I – Bianca-Diana Popa (Bihor; s-a acompaniat, la doină, la fluier); Premiul al II-lea – Dorinel-Gavriluță Pârvon (Timiș) și Ana-Maria Deaconu (Gorj); Premiul al III-lea – Stelian Păun (Giurgiu) și Mihail Sperache (Vâlcea); Premiul special – Geanina David (Olt); Mențiune – Cristinel Sava (Argeș) și Elena Cotea (Dolj). Tuturor mult succes pe mai departe!

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *