Web Analytics

La Topoloveni începe Festivalul Naţional „Tita Bărbulescu”

de | 14.04.2022 11:55 | Actualitate, Cultură

Evenimente multe şi diverse la Casa de Cultură „Pr. Ion Ionescu”

Managerul Casei de Cultură „Pr. Ion Ionescu” din Topoloveni, Emil Antohi, a început să joace în forță, prezentând publicului, în fiecare seară de vineri sau de sâmbătă, câte un eveniment atractiv, pentru toate gusturile. Iată câteva.
– Piesa de teatru „Clătite cu minciuni”. În data de 25 martie 2022, publicul a petrecut alături de actori minunați, urmărind o piesă… delicioasă: „Clătite cu minciuni”. În rolurile principale au evoluat Adrian Păduraru, Corina Dănilă, Anca Țurcașiu, Andrei Duban, Afrodita Androne și Orodel Olaru, regia fiind realizată de Dan Tudor (care și joacă în piesă). Urmează, în curând, piesa „Spune-mi ce-ai făcut cu banii!”, adaptare dupa V. Sigarev, cu Anca Sigartău, Claudiu Bleonț și Claudiu Maier. O comedie de actualitate. Îmbrățișări pe ascuns, soți geloși, soții nevinovate, aventuri „politice” la cel mai înalt nivel și un salvator… mincinos.

– Reuniunea de primăvară a corurilor din Argeș. Această „reuniune” a devenit, de zeci de ani, o frumoasă tradiție pentru cei care îndrăgesc și diriguiesc muzica corală din județul nostru. Este, de fapt, o „radiografie” la zi a mișcării corale, a nivelului artistic al corurilor, din rândul cărora se selectează cele care vor participa la festivaluri naționale și internaționale. Evenimentul a avut loc (și anul acesta) la Topoloveni, la data de 9 aprilie. Au participat: Corul „Orfeu” (din Curtea de Argeș”, dirijor: Alexandru Ionescu), Corala „D.G. Kiriac” (Pitești, dirijor: Silviu Deaconescu), Corul „Ars Nova” (Pitești, dirijor: Titi Radu), Corul „Carmen Argessis” (Pitești, dirijor: Cornelia Ionescu), Grupul vocal „Mitropolit Daniil Topoloveanu” (Topoloveni, grup acompaniat la vioară, chitară și clarinet) și Corul „Pr. Ion Ionescu” (Topoloveni, dirijor: pr. Ion Isăroiu).

Citește și Schitul Cetățuia rămâne în preferințele argeșenilor și în timp de pandemie. Zeci de persoane au fost prezente duminică la așa zisa “Meteora României”

– Festivalul-concurs național al cântecului popular românesc „Tita Bărbulescu”. Este un festival care nu a putut fi organizat în ultimii doi ani, din cauza pandemiei; în 2020, când pregătirile erau în toi, s-a stopat din pricina stării de alertă instaurate de autorități. Din păcate, la 4 decembrie 2021, Tita Bărbulescu, fiică a Topoloveniului (născută la 15.02.1936) și cea mai celebră interpretă de folclor și de muzică de petrecere din Argeș, a încetat din viață, după o carieră de 65 de ani. Așa că festivalul se reia, de la ediția a VI-a, amânată vreme de doi ani, fără Tita Bărbulescu pe scenă, ci doar în suflet.

Festivalul-concurs național al cântecului popular românesc „Tita Bărbulescu” se va desfășura la Topoloveni în zilele de 15 – 16 aprilie 2022, în organizarea Primăriei, Consiliului Local, Casei de Cultură Topoloveni, în parteneriat cu Centrul Județean de Cultură și Arte din Pitești.

Citește și Ce spun ornamentele de pe construcțiile tărănești. Simpozion la Muzeul Golești

Festivalul este o manifestare care își propune valorificarea tezaurului folcloric din România, afirmarea și promovarea valorilor autentice, introducerea în circuitul național de noi talente, din țară, dar și din Republica Moldova, cât și prezentarea celor mai frumoase costume din diferitele zone etnofolclorice ale țării. Alături de concurenți (amatori, nu profesioniști, cu vârsta între 16 și 35 de ani), vor susține recitaluri artiști îndrăgiți precum Ștefania Rareș, Ion Ghițulescu, Polina Gheorghe, Georgeta Chițoran, Iuliana Muscalu, Ana Maria Iorgulescu ș.a.
Marele Premiu și Trofeul Festivalului are o valoare de 4000 de lei (așa da!), premiul I (oferit de Consiliul Județean Argeș) fiind de 2000 de lei. Intrarea este liberă!

Citește și Poloneze și românce care au schimbat lumea, într-o expoziție organizată la Memorialul Închisoarea Pitești

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *