Web Analytics

IŞJ Argeş a pierdut procesul pentru anularea amenzilor date pentru discriminare

de | 28.04.2022 12:54 | Actualitate, Dezvăluiri, Politica si Administratie

Sentinţă definitivă în cazul elevului cu ADHD faţă de care au protestat 29 de elevi de la Şcoala „I.L. Caragiale” Piteşti

Inspectoratul Școlar Județean Argeș a pierdut definitiv un proces la Înalta Curte de Justiție și Casație a României. Cazul este urmarea unui protest din 2016, desfășurat de mai mulți elevi de la o școală din Pitești față de un copil cu nevoi speciale, ADHD, caz prezentat la acea vreme și de Jurnalul de Argeș. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a amendat și a dat avertismente, în 2018, şcolii și Inspectoratului Școlar Județean Argeș.

CNCD a dat amenzi în valoare totală de 5000 lei pentru ISJ și conducerea școlii

Inspectoratul Școlar Județean Argeș și Școala Gimnazială „I.L. Caragiale” din Pitești, fosta Nr. 16, au fost în centrul unui scandal în 2016, după ce 29 de elevi, atunci în clasa a șaptea, sprijiniți de părinții lor, au protestat timp de trei zile, pe holurile școlii, împotriva menținerii în clasă a unui elev diagnosticat cu deficiență de tip somatic, pe motiv că au fost deranjați de acesta în timpul orelor. Au scris mesaje pe pancarte: „Vreau să fiu respectat”, „Vreau să învăț”, „Vreau să fiu protejat” etc. și au creat o pagină de facebook cu numele „29 de elevi în pericol”, ștearsă ulterior.

Citește și Școala I.L.Caragiale și ISJ Argeș, amendate pentru discriminarea puștiului care și-a amenințat colegii

După doi ani, în 2018, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a acordat 3 amenzi şi 5 avertismente școlii și IȘJ Argeș, după cum urmează: 2.000 lei amendă contravențională pentru Inspectoratul Școlar Județean Argeș, reprezentat atunci de Dumitru Tudosoiu, pentru declarațiile din presă și cu avertisment pentru pasivitatea de care a dat dovadă și lipsa de promptitudine în a interveni în astfel de situații; 2.000 de lei amendă Școlii Gimnaziale „I.L. Caragiale”, prin directorul Alin Vlad, pentru neadaptarea curriculei școlare de la data în care băiatul se mutase în clasa a VII-B, și amendă contravențională de 1.000 lei pentru scăderea notei la purtare elevului, dar și avertisment pentru determinarea părinților de a muta pe minor la o altă unitate școlară și pentru postarea pe Facebook a unor mesaje discriminatorii la adresa elevului; avertisment au mai primit Cornelia Baicu, inspector școlar pentru Învățământul special, și directorul Alin Vlad.

Au contestat, însă au pierdut

Ulterior, Inspectoratul Școlar Județean Argeș și conducerea Şcolii Gimnaziale „I.L. Caragiale” din Piteşti au cerut, în instanță, anularea actului administrativ prin care cele două instituții au fost sancționate de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării cu amenzi în valoare totală de circa 5.000 lei. Pe 19 martie 2019, Curtea de Apel Pitești a respins cererea de anulare a actului administrativ, cu drept de recurs. Pe 30 mai 2019, Inspectoratul Școlar Județean Argeș a făcut recurs, iar procesul s-a judecat și la Înalta Curte de Casație și Justiție. Soluția a fost dată abia la începutul acestui an. „Respinge recursul declarat de recurenţii-reclamanţi Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş, Şcoala Gimnazială «I.L. Caragiale», Baicu Cornelia şi Vlad Alin împotriva Sentinţei nr. 42/F-CONT din 19 martie 2019 pronunţate de Curtea de Apel Piteşti – Secţia a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat. Definitivă”, se arată în hotărârea din 11 ianuarie 2022.
I-am contactat telefonic pe Dumitru Tudosoiu, care era la conducerea IȘJ Argeș în 2016, dar acesta nu a răspuns la apel.

Citește și Elevii de 10 la Evaluarea naţională, premiaţi de Consiliul Judeţean


Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Vă rog să mai încercați.
    Același Tudosoiu este acum pe cai și mai mari.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *