Web Analytics
scris joi, 09.05.2024

Klaus Iohannis a fost premiat cu „Oscarul de la Washington”. Este primul şef de stat din Europa onorat cu această distincție

Klaus Iohannis a primit, aseară, la Washington, premiul acordat de Atlantic Council, pentru întreaga carieră şi pentru rolul său ca lider european si transatlantic. Preşedintele a enumerat, pe scenă, eforturile pe care România le-a făcut înainte şi în cei 20 de ani de când este membră onorabilă NATO.

Klaus Iohannis a fost premiat cu „Oscarul de la Washington”. Este primul şef de stat din Europa onorat cu această distincție

Citește și: Comisia Europeană publică o analiză de țară pentru România și alte șase state membre

”Sunt onorat să primesc acest premiu. Îl accept ca o recunoaştere a conducerii României, în ultimii 20 de ani, ca membru demn al NATO şi partener şi prieten al SUA. Începând din 2001, cu câţiva ani înainte de a adera la NATO, şi apoi de-a lungul celor două decenii în postura de membru, România şi poporul român au luat decizii îndrăzneţe, curajoase şi hotărâte pentru a consolida ţesutul democratic al societăţii noastre, pentru a fi la înălţimea angajamentelor noastre privind securitatea transatlantică şi pentru a transforma ţara noastră într-o ancoră a stabilităţii strategice, a prosperităţii şi a progresului într-o regiune încă tulburată a Europei”, a declarat Iohannis la acordarea premiului Distinguished International Leadership pentru anul 2024.

Citește și: Bode: „Este posibil ca PNL, în 9 iunie, să câştige alegerile locale”

El a subliniat că în Europa Centrală şi de Est, România reprezintă un exemplu în multe domenii – de la apărarea Flancului Estic al NATO, la consolidarea democraţiei, a drepturilor omului şi a statului de drept. ”Eforturile româneşti au rezultate care depăşesc cu mult graniţele noastre naţionale; de fapt, acestea au contribuit la consolidarea Europei şi a alianţei transatlantice şi merită să fie recunoscute. Aşadar, aş dori să-i mulţumesc lui Fred Kempe şi conducerii Consiliului Atlantic pentru că au ales să recunoască şi să onoreze eforturile României. De asemenea, îi sunt recunoscător fostului consilier pentru securitate naţională, Stephen Hadley, pentru introducerea din această seară şi pentru contribuţia sa unică la ajustarea şi implementarea viziunii Preşedintelui George W. Bush privind o Europă unită şi liberă, în care românii şi celelalte naţiuni din Europa Centrală şi de Est pot îmbrăţişa demnitatea, democraţia şi prosperitatea. În această seară ar trebui să onorăm şi acest aspect”, a punctat preşedintele.

El a subliniat că astfel a apărut Formatul Bucureşti 9 (B9) – o iniţiativă condusă în 2015 de România şi Polonia, care include toate statele din Flancul Estic şi oferă o platformă robustă pentru coordonarea resurselor noastre de securitate în cadrul NATO. ”Astfel majoritatea ţărilor noastre de pe Flancul Estic au început să facă progrese în creşterea bugetelor pentru Apărare şi în modernizarea infrastructurii şi a echipamentelor militare. Şi tot astfel, ţările noastre au avut capacitatea să acţioneze unitar, cu hotărâre şi să reprezinte o forţă puternică de descurajare împotriva expansionismului rusesc, în acelaşi timp rămânând fideli valorilor noastre democratice transatlantice fundamentale. Nu există altă dovadă mai puternică în acest sens decât modul în care statele noastre de pe Flancul Estic au răspuns la agresiunea nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei şi la nevoile vitale ale Ucrainei de a se apăra şi de a respinge acest oribil atac rusesc”, a afirmat preşedintele Iohannis, adăugând: ”În calitate de preşedinte al României, vă pot spune că România s-a aflat cu adevărat în prima linie prin eforturile sale de a ajuta Ucraina”.

Citește și: Schimbare radicală la cardul de sănătate. Anunţul ministrului Digitalizării

Klaus Iohannis a devenit, astfel, primul şef de stat din Europa onorat cu această distincţie, un premiu pe care l-au mai primit, în trecut, preşedinţii americani George Bush şi Bill Clinton şi chiar Joe Biden, în 2011, atunci când era vicepreşedinte al SUA. Au fost şi lideri europeni premiaţi cu această distincţie, dar nu şefi de stat. O menţionăm aici pe Ursula Von der Leyen, şefa comisiei europene, pe fostul premier italian, Mario Draghi, sau pe fostul premier britanic Tony Blair. Altfel, preşedintele Klaus Iohannis îşi va încheia astăzi vizita pe pământ american. Va avea o întâlnire cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, liderul majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor şi omul care a făcut posibilă adoptarea pachetului de ajutor militar în valoare de peste 60 de miliarde de dolari, pentru Ucraina, în Congresul American.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *