La ceas de sărbătoare. Mii de turişti au luat cu asalt Poiana cu narcise din comuna Negraşi

de | 15.05.2014 12:58 | Actualitate

Duminica trecută, comuna Negrași a înregistrat cea mai mare afluență de oaspeți din ultimii ani. Mii de argeșeni și nu numai au luat cu asalt Poiana cu narcise din comună cu ocazia sărbătoririi celei de-a VII-a ediții a zilei comunei dar și a aniversării a 46 de ani a Sărbătorii Narciselor. Oamenii au cules mii de narcise și au avut parte de un program artistic de excepție. Petrecerea a ținut până târziu în noapte cu o masă câmpenească  bogată, unde „vedeta” a fost un berbec la proțap pus la dispoziție de autoritățile locale, iar focul de artificii impresionant a pus punct unui eveniment cât se poate de reușit. În altă ordine de idei, trebuie spus că la eveniment au fost prezente numeroase personalități, de la prefectul județului și președintele Consiliului Județean Argeș și până la parlamentari, directori de instituții și primari.

Rezervaţia Poiana cu narcise Negraşi reprezintă o relicvă naturală din cuaternar

Rezervaţia Poiana cu narcise de la Negraşi reprezintă o relicvă naturală din cuaternar, fiind declarată rezervație naturală cu mulți ani în urmă. Aceasta este ocrotită pentru valoarea științifică deosebită a speciei dar și pentru valoarea peisagistică a covorului cu narcise. Poiana cu narcise formează așadar un imens covor natural, iar cu prilejul înfloririi lor, în luna mai, se organizează Sărbătoarea Narciselor, care atrage mii de turişti anual. Pe o suprafaţă de 4,1 ha, la fiecare sfârșit de aprilie și început de mai, florile din specia Narcissus stellaris înfloresc bucurându-ne cu gingășia și frumusețea lor delicată. Narcissus stellaris, ca cele de la Negraşi sunt o specie de narcise care populează în general locurile depresionare umede, înflorirea și menținerea acestora pe întreaga durată a lunii mai fiind favorizată și de poziția sudică a localității Negrași. Narcisele de aici sunt numite popular coprine de localnici, dar au și alte denumiri în alte zone ale țării așa cum ar fi ghiocei de munte, cocorite, zarnacade sau ruşculiţe în funcție de regiunea de proveniență.

„Au venit turiști din toate colțurile țării, ceea ce nu poate decât să ne bucure”

„Duminica trecută ne-am aflat la a VII-a ediție a zilei comunei Negrași și la aniversarea a 46 de ani a Sărbătorii Narciselor, ne-a declarat Nicolae Radu, primarul comunei Negrași. Duminica trecută a fost o zi deosebită deoarece noi am accesat un proiect european pe Axa 5.3 numit «Negrași-Poiana de Narcise. Sărbătoarea verde». În cadrul acestui proiect ne-am implicat serios atât Primăria Negrași, cât și managerul Flori Grigoraș, cea care ne-a ajutat foarte mult. Dumneaei este de specialitate și mă refer la accesarea de fonduri europene. După cum s-a putut observa la această sărbătoare au venit turiști din toate colțurile țării și mă refer la Pitești, București, Prahova sau Craiova, deoarece cu câteva săptămâni înainte și în cursul anului curent Poiana de narcise a fost foarte mediatizată. Acest lucru nu poate decât să ne bucure. Trebuie să spun că narcisa atât național, cât și internațional este recunoscută ca o floare deosebită. Trebuie să menționez că la începutul programului artistic cu ocazia zilei localității am premiat un cetățean cu o diplomă de fidelitate, un buchet de flori și o anumită sumă de bani din partea Consiliului Județean Argeș și a Primăriei Negrași. În ceea ce privește programul artistic, de care s-au putut bucura toți cei prezenți, a constat în recitaluri cu Doina Bascovului, Doina Argeșului, Petrică Mâțu-Stoian, Constantin Enceanu, Niculina Stoican, Irina Loghin, Gelu Voicu, Cristina Turcu Preda, precum și taraful maestrului Botgros din Republica Moldova.”
M. Ionel

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii