Web Analytics

La Parchetul Piteşti s-a dat clasare, la ÎCCJ – condamnare pentru discriminare

de | 12.05.2022 12:51 | Actualitate, Dezvăluiri, Politica si Administratie

S-a clasat plângerea penală făcută de un ONG în cazul părinților și copiilor care au protestat față de un coleg la o școală din Pitești
Procesul școlii și al IȘJ a fost pierdut la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar plângerea penală față de părinții copiilor a fost clasată la trei ani după ce a fost formulată
Dumitru Tudosoiu, proaspăt reîntors în funcția de „general” al IȘJ Argeș: „Cred că aș fi procedat în mare parte la fel”

În 2016, un protest atipic a avut loc, timp de trei zile, pe holurile Școlii Gimnaziale „I.L. Caragiale”, la care au participat 29 de elevi dintr-a șaptea și părinții acestora. Protestul era împotriva unui copil cu nevoi speciale, diagnosticat cu deficiență de tip somatic, despre care colegii săi susțineau că îi deranjează la ore.
În 2018, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a acordat 3 amenzi şi 5 avertismente școlii și Inspectoratului Școlar Județean Argeș. Instituția din urmă, prin inspectorul general de atunci, Dumitru Tudosoiu – reîntors săptămâna trecută în funcție – a primit 2.000 lei amendă contravențională pentru declarațiile sale din presă și avertisment pentru pasivitatea de care a dat dovadă și lipsa de promptitudine în a interveni în astfel de situații.

Școala Gimnazială „I.L. Caragiale” a primit 2.000 de lei amendă, prin directorul Alin Vlad, pentru neadaptarea curriculei școlare de la data în care băiatul se mutase în clasa a VII-B, și amendă contravențională de 1.000 lei pentru scăderea notei la purtare elevului, dar și avertisment pentru determinarea părinților de a-l muta pe minor la o altă unitate școlară și pentru postarea pe facebook a unor mesaje discriminatorii la adresa elevului. Avertisment au mai primit Cornelia Baicu, inspector școlar pentru Învățământul special, și directorul Alin Vlad.

Ulterior, IȘJ Argeș și conducerea școlii au cerut, în instanță, anularea actului administrativ prin care au fost sancționate de către CNCD cu amenzi în valoare totală de circa 5.000 lei. Curtea de Apel Pitești a respins cererea în 2019, iar procesul s-a judecat și la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde s-a respins recursul reclamanților la începutul acestui an, pe 11 ianuarie, subiect prezentat într-una din edițiile trecute de „Jurnalul de Argeș”.

Citește și IŞJ Argeş a pierdut procesul pentru anularea amenzilor date pentru discriminare

Dumitru Tudosoiu: „Nu știu dacă mai trebuia făcut ceva sau să nu fac ceva din ce am făcut”

L-am contactat telefonic pe Dumitru Tudosoiu și l-am întrebat cum comentează sentința dată de instanță. „Vizavi de decizia instanței, vă dați seama că nu pot să comentez, pentru că instanța este o autoritate supremă în rezolvarea litigiilor și dacă, într-adevăr, verdictul este acesta, deciziile nu se comentează, ci se pun în execuție. Deci, din punctul meu de vedere, nu am ce să comentez vizavi de ce a decis instanța. Din celălalt punct de vedere, al fundamentării în instanță, știu că s-a muncit foarte mult pentru detensionarea conflictului de la Școala «I.L. Caragiale» la acel moment. Eu am fost unul din factorii implicați, alături de câțiva colegi, în detensionarea acelui protest, nu intrau copiii la ore, părinții stăteau şi ei pe holul școlii și am vorbit cu fiecare în parte și am reușit să detensionăm acea situație și să găsim soluțiile cele mai bune. Că lucrurile, din punct de vedere juridic sau al interpretării datelor, n-au stat așa, nu știu, nu ține de mine. După cum știți, din 2020 nu am mai ocupat funcția de inspector școlar general și mi se pare că în acea perioadă s-a judecat această speță”, ne-a răspuns inspectorul școlar general Dumitru Tudosoiu, pe care l-am întrebat dacă ar mai proceda la fel ca în 2016.

„Chiar în ideea că a trecut foarte mult timp de atunci, dar știindu-mă pe mine că sunt empatic cu problemele oamenilor, că am fost implicat și nu am lăsat lucrurile să treacă și, eventual, să sufere niște oameni, niște copii și de aceea m-am și implicat, cred că aș fi procedat în mare parte la fel, adică aș fi fost prezent în calitatea pe care o aveam, de inspector școlar general, aș fi încercat în continuare să detensionez conflictul, să discut cu oamenii și să găsim soluțiile cele mai bune. Deci, în mod sigur, în mare parte aș fi făcut aceste lucruri, nu știu dacă mai trebuia făcut ceva sau să nu fac ceva din ce am făcut. Voi vedea și motivarea instanței. Să vedem, până la urmă, cu ce am fost noi incriminați, pentru ce am făcut noi, Inspectoratul Școlar”, a spus Dumitru Tudosoiu.

Citește și Tudosoiu neagă acuzaţiile de plagiat: “Am un contract de reeditare a cărţii în care se specifică Dumitru Tudosoiu – 0%, fără drepturi patrimoniale”

S-a clasat plângerea penală formulată de un ONG față de părinții copiilor care au protestat

Pe de altă parte, un ONG din București, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități, a făcut plângere penală, tot în 2016, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești, pentru șantaj, incitare la ură sau disciminare „împotriva a 4 părinți care au înțeles să își folosească proprii copii și colegii acestora ca instrumente de ură împotriva unui copil cu dizabilități”, după cum se arată într-un comunicat din acea vreme. S-au făcut cercetări in rem, s-au verificat mai multe infracțiuni și au fost audiați părinții și copiii în acea perioadă. Dar s-a clasat cauza până la urmă. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, Nicolae Argeșanu, ne-a explicat că a fost formată o cauză în care s-au cercetat inclusiv aspecte sesizate de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități. Cauza s-a format în 2016, iar pe 2 septembrie 2019 s-a dispus clasarea.

Citește și Răspuns în batjocură: Inspectoratul lui Tudosoiu aruncă pisica în curtea Asociaţiei de Părinţi


Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *