Web Analytics
scris joi, 23.10.2014

La Domneşti, când şeful de post nu era acasă, poliţiştii jucau pe masă. Adică făceau mutaţii…

# Raportul secretizat al IGPR despre mafia permiselor din Argeş (7)

În perioada 20 iunie – 6 septembrie 2008, un colectiv de ofițeri din cadrul Direcției de Control Intern din IGPR au verificat modul de implicare a polițiștilor din IPJ Argeș în soluționarea cererilor pentru eliberarea actului de identitate ale cetățenilor care au obținut permis de conducere, ca urmare a stabilirii domiciliului sau a reședinței în județul Argeș. Au fost astfel verificate 1924 de cereri și materiale anexe ale unor persoane din alte județe, care în perioada 1.01.2006-13.06.2008 au solicitat stabilirea domiciliului sau aplicarea vizei de reședință în localități din Argeș și ulterior au obținut permise de conducere la celebra fabrică a lui Vlăsceanu, Voinea & comp. Din examinarea documentelor a rezultat implicarea polițiștilor argeșeni în 548 de cazuri. Aceştia au aplicat mențiuni pe cererile tip adresate Serviciului de Evidența Populației, cereri formulate în multe cazuri ulterior întocmirii referatelor de verificare în teren, deşi nu aveau această atribuție printre sarcinile de serviciu. Ofițerii Corpului de Control Intern al IGPR au găsit nereguli în toate subunitățile de pe raza județului, iar cei ce  au descoperit ar fi trebuit să arunce în aer, ba chiar și în rezervă, fosta conducere a IPJ Argeș în frunte cu comisar șef Petre Ionițescu, actual adjunct al Inspectoratului.

Ștampila postului de poliție în dreptul câmpului „consimțământului spațiului de locuit”

La Domnești au fost identificate și verificate un număr de 6 cereri de schimbare a domiciliului în perioada anului 2008. Au fost identificate cererile pentru eliberarea actului de identitate ale numiților Cristian Ștefan Oprea, Marian Victor Anghel și Petre Grozavu din Vâlcea, care erau însoțite de procese verbale ce atestau că aceștia locuiesc efectiv în localitate, întocmite de agentul principal de poliție Liviu Dogaru, lucrător în cadrul postului de poliție Domnești. În urma verificărilor a rezultat însă că documentele întocmite de polițist nu au fost înregistrate în evidențele lucrărilor existente la nivelul postului, ci au fost predate personal solicitantului, după ce în prealabil au fost semnate și ștampilate. S-a constatat că agentul principal Dogaru a semnat și aplicat ștampila postului de poliție în dreptul câmpului „consimțământului spațiului de locuit”, cu toate că nu avea atribuții legale în acest sens și, mai mult, cererea nu era adresată instituției din care făcea parte. La fel s-a întâmplat și în cazul lui Ambrozie Burcșa, din Mureș. Cererea pentru eliberarea actului de identitate, formulată de Costel Pop, din județul Maramureș, era însoțită de referatul agentului George Crăescu, din același post de poliție al comunei Domnești, la fel de neînregistrat în evidențe ca și în celelalte cazuri. Ofițerii Corpului de Control al IGPR au stabilit că în cuprinsul rapoartelor întocmite, atât agentul principal Liviu Dogaru, cât și agentul George Crăescu au prezentat în mod defectuos modul în care au procedat, fapt ce a scos în relief depășirea atribuțiunilor de serviciu și nerespectarea prevederilor legale cu privire la înregistrarea și circuitul documentelor neclasificate în cadrul unităților ministerului de resort.

În dosar a fost anchetat și un lucrător al IPJ Vâlcea

În plus, polițiștii nu au motivat într-un mod pertinent faptul că nu au raportat situațiile șefului postului de poliție, agentul șef Adrian Cîrstoiu. Acesta a declarat că nici nu își explică cele întâmplate, în condițiile în care le-a prelucrat subordonaților prevederile legale, cerându-le să manifeste vigilență față de cererile cetățenilor care au solicit să se stabilească în localitate. După examinarea graficului prin care era organizat programul de lucru la postul de poliție din Domnești, inspectorii au înțeles că cei doi polițiști au întocmit documentele în perioada în care șeful de post nu era la serviciu sau era plecat din comună cu diferite probleme legate de activitatea specifică. În aceste episoade apare și un lucrător al IPJ Vâlcea, agentul Nicolae Deaconescu, acesta fiind audiat în dosarul permiselor alături de polițiștii argeșeni. El a trebuit să dea explicații de ce a intervenit pe lângă colegii de la Domnești ca, la rugămintea unor rude ale sale, să le faciliteze mai multor persoane să-și facă mutații la Domnești. Proprietarii spațiilor de locuit au declarat ulterior că doreau să fie ajutați la muncă în gospodărie dar, odată ce s-au văzut cu buletin de Argeș și, evident, cu permis de conducere, pretinșii doritori de loc de muncă s-au făcut nevăzuți. Prin imixtiunea în activitatea polițiștilor de la Domnești, agentul Deaconescu a încălcat prevederile deontologiei profesionale care îl obligau să nu intervină pentru soluționarea ilegală a unor cereri privind satisfacerea intereselor unor persoane. La nivelul Serviciului Comunitar de Evidență a Populației Domnești au mai fost identificate și solicitări către Postul de Poliție Corbi, solicitanții nelocuind efectiv la domiciliile respective sau chiar declarând că scopul era de a obține permis de conducere la Pitești.
Alina Crângeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

FC Argeș are un nou sponsor

METABET CF S.A. se alătură Familiei Vulturilor! FC Argeș are plăcerea să anunțe concretizarea unui...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...